Quiz about Rush 5  The early 1980s
Quiz about Rush 5  The early 1980s

Rush 5 - The early 1980s Trivia Quiz


The new decade saw Rush redefining their sound further, making it leaner than ever. The result of this new direction was, arguably, their two most accomplished studio albums - 'Permanent Waves' and 'Moving Pictures'.

A multiple-choice quiz by yyz2112. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rush

Author
yyz2112
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,926
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
872
Last 3 plays: Guest 67 (10/20), Guest 24 (12/20), discmann262 (16/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was 'Permanent Waves' released? Hint

January 1, 1980
March 1, 1980
February 1, 1980
April 1, 1980

2. Where was 'Permanent Waves' recorded? Hint

Rockfield Studios, Wales.
Toronto Sound Studios.
Electric Lady Studios, New York.
Le Studio, Morin-Heights, Quebec.

3. Which song from 'Permanent Waves' was released as a single in the UK? Hint

Spirit of Radio
Jacob's Ladder
Freewill
Entre Nous

4. Who is credited as providing 'vocal coaching and inspiration' on 'Permanent Waves'? Hint

Charlie the Chimp
Terry Brown
Iggy the Iguana
Daisy the Dog

5. Which song on 'Permanent Waves' featured lyrics by Geddy Lee? Hint

Different Strings
Free Will
Natural Science
Jacob's ladder

6. The front cover of 'Permanent Waves' shows a newspaper with the headline blocked out. On some early copies of the album, the headline is visible. What does it say? Hint

Status Quo learn fourth chord
Dewey Defeats Truman
Rush finally have hit single
America reaches the moon.

7. On the 'Permanaent Waves' Tour, how many nights did Rush play at the Hammersmith Odeon? Hint

2
4
5
3

8. What postion did 'Permanent Waves' reach in the UK album charts? Hint

10
Did Not Chart
1
3

9. How many times were the band seen on UK TV's 'Top of the Pops' performing the single they released from 'Permanent Waves'? Hint

1
3
2
0

10. At which venue on the UK tour were the shows recorded and featured on the 'Exit...Stage Left' album? Hint

Glasgow Apollo
Manchester Apollo
Hammersmith Odeon
Newcastle City Hall

11. When was 'Moving Pictures' released? Hint

January 1981
April 1981
March 1981
February 1981

12. Which song on 'Moving Pictures' was never intended to be played live? Hint

Camera Eye
Witch Hunt
Vital Signs
Red Barchetta

13. Which 'Moving Pictures' track was inspired by Richard S. Foster's 1973 short story 'A Nice Morning Drive'? Hint

YYZ
Red Barchetta
Camera Eye
Vital Signs

14. Which song from 'Moving Pictures' was released as a single in the UK? Hint

Vital Signs
Red Barchetta
Tom Sawyer
Limelight

15. In which city did the 'Moving Pictures' Tour begin? Hint

Pittsburgh
Montreal
Kalamazoo
New York

16. The 'Exit...Stage Left' video was filmed during the 'Moving Pictures' Tour but at which venue? Hint

Municipal Auditorium, New Orleans
The Forum, Montreal
Madison Square Gardens, New York
Maple Leaf Gardens, Toronto

17. What position in the UK album charts did 'Moving Pictures' reach? Hint

3
6
38
Did not chart

18. The opening riff to which track from 'Moving Pictures' is based on a morse code signal? Hint

Red Barchetta
Tom Sawyer
YYZ
Limelight

19. Prior to recording 'Moving Pictures', Rush recorded the song 'Battlescar' with which other Canadian act? Hint

Celine Dion
Max Webster
Bryan Adams
Triumph

20. The lyrics to 'Tom Sawyer' were co-written by Pye Dubois. What was his original title for the song? Hint

Not For Rent
The River
Mean Mean Stride
Louis the Warrior


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was 'Permanent Waves' released?

Answer: January 1, 1980

Rush fans have always been quite proud that 'Permanent Waves' was one of the first, if not THE first, albums released in the new decade. Not only that, but it was certified gold by the RIAA on March 17 - less than three months after its release.
2. Where was 'Permanent Waves' recorded?

Answer: Le Studio, Morin-Heights, Quebec.

With the exception of 'Power Windows' and 'Hold Your Fire', all of Rush's studio albums during the 1980s were recorded in Quebec.
3. Which song from 'Permanent Waves' was released as a single in the UK?

Answer: Spirit of Radio

Ironically, this criticism of commerciality in music remains Rush's biggest UK hit, reaching number 13 in March 1980.

nb: For some reason the song was titled 'The Spirit of Radio' everywhere in the world but the UK where it was simply titled 'Spirit of Radio'. As the question is about the UK charts, I've used the UK title.
4. Who is credited as providing 'vocal coaching and inspiration' on 'Permanent Waves'?

Answer: Daisy the Dog

According to Neil Peart in the 'Permanent Waves' Tourbook, Daisy was a cocker spaniel who belonged to producer Terry Brown.
5. Which song on 'Permanent Waves' featured lyrics by Geddy Lee?

