FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Japan  the Band not the Country
Quiz about Japan  the Band not the Country

Japan - the Band, not the Country Quiz


The early 80s were my time and Japan made it special for me. How much do you know about this androgynous band? I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by spaismunky. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. J

Author
spaismunky
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
378,568
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
145
- -
Question 1 of 10
1. Japan had five members. Four of them were David Sylvian, Richard Barbieri, Rob Dean and Mick Karn. Who was the fifth member? Hint


Question 2 of 10
2. What single, released in 1982, was Japan's biggest hit? Hint


Question 3 of 10
3. Finish the lyric...Oh, oh, oh life can be cruel, life in....where? Hint


Question 4 of 10
4. Which film, starring David Bowie, did David Sylvian provide the soundtrack for? Hint


Question 5 of 10
5. Released in 1980, Japan released one of my favourite albums. Finish the title, "Gentlemen Take"...what? Hint


Question 6 of 10
6. Japan's singer, David Sylvian, was once named as the world's most beautiful man. Which country afforded him this accolade? Hint


Question 7 of 10
7. The unusual and striking percussion section were what made Japan stand out from the crowd. Which two members of the band played drums and bass? Hint


Question 8 of 10
8. In 1982, Japan reached their second highest chart position single with a cover of a Smokey and the Miracles song. What song was it? Hint


Question 9 of 10
9. Japan split in 1982 and finalised it with the release of a live album. What was it called? Oil on...what? Hint


Question 10 of 10
10. Mick Karn went on to have a minor hit with the lead singer from Ultravox. The song was After a Fashion. Who was the artist? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : Guest 86: 8/10
May 24 2024 : matthewpokemon: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Japan had five members. Four of them were David Sylvian, Richard Barbieri, Rob Dean and Mick Karn. Who was the fifth member?

Answer: Steve Jansen

Steve Jansen is David Sylvian's brother. They formed the band in 1974 with heavy glam rock influences and released their first album, Adolescent Sex, in 1978. They released four more albums before splitting in 1982 and ended their reign with the amazing and highly acclaimed album, "Tin Drum".
2. What single, released in 1982, was Japan's biggest hit?

Answer: Ghosts

"Ghosts" reached number five in the UK charts, despite its moody and unusual sound. Their use of Burundi drumming styles and exotic instruments, like the marimba, made them stand out in a heavily synth based chart sound. Their new romantic look at this time helped them to blend in to the mainstream music market.
3. Finish the lyric...Oh, oh, oh life can be cruel, life in....where?

Answer: Tokyo

"Life in Tokyo" was produced by Giorgio Moroder and helped to move Japan from glam rock to synth sounds.
David Sylvian and Japan were loved by the music scene in the country of Japan. Their beauty and glamorous style made them popular there long before they actually released any music.
4. Which film, starring David Bowie, did David Sylvian provide the soundtrack for?

Answer: Merry Christmas, Mr Lawrence

David Sylvian and Ryuichi Sakamoto provided the iconic music and the beautiful hit song, "Forbidden Colours". The film, starring David Bowie and Tom Conti, is now a cult classic. As well as composing the stunning score for the film, Ryuichi Sakamoto also starred in the film as one of the Japanese guards.
5. Released in 1980, Japan released one of my favourite albums. Finish the title, "Gentlemen Take"...what?

Answer: Polaroids

The song "Nightporter" was remixed and rereleased at the height of the band's fame and made it to number seven in the UK charts, making it one of the best selling songs ever released in waltz time.
6. Japan's singer, David Sylvian, was once named as the world's most beautiful man. Which country afforded him this accolade?

Answer: Japan

David Sylvian always shied away from this kind of compliment and was often embarrassed by it in interviews. Legend has it that this accolade was never actually awarded to him, but was a lie made up by their manager to garner publicity. It worked!
7. The unusual and striking percussion section were what made Japan stand out from the crowd. Which two members of the band played drums and bass?

Answer: Steve Jansen and Mick Karn

Mick Karn's fretless bass style, coupled with Steve Jansen's use of exotic and oriental percussion sounds made Japan difficult to categorise. Sadly Mick Karn died in 2011 after a battle with cancer following a remarkable career working with some of the world's most talented musicians, including Kate Bush and Joan Armatrading.
8. In 1982, Japan reached their second highest chart position single with a cover of a Smokey and the Miracles song. What song was it?

Answer: I Second That Emotion

Originally released in 1980, this track only reached the charts after the release of Japan's acclaimed album, "Tin Drum", in 1982.
Sylvian enjoyed playing with the Motown sound and also produced a cover of the Marvin Gaye song "Ain't That Peculiar" on their album "Gentlemen Take Polaroids", the same album that "I Second that Emotion" was released from.
9. Japan split in 1982 and finalised it with the release of a live album. What was it called? Oil on...what?

Answer: Canvas

"Oil on Canvas" was recorded as part of a run of shows at the Hammersmith Odeon, recorded in November 1982. It was released in 1983 to the delight and despair of fans, who knew it would be their last album.
10. Mick Karn went on to have a minor hit with the lead singer from Ultravox. The song was After a Fashion. Who was the artist?

Answer: Midge Ure

"After a fashion" achieved minor chart success, peaking at number thirty nine in the UK charts in 1983. Midge Ure already had a successful solo career after being the lead singer for Ultravox and before going on to co-write the iconic Band-Aid single, "Do They Know it's Christmas" with Bob Geldof to raise money for starving Ethiopians affected by drought and famine.
Source: Author spaismunky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us