Quiz about Essential Who
Quiz about Essential Who

Essential Who Trivia Quiz


Hope this won't be too difficult but any Who fan out there should be okay with these ten questions. Enjoy.

A multiple-choice quiz by chris42. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. The Who

Author
chris42
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
122,194
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2199
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The four members of The Who were all born in which English city? Hint

Birmingham
Manchester
Liverpool
London

2. In 1962 Roger Daltrey formed a band called The Detours. What was the name of the lead singer? Hint

Colin Dawson
John Johns
Doug Sandom
Richard Barnes

3. Keith Moon joined The Who in 1964. What was the name of the band he played in prior to this? Hint

The Beachcombers
The Surfers
The Confederates
The Supernaturals

4. In 1964 Pete Meaden had taken over as manager of the band. One of the first things he did was to change the name to 'The High Numbers'. A single was cut and released that summer. What was the name of the song? Hint

I'm the Face
Roadrunner
Bucket T
Shake It

5. 'I Can't Explain' was released in January 1965 (in the UK). Which soon-to-be-famous musician played on the track? Hint

Rod Stewart
Eric Clapton
Jeff Beck
Jimmy Page

6. The Who anthem 'My Generation' was released towards the end of 1965. What UK chart position did it reach? Hint

1
2
3
It didn't make the Top Ten

7. How many tracks on the 'Tommy' album did John Entwistle write? Hint

He didn't write any
2
3
4

8. The Who have never toured Australia.

True
False

9. In which country did Keith Moon last play to a fee-paying audience? Hint

United States
Netherlands
United Kingdom
Canada

10. The Guinness Book of Records listed The Who as the "World's loudest pop group", with a 120 decibel reading. At which venue did this take place? Hint

San Francisco Civic Auditorium, U.S
Frankfurt Festhalle, Germany
Montreal Autostade, Canada
Charlton Athletic Football Cub, U.K


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The four members of The Who were all born in which English city?

Answer: London

Roger Daltrey and John Entwistle were both born in Hammersmith Hospital, Acton. Pete Townshend was born in in Isleworth and Keith Moon was born in Willesden.
2. In 1962 Roger Daltrey formed a band called The Detours. What was the name of the lead singer?

Answer: Colin Dawson

Dawson's crooning was deemed unsuitable for the band, and Daltrey thereafter took over as lead vocalist.
3. Keith Moon joined The Who in 1964. What was the name of the band he played in prior to this?

Answer: The Beachcombers

Moon was an avid Beach Boys fan, and The Beachcombers concentrated very much on the US west coast music scene of the time.
4. In 1964 Pete Meaden had taken over as manager of the band. One of the first things he did was to change the name to 'The High Numbers'. A single was cut and released that summer. What was the name of the song?

Answer: I'm the Face

Meaden was heavily influenced by the Mod style and fashions which were at their height in 1964. The Who (High Numbers) received a style makeover and released a 'Mod' song. Unfortunately, the song was poorly received and Meaden was soon to be brought out by Kit Lambert and Chris Stamp, who both took over the managerial duties.
5. 'I Can't Explain' was released in January 1965 (in the UK). Which soon-to-be-famous musician played on the track?

Answer: Jimmy Page

Jimmy Page worked as a session guitarist (he also played on some early Kinks tracks) and was hired by record producer Shel Talmy. Three years later Page found worldwide fame himself with Led Zeppelin.
6. The Who anthem 'My Generation' was released towards the end of 1965. What UK chart position did it reach?

Answer: 2

Amazingly The Who has never had a British Number One.
7. How many tracks on the 'Tommy' album did John Entwistle write?

Answer: 2

'Cousin Kevin' and 'Fiddle About'.
8. The Who have never toured Australia.

Answer: False

In January 1968 The Who played five dates along with The Small Faces as support. They were not well received by the Australian music press, and Townshend vowed never to play there again. They never did return.
9. In which country did Keith Moon last play to a fee-paying audience?

Answer: Canada

It was at the Maple Leaf Gardens, Toronto, on October 21, 1976.
10. The Guinness Book of Records listed The Who as the "World's loudest pop group", with a 120 decibel reading. At which venue did this take place?

Answer: Charlton Athletic Football Cub, U.K

May 31, 1976. This was The Who's second and last concert at the Charlton football ground. The decibel count is the equivalent of a jet aeroplane taking off!
Source: Author chris42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Thunderfingers Average
2. Song by Song: "My Generation" Easier
3. Ladies and Gentlemen, Dig The Who Difficult
4. The Who Album Match Easier
5. Who's Greatest Lyrics Average
6. The Who History Tough
7. A Who Quiz for Who Fans Average
8. Fractured Songs by The Who Average
9. Baba O' Riley Difficult
10. Quadrophenia Tough
11. The Who Lyrics I Average
12. Ultimate Who Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us