FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 13th Grammy Awards  1970
Quiz about 13th Grammy Awards  1970

13th Grammy Awards - 1970 Trivia Quiz


1970 was a cusp year musically, with Lawrence Welk, Jimi Hendrix, Black Sabbath and the Bee Gees popular with significant parts of the U.S. population. Let's see how that was reflected in the 1970 Grammy Awards.

A multiple-choice quiz by wjames. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Industry Awards
  8. »
  9. Grammy Awards

Author
wjames
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
383,842
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
310
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The 1970 Grammy Awards, Something Old: Best Chamber Music Performance was awarded to "Beethoven: The Complete Piano Trios" performed by artists Eugene Istomin, Leonard Rose and which Ukrainian-born American violinist? Hint


Question 2 of 10
2. 1970's Grammy for Best Country Song went to "My Woman, My Woman, My Wife". Who was the artist, perhaps best known for his 1959 song "El Paso"? Hint


Question 3 of 10
3. The Best Record Grammy for 1970 went to "Bridge Over Troubled Waters" by which group, that soon thereafter broke up over artistic disagreements? Hint


Question 4 of 10
4. 1970 Grammys, Something New: which related and co-ed pop duo that felt "close to you" won "Best New Artist of the Year"? Hint


Question 5 of 10
5. 1970 Grammys, Something Blue: iconic bluesman Riley B. King won Best R&B Vocal, Male, for which signature song of his? Hint


Question 6 of 10
6. In which category did Lynn Anderson win a 1970 Grammy for her song "Rose Garden"? Hint


Question 7 of 10
7. At the 1970s Grammys, Mstislav Rostropovich and David Oistrakh won in the Best Classical Performance category for Brahms' "Concerto In A Minor For Violin And Cello". Which instrument did Rostropovich play? Hint


Question 8 of 10
8. Which icon of the 1960s won a posthumous Grammy for Best Spoken Word Recording for his speech "Why I Oppose The War In Vietnam"? Hint


Question 9 of 10
9. On the lighter side: the 1970 Grammy for Best Comedy Recording went to what artist, for the album "The Devil Made Me Buy This Dress", the title track done in the character of Geraldine Jones? Hint


Question 10 of 10
10. Which new, but eventually long-running, TV show for kids won the 1970 Grammy for Best Recording For Children? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 1970 Grammy Awards, Something Old: Best Chamber Music Performance was awarded to "Beethoven: The Complete Piano Trios" performed by artists Eugene Istomin, Leonard Rose and which Ukrainian-born American violinist?

Answer: Isaac Stern

A piano trio is music arranged for a piano and two other instruments, usually a violin and cello. Of the 1970 Grammy winners, Eugene Istomin was the pianist, Leonard Rose was the cellist and Isaac Stern was the violinist. Isaac Stern won a total of 6 Grammys and other awards over his 81 years.
2. 1970's Grammy for Best Country Song went to "My Woman, My Woman, My Wife". Who was the artist, perhaps best known for his 1959 song "El Paso"?

Answer: Marty Robbins

Martin David "Marty" Robinson enjoyed success on the country charts in four decades and also had some hits, like "El Paso", that also topped some pop charts. He was named "Artist of the Decade" for the 1960s by the Academy of Country Music. Marty was also an avid NASCAR driver who had a number of top-10 finishes.
3. The Best Record Grammy for 1970 went to "Bridge Over Troubled Waters" by which group, that soon thereafter broke up over artistic disagreements?

Answer: Simon and Garfunkel

Paul Simon and Art Garfunkel met as kids in Queens, NY and first recorded together in 1957 as "Tom and Jerry". "Bridge Over Troubled Waters", an appropriate name for the stormy period of their relationship, was their last studio album and was the best-selling album of 1970.
4. 1970 Grammys, Something New: which related and co-ed pop duo that felt "close to you" won "Best New Artist of the Year"?

Answer: The Carpenters

Siblings Richard and Karen Carpenter from Southern California put together a popular easy listening pop style that had them charting for over 14 years. Sadly, the duo ended with Karen's death in 1984 from complications from anorexia. Her tragic loss was one of the earliest that led to widened consciousness about eating disorders.
5. 1970 Grammys, Something Blue: iconic bluesman Riley B. King won Best R&B Vocal, Male, for which signature song of his?

Answer: The Thrill is Gone

Riley B. (B.B.) King's rendition of the 1951 song "The Thrill is Gone" by Roy Hawkins and Rick Darnell is consistently ranked by many reviewers as one of the best blues songs of all time. This was the first of 15 Grammys for King.
6. In which category did Lynn Anderson win a 1970 Grammy for her song "Rose Garden"?

Answer: Best Country Vocal Performance, Female

Lynn Rene Anderson was a country music singer popular in the 1960s, 70s and 80s. "Rose Garden" was her earliest hit, earning her the Grammy for Best Country Vocal Performance, Female, and a lasting place on the music charts.
7. At the 1970s Grammys, Mstislav Rostropovich and David Oistrakh won in the Best Classical Performance category for Brahms' "Concerto In A Minor For Violin And Cello". Which instrument did Rostropovich play?

Answer: Cello

Mstislav Leopoldovich "Slava" Rostropovich was a Russian cellist and conductor. Rostropovich gave his first cello concert in 1942 in the Soviet Union, and continued to live and perform there until his exile in 1974. His Russian citizenship was restored in 1990 and he died in Moscow in 2007.
8. Which icon of the 1960s won a posthumous Grammy for Best Spoken Word Recording for his speech "Why I Oppose The War In Vietnam"?

Answer: Martin Luther King, Jr.

Martin Luther King Jr. delivered this sermon on April 4, 1967 at the at Riverside Church in New York City. He said that "A time comes when silence is betrayal" and he said that concerning Vietnam, "that time has come for us." MLK would die exactly one year later from an assassin's bullet on April 4, 1968.
9. On the lighter side: the 1970 Grammy for Best Comedy Recording went to what artist, for the album "The Devil Made Me Buy This Dress", the title track done in the character of Geraldine Jones?

Answer: Flip Wilson

This album was Flip Wilson's fourth comedy album, but the only one to earn him a Grammy. Wilson was wildly popular in the early 1970s with his "The Flip Wilson Show" that ran for four seasons on NBC in the US.
10. Which new, but eventually long-running, TV show for kids won the 1970 Grammy for Best Recording For Children?

Answer: Sesame Street

By far the longest running of the shows listed, and of any children's show, is "Sesame Street". The show began in 1969 and continues in 2016. "Sesame Street" was the first television show to have educational goals and to use a curriculum to develop content. As of 2014 the show has won 167 Emmy Awards (for television) and eight Grammys.
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us