Quiz about MetalliquiZ
Quiz about MetalliquiZ

MetalliquiZ


Here's my first quiz about the best band of all time.

A multiple-choice quiz by al33. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Metallica

Author
al33
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4333
Last 3 plays: Guest 31 (5/10), Guest 161 (4/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Metallica's first album contained a song called "The Four Horsemen"- but what was this song also called? Hint

Motorbreath
Power Metal
Mechanix
Leather Warriors

2. "Ride the Lightning" was Metallica's second album, and saw the band's songs grow both musically and thematically. It also featured their first proper 'ballad', a slower, introspective song about suicide. What was the name of this song? Hint

One
Trapped Under Ice
Nothing Else Matters
Fade To Black

3. Metallica's third album, 1986's "Master of Puppets" would set the standard in thrash metal. What is the correct order that these four classics come on that album? (In the UK) Hint

Battery, Welcome Home (Sanitarium), Leper Messiah, Disposable Heroes
Battery, Welcome Home (Sanitarium), Disposable Heroes, Leper Messiah
Welcome Home (Sanitarium), Leper Messiah, Battery, Disposable Heroes
Leper Messiah, Battery, Disposable Heroes, Welcome Home (Sanitarium)

4. While playing the "Monsters Of Rock" festival in 1985, James Hetfield told the crowd of 70,000 that Metallica would be the one band that didn't include a certain phrase in every song. What was the phrase? Hint

Master!
Break It Down!
I Love You
Oh Baby!

5. Metallica's 1988 offering "...And Justice For All" saw the band take thrash places that it hasn't been taken since. The album also featured the song that would become their first video. What was the name of that song? Hint

Blackened
Harvester Of Sorrow
One
Enter Sandman

6. What was the name of the short album of covers that Metallica released in 1987 to introduce fans to new bass player, Jason Newsted? Hint

Garage Days Re-Revisited
Garage Inc
Garage Days
Garage Jammin'

7. Metallica got a new producer for their 1991 "Metallica" album, which is also known as "The Black Album". Who was he?
Hint

Michael Kamen
Flemming Rasmussen
Bob Rock
Randy Staub

8. Tricky question this. On the video/DVD "Cunning Stunts", a Metallica classic is only half played, before "Enter Sandman" kicks in. Which song do they only half-play? Hint

Master Of Puppets
One
Fade To Black
Nothing Else Matters

9. In 1999, Metallica teamed up with the San Francisco Symphony orchestra to perform "S&M." This was a collection of Metallica classics which had been put to orchestral accompaniment. Which of these songs was NOT on the record? Hint

Fuel
Bleeding Me
Sad But True
The Unforgiven

10. The title track off 2003's "St Anger" features lyrical references to two earlier Metallica songs. They are... Hint

"Hit The Lights" and "Damage Inc."
"Hit The Lights" and "Set It Free"
"Hit The Lights" and "Harvester Of Sorrow"
"Hit The Lights" and "Battery"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Metallica's first album contained a song called "The Four Horsemen"- but what was this song also called?

Answer: Mechanix

They gave this song a new name and lyrics following the departure of original lead axeman Dave Mustaine (who went on to form Megadeth.) The song "Mechanix" would eventually appear on Megadeth's debut album, 1985's 'Killing Is My Business...And Business Is Good!'
"Power Metal" was the band's first EP.
2. "Ride the Lightning" was Metallica's second album, and saw the band's songs grow both musically and thematically. It also featured their first proper 'ballad', a slower, introspective song about suicide. What was the name of this song?

Answer: Fade To Black

All the songs on "Ride The Lightning" were about death! Each song dealt with a different way of dying, from nuclear war in "Fight Fire With Fire" to the biblical events of ancient Egypt (Plagues, deaths, the first Passover, etc) in "Creeping Death."
3. Metallica's third album, 1986's "Master of Puppets" would set the standard in thrash metal. What is the correct order that these four classics come on that album? (In the UK)

Answer: Battery, Welcome Home (Sanitarium), Disposable Heroes, Leper Messiah

This one's easy if you own the album, as any true Metallica fan should! If you got this wrong you only have yourself to blame!
4. While playing the "Monsters Of Rock" festival in 1985, James Hetfield told the crowd of 70,000 that Metallica would be the one band that didn't include a certain phrase in every song. What was the phrase?

Answer: Oh Baby!

As the bill contained such acts as Bon Jovi and Ratt, James thought he'd warn the crowd that Metallica was a little different! In doing so, he displayed his legendary on-stage persona that is still with him today. Alas, the same can't be said of his hair...
5. Metallica's 1988 offering "...And Justice For All" saw the band take thrash places that it hasn't been taken since. The album also featured the song that would become their first video. What was the name of that song?

Answer: One

The video included footage from the film "Johnny Got His Gun." The band had to purchase the rights to the film in order to include it in their video!
6. What was the name of the short album of covers that Metallica released in 1987 to introduce fans to new bass player, Jason Newsted?

Answer: Garage Days Re-Revisited

This album became a rare collector's item after being withdrawn soon after release. Jason was brought in to replace previous bassist Cliff Burton, who died in a road accident in Sweden in 1986. RIP Cliff
7. Metallica got a new producer for their 1991 "Metallica" album, which is also known as "The Black Album". Who was he?

Answer: Bob Rock

Bob told the band that he thought they had never made a record that showed off their full capabilities. Hetfield and co. embraced the challenge, and "Metallica" went on to be a global mega-hit.
8. Tricky question this. On the video/DVD "Cunning Stunts", a Metallica classic is only half played, before "Enter Sandman" kicks in. Which song do they only half-play?

Answer: Master Of Puppets

This live performance will be remembered for the almost ludicrous stunt at the end of "Enter Sandman", including crashing stage equipment, guys on fire and more!
9. In 1999, Metallica teamed up with the San Francisco Symphony orchestra to perform "S&M." This was a collection of Metallica classics which had been put to orchestral accompaniment. Which of these songs was NOT on the record?

Answer: The Unforgiven

The band was nervous before the two nights, as they had never attempted anything like this before! The end result was excellent, with two new songs being performed. ("No Leaf Clover" and "Minus Human".) Metallica had wanted "The Unforgiven" to be included, but a suitable orchesral part couldn't be written.
10. The title track off 2003's "St Anger" features lyrical references to two earlier Metallica songs. They are...

Answer: "Hit The Lights" and "Damage Inc."

There is no Metallica song called "Set It Free"! The line from "St Anger" that also appears in "Damage Inc" is the part before the line 'I hit the lights on these dark sets.' This album was the first studio album Metallica had made since 1997!
Source: Author al33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : Guest 31: 5/10
Jan 06 2023 : Guest 161: 4/10
Jan 02 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 71: 2/10
Dec 27 2022 : NovaRacing: 7/10
Dec 16 2022 : Guest 93: 5/10
Dec 08 2022 : Guest 47: 7/10
Dec 03 2022 : Guest 69: 2/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us