Quiz about STYX  In Their Own Words Part1
Quiz about STYX  In Their Own Words Part1

STYX: In Their Own Words, Part-1 Quiz


In this quiz you actually meet the Stygians! (Sort of.) You will be treated to an actual Stygian quote, you tell me who is talking. Sound easy? Let's do it!

A multiple-choice quiz by Chadler. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Styx

Author
Chadler
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
143,330
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
289
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "[W]hen they asked me to join...'There goes any credibility I may ever have' I believe were the words out of my mouth at the time." Hint

Tommy Shaw
Glen Burtnik
Lawrence Gowan
Todd Sucherman

2. "I'm one of those people who could easily go crazy with the ink, but so far only have two fairly conservative tattoos--a tribal piece on my right shoulder blade and a vintage sailor-esque heart with an arrow through it and a banner across it that reads 'MOMMA'. I have a feeling I'm not finished yet." Hint

Tommy Shaw
John Curulewski
James Young
Glen Burtnik

3. "Let me just say one more thing about 'corporate rock'. Styx never took a DIME in endorsements from anybody! And we were offered endorsements ALL THE TIME... The idea of us being 'corporate rock' was nonsense from the beginning...I got an offer...from Burger King for 'The Best Of Times'. I said 'No'. I figured it was gonna end up being 'The Best Of Fries'." Hint

Chuck Panozzo
James Young
Tommy Shaw
Dennis DeYoung

4. "'Styx II' was such a miserable failure at first, that for the next two albums I tried not to be me... For the next two albums, I wrote all these goofy songs because I thought, 'Okay, they don't like me, I'll be someone else.'" Hint

Dennis DeYoung
James Young
John Curulewski
Tommy Shaw

5. "We were leaving to go (on the "Equinox" tour)...And I'm thinking, oh what the hell have I gotten myself into?" Hint

Glen Burtnik
Tommy Shaw
Todd Sucherman
Lawrence Gowan

6. "We were the opening act from Hell, the opening act that can eat your lunch. The one act we didn't blow off the stage was Queen." Hint

Tommy Shaw
James Young
Dennis DeYoung
John Curulewski

7. "[W]e started on tour with like Kiss and Aerosmith. We were doing support on the East coast...I always say I think we were responsible for the downfall of a few artists at that particular time (1977) because we were WAY ready, okay. This was a good, good live band. We were much too good to be supporting anybody who wasn't ready to be prepared to take on the energy and the challenge that Styx was presenting." Hint

Tommy Shaw
Chuck Panozzo
James Young
Dennis DeYoung

8. "I just remember waking up in the middle of the night saying...'What is one of the grandest illusions we have in this country?'...that is this beauty contest, the Miss America contest." Hint

Tommy Shaw
Dennis DeYoung
James Young
Chuck Panozzo

9. "I had a wonderful experience with 'The Grand Illusion' album cover...I thought this was a wonderful piece of art, and it was a great illusion in itself" Hint

Dennis DeYoung
Tommy Shaw
James Young
Chuck Panozzo

10. "I never rehearsed Babe. I never heard the song before we recorded it. We did one take on it, one take." Hint

James Young
Chuck Panozzo
Tommy Shaw
John Panozzo


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "[W]hen they asked me to join...'There goes any credibility I may ever have' I believe were the words out of my mouth at the time."

Answer: Glen Burtnik

Glen was responding to Peter Relics's review of "Cyclorama" in Rolling Stone and referencing the way critics have never given Styx a chance. The entire quote is as follows: "Styx is simply not an act it's 'hip' for critics to like. I knew this when they asked me to join in 1990. 'There goes any credibility I may ever have' I believe were the words out of my mouth at the time."
2. "I'm one of those people who could easily go crazy with the ink, but so far only have two fairly conservative tattoos--a tribal piece on my right shoulder blade and a vintage sailor-esque heart with an arrow through it and a banner across it that reads 'MOMMA'. I have a feeling I'm not finished yet."

