Quiz about Rush 3  Early Days
Quiz about Rush 3  Early Days

Rush 3 - Early Days Trivia Quiz


The third of my quizzes on the early days of Rush, covering up to the release of 'All the World's a Stage'.

A multiple-choice quiz by yyz2112. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rush

Author
yyz2112
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,678
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
856
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Rush's fourth album, '2112', recorded? Hint

Eel Pye Studios, Bray
Marquee Studios, London
Le Studio, Morin Heights
Toronto Sound Studios

2. Who produced '2112'? Hint

Rush and Terry Brown
Rush and Peter Collins
Rush and Peter Henderson
Rush and Rupert Hine

3. To whom was '2112' dedicated? Hint

Ray Danniels
Isaac Asimov
Rod Serling
Ayn Rand

4. According to the '2112' sleeve notes, who is the leader of the 'The Priests of the Temples of Syrinx'? Hint

Father White
Father Brown
Father Green
Father Black

5. According to the '2112' sleeve notes, what is the name of the Narrator's closest friend? Hint

Alan
Jon
Saul
Bilbo

6. Which song on '2112' was inspired by a 1960s TV show? Hint

The Twilight Zone
Lessons
Something For Nothing
Discovery

7. Who designed the cover for '2112'? Hint

John Constable
Hugh Syme
Vincent van Gogh
Pablo Picasso

8. Who wrote the story, based on the album story and featured in the '2112' tour book? Hint

Dante Bonutto
Carol Clerk
Mick Wall
Geoff Barton

9. Upon release, '2112' was considered a flop.

True
False

10. The whole of the '2112' suite has never been played live.

True
False

11. Where was 'All the World's a Stage' recorded? Hint

Massey Hall, Toronto
The Spectrum, Montreal
Madison Square Gardens, New York
The Agora, Cleveland

12. When was 'All the World's a Stage' released? Hint

September 1976
November 1976
October 1976
August 1976

13. What was the name of the radio station only sampler that Cliff Burnstein compiled in an effort to get Rush more radio play? Hint

This is Rush - Play It!
Rushian Roulette
Everything Your Listener's Wanted to Hear by Rush...But You Were Afraid to Play
Rush Hour

14. Which Marvel comic was dedicated to the members of Rush and featured a story line based upon '2112'? Hint

Superman (Volume 15, Number 8)
The Defenders (Volume 1, Number 45)
Spiderman (Volume 13, Number 3)
Batman (Volume 21, Number 12)

15. Rush made their first appearence outside of North America on June 1, 1977. At which venue did they play? Hint

City Hall, Sheffield, England.
Chateau Neuf. Oslo, Norway
Stadthaus, Munich, Germany
Pink Pop Festival, Geleen, Holland.

16. Who supported Rush on the UK leg of the 'All the World's a Stage' tour? Hint

Stray
Frank Marino and Mahogany Rush
Max Webster
Starcastle

17. How many countries did Rush visit on the European leg of the 'All the World's a Stage' tour? Hint

5
3
9
2

18. Which new song, which would appear on their next studio album, was debuted at the Sheffield City Hall show? Hint

Cygnus X-1, Book 1
Closer to the Heart
Xanadu
A Farewell to Kings

19. Who is the credited photographer on the 'All the World's a Stage' cover? Hint

David Bailey
Yosef Karsch
Patrick Lichfield
David Street

20. Where did the title of 'All the World's a Stage' originate? Hint

'The Hobbit' by J R R Tolkien
'As You Like It' by William Shakespeare
'The Horse and His Boy' by C S Lewis
'The Jew of Malta' by Christopher Marlowe


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Rush's fourth album, '2112', recorded?

Answer: Toronto Sound Studios

All of Rush's first four albums, with the exception of a few sessions for their eponymous debut, were recorded at Toronto Sound.
2. Who produced '2112'?

Answer: Rush and Terry Brown

Terry Brown co-produced all Rush's albums between 'Fly By Night' and 'Signals'. At the time, he was often called 'the fourth member of Rush.'
3. To whom was '2112' dedicated?

Answer: Ayn Rand

Ayn Rand (1905-1982) was a writer who, through her novel 'The Fountainhead' and novella 'Anthem', greatly influenced Neil Peart.

When questioned about the influence 'Anthem' had on '2112' he said, in a 1984 interview published by 'Modern Drummer', "Our album 2112 happened to be based around, in a coincidental way, the circumstances of one of her stories, I gave due credit to that. I realized that, as our story progressed about the re-discovery of creative music in the future, her story happened to be about the rediscovery of electricity in some totalitarian future. I didn't set out to adapt that story into a musical format. But the story of 2112 developed, and THEN I realized that it paralleled the circumstances of her story."
4. According to the '2112' sleeve notes, who is the leader of the 'The Priests of the Temples of Syrinx'?

