Quiz about Songs of The Who
Quiz about Songs of The Who

Songs of The Who Trivia Quiz


This is a quiz on some of the great music by The Who.

A multiple-choice quiz by jgrangers2. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. The Who

Author
jgrangers2
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,182
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
649
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Who had a number of hit singles reach the top 40 in both the US and UK. What was the only one not written by Pete Townsend? Hint

Summertime Blues
My Generation
Baba O'Riley
Magic Bus

2. What is the only song by The Who with writing credit given to both Pete Townsend and Roger Daltrey? Hint

I Can't Explain
Anyway, Anyhow, Anywhere
Substitute
A Legal Matter

3. In their performance at the Isle of Wight Festival in 1970, The Who performed three songs that had yet to be released. Which of these songs was not one of them? Hint

Call Me Lightning
Naked Eye
Water
I Don't Even Know Myself

4. In 1967, The Who recorded two Rolling Stones' songs in an effort to show support for Mick Jagger and Keith Richards who were being detained on drug possession charges. The A-side of the single was "The Last Time" followed by which song on the B-side?

Answer: (Three Words)
5. There was only one song written specifically for The Who that wasn't composed by an actual member. Which song was it? Hint

Melancholia
Glow Girl
Jaguar
Armenia City in the Sky

6. Even though "Tommy" was almost completely written by members of the band, one song was actually a cover of a song by Sonny Boy Williamson II. Which song was it? Hint

Sensation
Amazing Journey
Eyesight to the Blind
I'm Free

7. The album "Who Are You" features the only Who song not to include drums. Which song was it? Hint

Love Is Coming Down
905
Music Must Change
Had Enough

8. Prior to his work with Led Zeppelin, guitarist Jimmy Page did session guitar work in London. He played rhythm guitar on which of The Who's earliest singles?

Answer: (Three Words)
9. Arguably The Who's most famous live album is "Live at Leeds", a performance from Leeds University in February, 1970. The concert began with what song that was only released as the B-side to the "Summertime Blues" single? Hint

Heaven and Hell
Fortune Teller
Young Man Blues
Tattoo

10. One Who song, "Dogs Part II", is oddly credited to drummer Keith Moon as well as Towser and Jason, Pete Townshend's and John Entwistle's dogs. To what single was "Dogs Part II" the B-side? Hint

I'm Free
The Seeker
Pinball Wizard
Magic Bus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Who had a number of hit singles reach the top 40 in both the US and UK. What was the only one not written by Pete Townsend?

Answer: Summertime Blues

The song was originally written by Eddie Cochrane, reaching #8 on the US Billboard Hot 100 and #18 in the UK. The Who's version of "Summertime Blues", from their "Live at Leeds" album, peaked at #38 in the UK and #27 in the US. The song was a staple at Who concerts in the late 1960's and early 1970's and, although their most famous version is from "Live at Leeds", a studio version was done on their 1974 album "Odds and Sods".

The single was relased in 1970 with "Heaven and Hell" on the B-side.
2. What is the only song by The Who with writing credit given to both Pete Townsend and Roger Daltrey?

Answer: Anyway, Anyhow, Anywhere

"Anyway, Anyhow, Anywhere" was released as a single in 1965 with a B-side of "Daddy Rolling Stone" in the UK and "Anytime You Want Me" in the US. It is the only song with writing credit given to both guitarist Pete Townsend and singer Roger Daltrey.
3. In their performance at the Isle of Wight Festival in 1970, The Who performed three songs that had yet to be released. Which of these songs was not one of them?

Answer: Call Me Lightning

The Who introduced "Water", "Naked Eye" and "I Don't Even Know Myself" at the 1970 Isle of Wight Festival before releasing them. "Water" and "Naked Eye" were released on the 1974 album "Odds and Sods" while "I Don't Even Know Myself" was released as the B-side to the "Won't Get Fooled Again" single. "Call Me Lightning" had been released in 1968.
4. In 1967, The Who recorded two Rolling Stones' songs in an effort to show support for Mick Jagger and Keith Richards who were being detained on drug possession charges. The A-side of the single was "The Last Time" followed by which song on the B-side?

Answer: Under My Thumb

The Who rushed to record these two songs in order to show their support for Mick and Keith. However, the duo was actually released from prison the day that the single was released.
5. There was only one song written specifically for The Who that wasn't composed by an actual member. Which song was it?

Answer: Armenia City in the Sky

"Armenia City in the Sky" was written by Pete's chauffeur, John Keen while the other three were written by Pete himself. All four of these songs originally appeared on "The Who Sell Out" album in 1968.
6. Even though "Tommy" was almost completely written by members of the band, one song was actually a cover of a song by Sonny Boy Williamson II. Which song was it?

Answer: Eyesight to the Blind

"Eyesight to the Blind" was written by Sonny Boy Williamson II and has been covered by other well known rock acts, most notably Aerosmith. In "Tommy", the song is also referred to as "The Hawker" and was performed by Eric Clapton in the film version. Eric would later perform the song in some live shows.
7. The album "Who Are You" features the only Who song not to include drums. Which song was it?

Answer: Music Must Change

Due to deteriorating health, Who drummer Keith Moon couldn't keep up with the quick tempo of "Music Must Change" and the drum part was completely removed from the track aside from some cymbal crashes.
8. Prior to his work with Led Zeppelin, guitarist Jimmy Page did session guitar work in London. He played rhythm guitar on which of The Who's earliest singles?

Answer: I Can't Explain

Page played rhythm guitar on "I Can't Explain", The Who's first hit single. He also played lead guitar on the B-side to the single, "Bald Headed Woman".
9. Arguably The Who's most famous live album is "Live at Leeds", a performance from Leeds University in February, 1970. The concert began with what song that was only released as the B-side to the "Summertime Blues" single?

Answer: Heaven and Hell

"Heaven and Hell" was written by bassist John Entwistle. The group didn't like the original studio recording of the song so it was eventually released only as the B-side to "Summertime Blues". Though the song wasn't released on the original "Live at Leeds" LP, it was later released as the opening track to the remastered 1995 edition that also included a live version of "Tommy" done at the show.

The song would later be released by Entwistle as part of "Smash Your Head Against the Wall", his first solo album.
10. One Who song, "Dogs Part II", is oddly credited to drummer Keith Moon as well as Towser and Jason, Pete Townshend's and John Entwistle's dogs. To what single was "Dogs Part II" the B-side?

Answer: Pinball Wizard

Yes, oddly enough, "Dogs Part II" was credited to Keith as well as Pete's spaniel, Towser, and John's Irish wolfhound, Jason.
Source: Author jgrangers2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Thunderfingers Average
2. Song by Song: "My Generation" Easier
3. The Who Album Match Easier
4. Ladies and Gentlemen, Dig The Who Difficult
5. Who's Greatest Lyrics Average
6. The Who History Tough
7. A Who Quiz for Who Fans Average
8. Fractured Songs by The Who Average
9. Baba O' Riley Difficult
10. Quadrophenia Tough
11. The Who Lyrics I Average
12. Essential Who Tough

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us