Quiz about Talking Heads Trivia
Quiz about Talking Heads Trivia

Talking Heads Trivia Trivia Quiz


Often described as an 'intelligent new wave' band, Talking Heads was difficult to categorize. Their music varied from punk to new wave and from African rhythms to contemporary country music. Test your knowledge of Talking Heads trivia in this quiz.

A multiple-choice quiz by francey. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Talking Heads

Author
francey
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,506
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
669
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 89 (8/20), Guest 193 (11/20), Guest 209 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the band drummer Chris Frantz and singer David Byrne formed before Talking Heads? Hint

The Artistics
The New York Amateur Panflute Ensamble
The Modern Lovers
The Artrosis

2. Chris and David convinced Tina Weymouth, Chris' girlfriend, to join them in the band in 1975 and become the bassplayer. She wasn't a musician at that time - but what did she do for a living? Hint

Salesperson at a shoestore
Fashion model
Security guard at punk rock club CBGB's
Clerk at a petstore

3. What was Talking Heads' first released single? Hint

Uh-Oh, Love Comes to Town
Love -> Building on Fire
Psycho Killer
Take me to the River

4. Which Talking Heads song can be found on the compilation album "Attack of the Killer Bees" (1978), which contains a collection of B-sides by many new wave/punk artists? Hint

1,2,3 Red Light
I Wish You Wouldn't Say That
Psycho Killer (Acoustic Version)
New Feeling

5. For their second album, Talking Heads teamed up with producer Brian Eno. Where was it recorded and mixed? Hint

Compass Point Studio, Bahamas
The loft in New York, where Tina, Chris and David lived
The PowerStation, New York
Abbey Road in London

6. The album "Fear of Music" opens with the song "I Zimbra". Where do the lyrics come from? Hint

An ancient spell from Nigeria
Based on a nonsense poem
It's David Byrne's interpretation of a baby mumbling
An anthem of a Brazilian tribe

7. What Talking Heads lyric has a reference to CBGB's, the New York venue where the band first started? Hint

Puzzlin' Evidence
Pull up the Roots
The Big Country
Life During Wartime

8. Who directed the video for the song "Once in a Lifetime"? Hint

Jim Jarmusch
Toni Basil
Karen Murphy
Brian Eno

9. In 1982, after four studio albums and a lot of touring, Talking Heads released a double live album while all bandmembers were working on their solo projects. What's the title of this album? Hint

Stop Making Sense
The Name of this Band is Talking Heads
Live on Tour '79: the Warner Brothers Music Show
Electricity

10. 1983 marked the release of "Speaking in Tongues", which was released with two different covers. The original one, a special package designed by a german artist, was too expensive to produce, so David Byrne made an alternative cover. The special package was released as a limited edition - who designed this package? Hint

Robert Rauschenberg
Andy Warhol
Chris Frantz
Keith Haring

11. What's the main difference between the vinyl and cassette releases of the "Speaking in Tongues" album? Hint

The cassette comes in a wooden box
The cassette contains 3 bonus tracks
The cassette contains extended versions of 5 tracks
The cassette contains only instrumental versions

12. "Stop Making Sense" (1984) is both a concert movie and a live album. Both open with "Psycho Killer" in a special arrangement - what's special about the "Stop Making Sense" version of "Psycho Killer"? Hint

David wears a large suit and runs around the stage
David plays guitar over a the drumtrack playing on a ghetto blaster
David sings the song acapella
David sings the song with a string quartet

13. Who sung "People Like Us" in the movie "True Stories"? Hint

John Goodman
David Byrne
Pops Staples
Jerry Harrison

14. What two animals are featured on the artwork of the 1988 album "Naked"? Hint

A monkey and an ant
A monkey and a fly
A monkey and an elephant
A monkey and a woodpecker

15. In 2005, Rhino released a boxset with remastered versions of all Talking Heads albums. What's the name of this boxset? Hint

Brick
Box
Anthology - the complete works
Tomb

16. Brian Eno produced three albums for Talking Heads. On his own album "Before and After Science", he included a secret tribute song to Talking Heads. What's the title of this song? Hint

Let's Hang a Kid
Dead Heads don't Talk
No Talking Just Head
King's Lead Hat

17. The song "Stay up Late" on the album "Little Creatures" is about a little baby. Which baby? Hint

David Byrne's firstborn daughter
It's about babies in general, not one in particular
Jerry Harrison's firstbon son
Tina Weymouth's firstborn son

18. The Muppet show did a spoof of a famous Talking Heads song once - which one? Hint

Psycho Killer
Life During Wartime
Wild Wild Life
Once in a Lifetime

19. Who directed the 1984 Talking Heads concertfilm "Stop Making Sense" ? Hint

Martin Scorcese
Peter Jackson
John Waters
Jonathan Demme

20. Which band opened as support act for Talking Heads during the UK tour in 1980? Hint

The Clash
The Cult
Sex Pistols
U2


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the band drummer Chris Frantz and singer David Byrne formed before Talking Heads?

Answer: The Artistics

The Artistics mostly performied cover songs. One of the first original songs they did was "Psycho Killer", which become Talking Heads' first hit a couple of years later.
2. Chris and David convinced Tina Weymouth, Chris' girlfriend, to join them in the band in 1975 and become the bassplayer. She wasn't a musician at that time - but what did she do for a living?

Answer: Salesperson at a shoestore

While working at the shoestore, Tina studied at Rhode Island School of Design, just like Chris and David.
3. What was Talking Heads' first released single?

Answer: Love -> Building on Fire

Although "Love -> Building on Fire" was the bands first single, the track was not included on their debut album "Talking Heads 77". In fact, it was never released on any of the bands studio albums. The song is available on Talking Heads compilations only.
4. Which Talking Heads song can be found on the compilation album "Attack of the Killer Bees" (1978), which contains a collection of B-sides by many new wave/punk artists?

