Quiz about Van Halen Fans Only
Quiz about Van Halen Fans Only

Van Halen Fans Only! Trivia Quiz


David Lee Roth or Sammy Hagar? Who's your choice? Not many groups can switch out lead singers and continue their time on top. How well do you know the Hall of Fame band?
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author MightyIrish

A multiple-choice quiz by GBfan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Van Halen

Author
GBfan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
6,178
Updated
Jan 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
93
Last 3 plays: xchasbox (2/10), Guest 104 (8/10), Guest 68 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Van Halen song was NOT on the 1988 album "OU812"? Hint

Mine All Mine
Cabo Wabo
Feels So Good
Love Walks In

2. Van Halen's first album came out in what year? Hint

1973
1977
1978
1980

3. Which Van Halen album with David Lee Roth as lead singer only sold two million copies and was the least selling album of the era? Hint

Van Halen II
Fair Warning
Women And Children First
Diver Down

4. In support of their 1995 album, "Balance", Van Halen gave love a bad name and joined who on their European Tour?

Answer: (Two Words)
5. True or False: Prior to choosing Sammy Hagar as their new lead singer, Eddie Van Halen offered the spot to a female singer.

True
False

6. According to a 2018 interview with Sammy Hagar, when Warner Brothers president Mo Ostin first heard Van Halen's song "Why Can't This Be Love" with Sammy Hagar on lead vocals, he exclaimed, "I Smell...."

A Hit
Money

7. Which Van Halen song contains the line, "Have you seen Junior's grades? Ooh Ow!" Hint

And The Cradle Will Rock
Big Bad William Is Sweet William Now
Hot For Teacher
Romeo's Delight

8. Which song on "Diver Down" was a cover from the classic UK rock band, The Kinks? Hint

You Really Got Me
Where Have All The Good Times Gone
Oh Pretty Woman
Destroyer

9. Which Van Halen song on "For Unlawful Carnal Knowledge" shares a title with a Frankie Goes To Hollywood track? Hint

Relax, Don't Do It
Power Of Love
Two Tribes
Pleasure Dome

10. Gary Cherone is the ultimate Van Halen trivia answer for the question - Who was the third man to front Van Halen? What "ultimate" and "major" rock group was Gary the lead singer of before Van Halen?

Answer: (Nuno Bettencourt on guitars)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Van Halen song was NOT on the 1988 album "OU812"?

Answer: Love Walks In

"Love Walks In" was Sammy Hagar's debut single after joining Van Halen. The song appears on the 1986 album, "5150". This was the seventh album in the Van Halen discography but first without David Lee Roth.
2. Van Halen's first album came out in what year?

Answer: 1978

Van Halen became a band in 1973 but it wasn't until 1978 when their multi-platinum debut album was released. "Runnin' With The Devil", "Eruption", and "Ain't Talking 'Bout Love" were three of the album's memorable tracks.
3. Which Van Halen album with David Lee Roth as lead singer only sold two million copies and was the least selling album of the era?

Answer: Fair Warning

"Fair Warning" received only a two and a half star rating from Rolling Stone Magazine. Without any major singles, sales remained stagnant. Despite only selling two million copies, Esquire Magazine named it one of the "75 Albums Every Man Should Own".
4. In support of their 1995 album, "Balance", Van Halen gave love a bad name and joined who on their European Tour?

Answer: Bon Jovi

The double headlining bill of Bon Jovi and Van Halen was a huge success in Europe. Bon Jovi's "These Days" and Van Halen's "Balance" albums each went to Number One on the US Album Charts.
5. True or False: Prior to choosing Sammy Hagar as their new lead singer, Eddie Van Halen offered the spot to a female singer.

Answer: True

Patty Smyth of the band, Scandal, was offered the role by Eddie Van Halen but she turned it down for a solo career. Patty is best known for her hits, "The Warrior", "Hands Tied", and "Goodbye To You".
6. According to a 2018 interview with Sammy Hagar, when Warner Brothers president Mo Ostin first heard Van Halen's song "Why Can't This Be Love" with Sammy Hagar on lead vocals, he exclaimed, "I Smell...."

Answer: Money

The first Van Halen to ever hit Number One on the album charts was "5150" with Sammy Hagar. The single "Why Can't This Be Love" hit Number Three on the singles chart.
7. Which Van Halen song contains the line, "Have you seen Junior's grades? Ooh Ow!"

Answer: And The Cradle Will Rock

"And The Cradle Will Rock" was released in 1980 with "Everybody Wants Some" as the B-Side. During their "1984" days, Eddie demonstrated his skills on the electronic keyboard on songs like "Jump" and "I'll Wait" but he first used the electronic keyboard here.
8. Which song on "Diver Down" was a cover from the classic UK rock band, The Kinks?

Answer: Where Have All The Good Times Gone

Be careful here, "You Really Got Me" was a huge hit for The Kinks but it appeared on Van Halen's debut album. On "Diver Down", they returned to the Kinks catalog and covered Ray Davies' "Where Have All The Good Times Gone". David Lee Roth told a reporter he bought a Kinks greatest hits album before Van Halen hit it big and they used to knock off their covers in the early days of the band.
9. Which Van Halen song on "For Unlawful Carnal Knowledge" shares a title with a Frankie Goes To Hollywood track?

Answer: Pleasure Dome

Track 5 on "For Unlawful..." was simply titled "Pleasure Dome" and Frankie Goes To Hollywood released an album named "Welcome To The Pleasuredome" in 1985. There was an actual pleasure dome palace mentioned in a poem by Samuel Taylor Coleridge but the rock groups both used the theme as a euphemism for sex.
10. Gary Cherone is the ultimate Van Halen trivia answer for the question - Who was the third man to front Van Halen? What "ultimate" and "major" rock group was Gary the lead singer of before Van Halen?

Answer: Extreme

Gary Cherone was the lead singer for "Van Halen III", the lowest selling album in Van Halen's discography. During Gary's days with Extreme, they reached the top of the US Singles chart with their acoustic power ballad, "More Than Words".
Source: Author GBfan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : xchasbox: 2/10
Jan 20 2023 : Guest 104: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 68: 9/10
Dec 20 2022 : Guest 98: 8/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us