Quiz about Ipod Shuffle 13 Van Halen SongsSingersAlbums 03
Quiz about Ipod Shuffle 13 Van Halen SongsSingersAlbums 03

Ipod Shuffle 13: Van Halen Songs-Singers-Albums 03 Quiz


Part 3 of 5 of a very tough Van Halen quiz. For big fans of VH this will be a tough quiz. For those only casually familiar with VH this will be a very challenging quiz. I cover only trivia about the band's songs, albums, and lead singers, nothing more

A multiple-choice quiz by berenlazarus. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Van Halen

Author
berenlazarus
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,421
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
497
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ted Templeman, who produced all the Roth records as well as the Sammy Hagar fronted "For Unlawful Carnal Knowledge", worked with Sammy Hagar before he worked with Van Halen.

True
False

2. In 1968, Sammy Hagar claims he had the first of approximately three or four alien encounters. Hagar wrote a song about his relationship with these aliens. You can identify what song I am talking about by this information: the lyrics of the song in question specifically reference aliens and the Milky Way Galaxy. On what album does the song in question appear? Hint

Balance
OU812
For Unlawful Carnal Knowledge
5150

3. What was Van Halen's first number one album on the US Billboard Album charts? Hint

5150
1984
Balance
Van Halen

4. "Humans Being", Van Halen's song from the movie soundtrack "Twister", hit number one on the US Billboard Mainstream Rock charts in 1996. How many number ones had the band had previous to "Humans Being" on the US Billboard Mainstream Rock charts? Hint

9
6
10
8

5. In 1977, the band recorded demos for Gene Simmons of the band Kiss. How many songs were on this demo tape? Hint

20
10
25
15

6. "Act Like It Hurts", an unreleased instrumental, was recording during what album sessions? Hint

Fair Warning
Women and Children First
Diver Down
Van Halen II

7. During what album sessions was the outtake "I Want Some Action" recorded? Hint

5150
1984
Balance
OU812

8. Van Halen played what solo Sammy Hager tune on the 1995 tour, from the following list? Hint

Boys Night Out
Standing at the Same Old Crossroads
Hands and Knees
Eagles Fly

9. Name the song. This song from "Van Halen II" was written in 1973 by Eddie, Alex, and Dave, before Michael Anthony joined the band. Hint

Bottoms Up
Outta Love
Somebody Get Me A Doctor
Light Up the Sky

10. Originally known as "Lookin' Good", Eddie originally wanted this "Diver Down" song to be released on "Fair Warning", but the rest of the band vetoed the song as they did not like it. What's the song? Hint

Hang 'Em High
The Full Bug
Secrets
Little Guitars


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ted Templeman, who produced all the Roth records as well as the Sammy Hagar fronted "For Unlawful Carnal Knowledge", worked with Sammy Hagar before he worked with Van Halen.

Answer: True

Ted Templeman produced Hagar's band Montrose in the early 1970s, several years before he began producing Van Halen discs.
2. In 1968, Sammy Hagar claims he had the first of approximately three or four alien encounters. Hagar wrote a song about his relationship with these aliens. You can identify what song I am talking about by this information: the lyrics of the song in question specifically reference aliens and the Milky Way Galaxy. On what album does the song in question appear?

Answer: 5150

The song is "Love Walks In". Hagar states that in 1968 aliens downloaded all the information in his brain, and during this brain download he woke up and discovered them. Hagar's musical publishing company is named Nine Music after narrowing the aliens in question down to a specific group simply known as the Nine. Hagar believes these aliens are from the Ninth Dimension.
3. What was Van Halen's first number one album on the US Billboard Album charts?

Answer: 5150

Though the debate over which frontman is better can never be definitively settled, there are some hard sales facts that prove both singers were quite popular. Between Sammy or Dave (no one ever mentions Cherone, can't imagine why), Sammy took the boys all the way to number one in the album charts in 1986 with "5150", a sentimental favorite for myself.
4. "Humans Being", Van Halen's song from the movie soundtrack "Twister", hit number one on the US Billboard Mainstream Rock charts in 1996. How many number ones had the band had previous to "Humans Being" on the US Billboard Mainstream Rock charts?

Answer: 10

"Humans Being" was Van Halen's eleventh number one song on the Billboard US Mainstream Rock Charts. "Without You" from "Van Halen III" was the band's final number one hit from the 1990s.
5. In 1977, the band recorded demos for Gene Simmons of the band Kiss. How many songs were on this demo tape?

Answer: 25

Gene Simmons produced the band's demo tapes, which comprised of 25 songs.
6. "Act Like It Hurts", an unreleased instrumental, was recording during what album sessions?

Answer: Women and Children First

"Act Like It Hurts" is the working title of an unreleased instrumental that went into circulation in 1995. It is unknown if Roth put lyrics to the music. All circulating copies have poor sound quality.
7. During what album sessions was the outtake "I Want Some Action" recorded?

Answer: 5150

The band recorded this unreleased rocker for "5150". The song went into circulation in 1999.
8. Van Halen played what solo Sammy Hager tune on the 1995 tour, from the following list?

Answer: Eagles Fly

Eddie produced Hagar's 1987 album, "I Never Said Goodbye", which the above songs are drawn from.
9. Name the song. This song from "Van Halen II" was written in 1973 by Eddie, Alex, and Dave, before Michael Anthony joined the band.

Answer: Outta Love

This song is one of Van Halen's earliest songs, written in 1973, predating even Michael Anthony. "Somebody Get Me A Doctor" was written around the same time as "Runnin' With the Devil".
10. Originally known as "Lookin' Good", Eddie originally wanted this "Diver Down" song to be released on "Fair Warning", but the rest of the band vetoed the song as they did not like it. What's the song?

Answer: Secrets

It's hard to imagine "Secrets" on "Fair Warning", as the tone of the song doesn't match with that album at all. Roth plays the guitar intro and harmonica on "The Full Bug", a personal "Diver Down" favorite of mine.
Source: Author berenlazarus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Van Halen's Studio Albums Easier
2. Van Halen Average
3. Van Halen Singles Average
4. Van Halen Lyrics Average
5. Van Halen '5150' Lyrics Average
6. Van Halen Lyrics Average
7. The Van Halen Quiz Average
8. Van Halen Fans Only! Average
9. Right Now...You Should Try This Quiz Average
10. Van Halen Lyrics Average
11. Van Halen Average
12. Van Halen Lyrics Tough

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us