Answer: Father Brown

Neil has never commented on this but it is clearly a salute to Terry Brown.
5. According to the '2112' sleeve notes, what is the name of the Narrator's closest friend?

Answer: Jon

No explanation has been given for this choice of name. Perhaps it was chosen because it is, generally, seen as the name of an ordinary man.
6. Which song on '2112' was inspired by a 1960s TV show?

Answer: The Twilight Zone

The song references three episodes from the classic series created by Rod Serling - 'Where is Everybody?' (in which a man wakes up in an empty town), 'Stopover in a Quiet Town' (in which a couple wake up in what appears to be a giant sized doll's house) and 'Will the Real Martian Please Stand Up' (in which a man takes off his hat to reveal a third eye in his forehead).
7. Who designed the cover for '2112'?

Answer: Hugh Syme

Hugh Syme also played keyboards on the Geddy Lee-written song 'Tears'.
8. Who wrote the story, based on the album story and featured in the '2112' tour book?

Answer: Geoff Barton

Geoff Barton, while writing for UK music paper 'Sounds', was an early champion of Rush in their early days, although he cooled towards them around the time of 'Hemispheres'. He later went on to edit heavy metal magazine 'Kerrang!'.
9. Upon release, '2112' was considered a flop.

Answer: False

'2112', despite record company misgivings, sold 100,000 copies in its first week of release. If that's a flop, I think most bands would like a flop of that sort!
10. The whole of the '2112' suite has never been played live.

Answer: False

For the most part, Rush played an abridged version of '2112', omitting most of 'Discovery' and 'Oracle: The Dream' before cutting down to 'Overture/The Temples of Syrinx'. However, on the 'Test For Echo' tour, '2112' was played in its entirity.
11. Where was 'All the World's a Stage' recorded?

Answer: Massey Hall, Toronto

The release of 'All the World's a Stage' set the precedent for Rush releasing four studio albums followed by a live album. The first release to break this sequence was 'Rush in Rio', their 22nd Album (excluding compilations).
12. When was 'All the World's a Stage' released?

Answer: September 1976

The mixing of the tapes, most of which came from the third night recorded, took over a month, not the five or six days the band expected.
13. What was the name of the radio station only sampler that Cliff Burnstein compiled in an effort to get Rush more radio play?

Answer: Everything Your Listener's Wanted to Hear by Rush...But You Were Afraid to Play

The track listing for the album was '2112' (edit); 'Something For Nothing'; 'Making Memories' and 'Bacchus Plateau'. The sampler is quite rare and highly prized among Rush collectors.
14. Which Marvel comic was dedicated to the members of Rush and featured a story line based upon '2112'?

Answer: The Defenders (Volume 1, Number 45)

Not being a comic book fan, I can really tell you anything about this issue. I just thought it was a nice piece of trivia.
15. Rush made their first appearence outside of North America on June 1, 1977. At which venue did they play?

Answer: City Hall, Sheffield, England.

Geddy mentioned this fact when they played at Sheffield Arena on the 'Roll the Bones' tour in 1992.
16. Who supported Rush on the UK leg of the 'All the World's a Stage' tour?

Answer: Stray

Stray seemed to have been consigned to the 'where are they now?' file. If anyone who can give any information on them, I'd be grateful.
17. How many countries did Rush visit on the European leg of the 'All the World's a Stage' tour?

Answer: 2

The tour included seven UK shows at Sheffield, Manchester, Birmingham, London, Newcastle, Glasgow and Liverpool as well as one Swedish date in Stockholm. I know some Scots will say that the answer should be three, recogniosing Scotland as a seperate country, but the official tour book calls it a UK tour so I'm sticking with that.
18. Which new song, which would appear on their next studio album, was debuted at the Sheffield City Hall show?

Answer: Xanadu

And 'Xanadu' was a main highlight of their live set on the R30 tour.
19. Who is the credited photographer on the 'All the World's a Stage' cover?

Answer: David Street

A stunning array of photographs from the Massey Hall were provided.
20. Where did the title of 'All the World's a Stage' originate?

Answer: 'As You Like It' by William Shakespeare

JAQUES:
"All the world's a stage,
And all the men and women merely players:
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts"
Source: Author yyz2112

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 23 2022 : Guest 31: 16/20
Dec 03 2022 : Guest 45: 13/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us