Answer: Tommy Shaw

Taken from the "Notes" section of styxworld.com (5/28/03). Tommy was talking about the amazing use of color in the tattoo artistry he saw in Salt Lake City while on the "Cyclorama" tour.
3. "Let me just say one more thing about 'corporate rock'. Styx never took a DIME in endorsements from anybody! And we were offered endorsements ALL THE TIME... The idea of us being 'corporate rock' was nonsense from the beginning...I got an offer...from Burger King for 'The Best Of Times'. I said 'No'. I figured it was gonna end up being 'The Best Of Fries'."

Answer: Dennis DeYoung

Responding to critics that accused Styx of playing "Corporate Rock" in an on-air interview with Red Beard for "In The Studio". The show aired 7/7/97 to commemorate the 20th anniversary of "The Grand Illusion" album. (This interview was obviously before Styx accepted the Volkswagon endorsement for "Mr Roboto".)
4. "'Styx II' was such a miserable failure at first, that for the next two albums I tried not to be me... For the next two albums, I wrote all these goofy songs because I thought, 'Okay, they don't like me, I'll be someone else.'"

Answer: Dennis DeYoung

Dennis was also speaking of the percieved lack of respect for "Lady" in 1973. Styx did not know at the time that the reason they lacked air play was because Wooden Nickel practically was not promoting them at all. Lady climbed the charts to #6 in 1975.
5. "We were leaving to go (on the "Equinox" tour)...And I'm thinking, oh what the hell have I gotten myself into?"

Answer: Tommy Shaw

Tommy was speaking of his first tour with Styx, touring in two station wagons, and the Panozzo brothers fighting with each other, kicking the seat between them.
6. "We were the opening act from Hell, the opening act that can eat your lunch. The one act we didn't blow off the stage was Queen."

Answer: Tommy Shaw

By the time Styx was touring in support of Equinox and Crystal Ball they had been playing live shows for YEARS. Live was their forte (and still is!) Styx caused problems for the likes of such giants as Aerosmith and Kiss as an opening act in the '70s.
7. "[W]e started on tour with like Kiss and Aerosmith. We were doing support on the East coast...I always say I think we were responsible for the downfall of a few artists at that particular time (1977) because we were WAY ready, okay. This was a good, good live band. We were much too good to be supporting anybody who wasn't ready to be prepared to take on the energy and the challenge that Styx was presenting."

Answer: Dennis DeYoung

As recently as 2003's "Classic Rock's Main Event" tour Journey and REO Speedwagon were learning the hard way that it's a mistake to follow Styx. Although Journey did put on a good show, at the Delta Center in Salt Lake City (which I attended), some fans actually filed out during Journey's set to get a jump on traffic. One Journey fan who attended with me commented that Journey should not have followed Styx because Styx was just too good at doing "live".
8. "I just remember waking up in the middle of the night saying...'What is one of the grandest illusions we have in this country?'...that is this beauty contest, the Miss America contest."

Answer: James Young

JY was speaking of the moment he recieved the inspiration for "Miss America", which he wrote for the first Styx concept album, "The Grand Illusion".
9. "I had a wonderful experience with 'The Grand Illusion' album cover...I thought this was a wonderful piece of art, and it was a great illusion in itself"

Answer: Chuck Panozzo

Chuck played a varying roles in much of the album cover art Styx put out, and played a huge role in the design of this particular album.
10. "I never rehearsed Babe. I never heard the song before we recorded it. We did one take on it, one take."

Answer: Chuck Panozzo

The man is a stinkin' genius! Didn't see your favorite Stygian quote here? Don't worry, there'll be plenty more to come! CREDITS: All quotes in this quiz came from the following sources: The Official Glen Burtnik Website; "In The Studio", 7-7-97 broadcast; "Set An Open Course For The Virgin Sea" by Chuck Miller for Racer Records; styxworld.com - The official Styx website.
Source: Author Chadler

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 'Styx' Trivia Average
2. 33 Years Of STYX! Tough
3. A Song By Any Other Name Average
4. Album Anagrams - STYX Average
5. Album Cover Art Average
6. Big Bang Theory Average
7. Cyclorama Average
8. Easiest STYX Quiz Ever! Very Easy
9. Kilroy Was Here Difficult
10. Misquoted STYX Average
11. One Of These Songs Is Not Like The Others... Tough
12. Sept 20, 2003: A Brave New STYX Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us