Answer: Different Strings

It is interesting to note that when Mercury came to release the re-mastered CD of 'Permanent Waves', they mistakenly credited Neil Peart with writing the lyrics to 'Different Strings'.
6. The front cover of 'Permanent Waves' shows a newspaper with the headline blocked out. On some early copies of the album, the headline is visible. What does it say?

Answer: Dewey Defeats Truman

During the 1948 presidential election, the Chicago Tribune jumped the gun by printing the above headline, not knowing that Harry Truman managed to pull off one of the great combacks of all time. Even 30 years after the fact, the paper was still so embarassed that they threatened to sue the band if the headline was not removed.

In addition, Coca-Cola objected to their logo being displayed so close to the naked thighs of the woman on the cover that it also had to be removed.
7. On the 'Permanaent Waves' Tour, how many nights did Rush play at the Hammersmith Odeon?

Answer: 5

The 'Permanent Waves' Tour was the last of Rush's mammoth UK tours. Following this, they began to do less dates at larger venues.
8. What postion did 'Permanent Waves' reach in the UK album charts?

Answer: 3

Along with 'Signals', 'Permanent Waves' is Rush's highest charting album in the UK.
9. How many times were the band seen on UK TV's 'Top of the Pops' performing the single they released from 'Permanent Waves'?

Answer: 0

Although 'Spirit of Radio' was featured twice on 'Top of the Pops', the UK's leading music programme, Rush were never actually seen performing the song. The first time it featured, it was used as the background music for the chart run down. The second time it was aired, the BBC, in its wisdom, had the very mediocre dance troupe 'Legs and Co' gyrating to Rush.
10. At which venue on the UK tour were the shows recorded and featured on the 'Exit...Stage Left' album?

Answer: Glasgow Apollo

Side two of 'Exit...Stage Left' was taken from the UK dates. Most noticably, there is a thank you to 'The Glaswegian Chorus' for their performance on 'Closer to the Heart.'
11. When was 'Moving Pictures' released?

Answer: February 1981

Once again, Rush returned to Le Studio for this, their eighth studio album, and my personal favourite.
12. Which song on 'Moving Pictures' was never intended to be played live?

Answer: Witch Hunt

'Witch Hunt' was intended to be a studio-only production number utilising sound effects and over-dubs which, in 1981, made it impossible to perform live without the use of backing tapes or other musicians. However, by 1983 and the 'Grace Under Pressure' tour, on-stage technology had advanced sufficiently for the song to be performed as part of the complete 'Fear' trilogy.

This has resulted in 'Moving Pictures' being one of only three Rush albums where every song has been performed live - the other two being 'Hemispheres' and 'Grace Under Pressure'.
13. Which 'Moving Pictures' track was inspired by Richard S. Foster's 1973 short story 'A Nice Morning Drive'?

Answer: Red Barchetta

The Barchetta of the title is, as has been confirmed by Neil Peart, a Ferrari 166MM Barchetta. Only 38 of these cars were built between 1947 and 1953.

Incidentally, Geddy Lee pronouces the name of the car incorrectly - it should be 'Bar-KET-ta' not 'Bar-CHET-ta'.
14. Which song from 'Moving Pictures' was released as a single in the UK?

Answer: Vital Signs

Surprisingly, Mercury did not elect to go with the more commercial 'Tom Sawyer'as the single as it did in the rest of the world. Sadly, 'Vital Signs' did not even feature in the UK top 40.
15. In which city did the 'Moving Pictures' Tour begin?

Answer: Kalamazoo

The tour opened at the Wings Stadium in Kalamazoo.
16. The 'Exit...Stage Left' video was filmed during the 'Moving Pictures' Tour but at which venue?

Answer: The Forum, Montreal

Unlike the album, which was a mixture of different concerts, the video was all taken from the one concert. Sadly, the entire set did not make it onto the final release.
17. What position in the UK album charts did 'Moving Pictures' reach?

Answer: 6

'Moving Pictures'was the second Rush album to enter the top ten in the UK. Worldwide it has been one of their best selling albums and had been certified platinum by the RIAA within 2 months of release. By 1995 it had attained 4xPlatinum status.
18. The opening riff to which track from 'Moving Pictures' is based on a morse code signal?

Answer: YYZ

Y-Y-Z is the aviation code used by Pearson International Airport in Toronto. The track 'YYZ' gained Rush their first Grammy nomination in the 1982 Best Rock Instrumental Performance Category.
19. Prior to recording 'Moving Pictures', Rush recorded the song 'Battlescar' with which other Canadian act?

Answer: Max Webster

Max Webster had supported Rush on a number of occasions and were signed to Rush's Canadian label 'Anthem.' 'Battlescar' was released as a single and was featured on Max Webster's 'Universal Juvenilles' album.
20. The lyrics to 'Tom Sawyer' were co-written by Pye Dubois. What was his original title for the song?

Answer: Louis the Warrior

Pye Dubois was the primary lyricist for Max Webster. However, he has collaborated with Neil Peart on a number of times in the past.
Source: Author yyz2112

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 31 2022 : Guest 67: 10/20
Dec 18 2022 : Guest 24: 12/20
Dec 07 2022 : discmann262: 16/20

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us