Answer: I Wish You Wouldn't Say That

The song was the B-side of the British "Psycho Killer" single. The American single had an acoustic version of "Psycho Killer" on the flipside.
5. For their second album, Talking Heads teamed up with producer Brian Eno. Where was it recorded and mixed?

Answer: Compass Point Studio, Bahamas

The band went to the Bahama's in February 1978 to record the album, which was released later that same year.
6. The album "Fear of Music" opens with the song "I Zimbra". Where do the lyrics come from?

Answer: Based on a nonsense poem

Musically, Talking Heads experimented with African rhythms for the first time in this song. The lyrics make no sense at all; they are an extract from a dadaistic poem by Hugo Ball.
7. What Talking Heads lyric has a reference to CBGB's, the New York venue where the band first started?

Answer: Life During Wartime

"This ain't no party, this ain't no disco,
this ain't no fooling around
This ain't no mudd club, or C.B.G.B.,
I ain't got time for that now"

This is the lyrics where C.B.G.B. is mentioned.
8. Who directed the video for the song "Once in a Lifetime"?

Answer: Toni Basil

Toni Basil directed both the videos for "Once in a Lifetime" and "Crosseyed and Painless". She's also well-known for the one hit wonder "Hey Mickey" with the cheerleader video.
Jim Jarmusch directed the video for "The Lady Don't Mind", Karen Murphy the one for "Wild Wild Life". Brian Eno produced "Remain in Light", the album "Once in a Lifetime" is on.
9. In 1982, after four studio albums and a lot of touring, Talking Heads released a double live album while all bandmembers were working on their solo projects. What's the title of this album?

Answer: The Name of this Band is Talking Heads

An expanded and remastered version of "The Name of This Band is Talking Heads" was released on CD 22 years after the original vinyl release. "Stop Making Sense" was the bands 1984 live album, "Live on Tour" is a promo only live album, put out by Sire reocrds in 1979. "Electricity" is the title of one of the bands most well-known bootlegs.
10. 1983 marked the release of "Speaking in Tongues", which was released with two different covers. The original one, a special package designed by a german artist, was too expensive to produce, so David Byrne made an alternative cover. The special package was released as a limited edition - who designed this package?

Answer: Robert Rauschenberg

Rauschenberg designed a plastic envelope package with clear discs that could spin around. The record inself was pressed on clear vinyl.
11. What's the main difference between the vinyl and cassette releases of the "Speaking in Tongues" album?

Answer: The cassette contains extended versions of 5 tracks

The cassette contains extended versions of the songs "Making Flippy-Floppy" (which even contains an extra verse!), "Girlfriend Is Better", "Slippery People", "I Get Wild/Wild Gravity" and "Moon Rocks". These versions wouldn't fit on the vinyl record.
12. "Stop Making Sense" (1984) is both a concert movie and a live album. Both open with "Psycho Killer" in a special arrangement - what's special about the "Stop Making Sense" version of "Psycho Killer"?

Answer: David plays guitar over a the drumtrack playing on a ghetto blaster

David enters the stage, puts down his ghettoo blaster and says "Hi - I got a tape I wanna play". He presses the play button, a drumbeat starts and he starts playing his guitar. With every next song in the movie an extra bandmember comes on stage.
13. Who sung "People Like Us" in the movie "True Stories"?

Answer: John Goodman

Actor John 'Fred Flintstone' Goodman sung the movie version of "True Stories", which is available as B-side of the "Wild Wild Life" seven inch single only. David Byrne sings the original album version.
14. What two animals are featured on the artwork of the 1988 album "Naked"?

Answer: A monkey and a fly

The monkey is pretty obvious, the fly can be found on the wooden frame. The fly is actually the logo for Fly, the production company of "Naked".
15. In 2005, Rhino released a boxset with remastered versions of all Talking Heads albums. What's the name of this boxset?

Answer: Brick

Brick contains all Talking Heads albums remastered by Eric ET Thorngren and Jerry Harrison, in both surround 5.1 and stereo 2.0 audio.
16. Brian Eno produced three albums for Talking Heads. On his own album "Before and After Science", he included a secret tribute song to Talking Heads. What's the title of this song?

Answer: King's Lead Hat

"King's Lead Hat" is an anagram for "Talking Heads".
17. The song "Stay up Late" on the album "Little Creatures" is about a little baby. Which baby?

Answer: Tina Weymouth's firstborn son

Robin Weymouth became a pioneer electronic artists himself, using the alias Kid Ginseng
18. The Muppet show did a spoof of a famous Talking Heads song once - which one?

Answer: Once in a Lifetime

Kermit the Frog sung "Once in a Lifetime", wearing the big suit from "Stop Making Sense".
19. Who directed the 1984 Talking Heads concertfilm "Stop Making Sense" ?

Answer: Jonathan Demme

Demme's next film projects included "Silence of the Lambs" and "Philadephia" (which featured a cover of the Talking Heads song ""Heaven").
20. Which band opened as support act for Talking Heads during the UK tour in 1980?

Answer: U2

Besides U2, a little band called Dire Straits were opening act for Talking Heads once as well.
Source: Author francey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : Guest 89: 8/20
Dec 06 2022 : Guest 193: 11/20
Dec 02 2022 : Guest 209: 12/20
Nov 24 2022 : Guest 82: 0/20
Nov 11 2022 : Guest 72: 9/20
Nov 05 2022 : Guest 70: 5/20
Oct 27 2022 : Guest 213: 9/20
Oct 18 2022 : Guest 120: 15/20
Oct 13 2022 : Guest 71: 1/20

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us