FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Grammy Award Winners  1960s
Quiz about Grammy Award Winners  1960s

Grammy Award Winners - 1960s Trivia Quiz


A little quiz on Grammy Award winners during the 1960s.

A multiple-choice quiz by maddogrick16. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Industry Awards
  8. »
  9. Grammy Awards

Author
maddogrick16
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,525
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
484
-
Question 1 of 10
1. On three occasions during the 1960's, a song nominated for "Record of the Year" and "Song of the Year" won both awards. Which of the following nominations did not? Remember, it's the '60's! Hint


Question 2 of 10
2. All of these artists won the Grammy for "Best New Artist" during the 1960's except for whom? Hint


Question 3 of 10
3. Only one of the following recording artists was even nominated for the "Best New Artist" Grammy. It was? Hint


Question 4 of 10
4. The first ever "Lifetime Achievement" Grammy was presented to whom in 1964?

Answer: (Two Words - "Old Blue Eyes")
Question 5 of 10
5. From 1964 to 1969, this performer won six consecutive Grammys for "Best Comedy Recording". Hint


Question 6 of 10
6. This fellow dominated the "Best Rhythm and Blues Recording" Grammy from 1960 to 1963. Hint


Question 7 of 10
7. Did the Beatles greatest hit, "Hey Jude" win a Grammy in 1968 for either "Song of the Year" or "Recording of the Year"?


Question 8 of 10
8. Which one of these Beatles albums won the Grammy for "Album of the Year"? Hint


Question 9 of 10
9. I will list the winners of the "Record of the Year" Grammy from 1960 to 1963. Which winner was unique in comparison to the others? Hint - if you can actually sing along to it, dismiss it as a correct answer! Hint


Question 10 of 10
10. All of the following Country and Western singers won a Grammy during the 1960's for "Best Male Vocal" in that genre except for_________? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On three occasions during the 1960's, a song nominated for "Record of the Year" and "Song of the Year" won both awards. Which of the following nominations did not? Remember, it's the '60's!

Answer: "Bridge Over Troubled Water"

This Simon and Garfunkel song won both awards in 1970.
2. All of these artists won the Grammy for "Best New Artist" during the 1960's except for whom?

Answer: Peter, Paul and Mary - 1963

Peter, Paul and Mary lost the award in 1963 to Robert Goulet.
3. Only one of the following recording artists was even nominated for the "Best New Artist" Grammy. It was?

Answer: Peter Nero

It had to be the artist that almost no one remembers. For some reason, in 1966, the year that Simon and Garfunkel would have been eligible for the award, the Grammy wasn't offered in this category! Nero won in 1961.
4. The first ever "Lifetime Achievement" Grammy was presented to whom in 1964?

Answer: Frank Sinatra

The next winners were Duke Ellington in 1966, Ella Fitzgerald in 1967 and Irving Berlin in 1968. Presley was honored in 1971.
5. From 1964 to 1969, this performer won six consecutive Grammys for "Best Comedy Recording".

Answer: Bill Cosby

In order, his winning recordings were: "I Started Out As A Child", "Why Is There Air", "Wonderfulness", "Revenge", "To Russell, My Brother, Who I Slept With" and "The Best of Bill Cosby". Subsequent to this streak, he did not win again in this category until 1986!
6. This fellow dominated the "Best Rhythm and Blues Recording" Grammy from 1960 to 1963.

Answer: Ray Charles

Again, in order, the winning songs were: "Let The Good Times Roll", "Hit The Road Jack", "I Can't Stop Loving You" and "Busted". He's one great entertainer!
7. Did the Beatles greatest hit, "Hey Jude" win a Grammy in 1968 for either "Song of the Year" or "Recording of the Year"?

Answer: No

Of course not! "Mrs. Robinson" by Simon and Garfunkel won for "Record of the Year" and "Little Green Apples" written by Bobby Russell won for "Song of the Year"
8. Which one of these Beatles albums won the Grammy for "Album of the Year"?

Answer: "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" - 1967

In 1966, Sinatra won for his album "A Man And His Music". In 1968, the winner was "By The Time I Get To Phoenix" by Glen Campbell. In 1969, it was the eponymous album by "Blood, Sweat and Tears". I wonder, in retrospect, whether the voters would have voted the same way today!
9. I will list the winners of the "Record of the Year" Grammy from 1960 to 1963. Which winner was unique in comparison to the others? Hint - if you can actually sing along to it, dismiss it as a correct answer!

Answer: "Theme From A Summer Place" - 1960 - Percy Faith

Only "Theme From A Summer Place" was an instrumental! One does not associate Mancini with lyrics, however, a chorus of singers were crooning along to both of Mancini's compositions!
10. All of the following Country and Western singers won a Grammy during the 1960's for "Best Male Vocal" in that genre except for_________?

Answer: Willie Nelson

Nelson did not win the award until 1975 for "Blue Eyes Crying In The Rain". Miller won in '64 and '65 for "Dang Me" and "King Of The Road",
Campbell in '67 for "Gentle On My Mind" and Cash in '68 and '69 for "Folsom Prison Blues" and "A Boy Named Sue"
Source: Author maddogrick16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us