FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Song by Song My Girl
Quiz about Song by Song My Girl

Song by Song: "My Girl" Trivia Quiz


Explore this Motown hit.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
407,809
Updated
Jan 09 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
298
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 64 (7/10), Guest 24 (10/10), Guest 90 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. "My Girl" was released as a single in what year? Hint


Question 2 of 10
2. "My Girl" was written and produced by which two members of the Miracles? Hint


Question 3 of 10
3. "My Girl" was the first Temptations' song to feature what Temptations' member on lead vocals? Hint


Question 4 of 10
4. "My Girl" was the Temptations' first number one single in the United States.


Question 5 of 10
5. What member of the Motown in-house studio band The Funk Brothers played guitar on "My Girl"? Hint


Question 6 of 10
6. "My Girl" was used on the soundtrack of the 1991 movie "My Girl" featuring what child star? Hint


Question 7 of 10
7. "I've got sunshine on a _____ day." What kind of day? Hint


Question 8 of 10
8. "When it's cold outside / I've got the month of ___." Which month?

Answer: (One Word (a month))
Question 9 of 10
9. "I've got so much honey / _____ envy me." Who envies the singer? Hint


Question 10 of 10
10. "I've got a sweeter song / Than the ____ in the trees" What word is missing from this blank? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 64: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 24: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 90: 7/10
Jun 13 2024 : Guest 90: 6/10
Jun 13 2024 : Guest 199: 6/10
Jun 01 2024 : Guest 136: 9/10
May 31 2024 : AlwaysCRW: 10/10
May 31 2024 : mlb930: 8/10
May 23 2024 : Wanderess: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "My Girl" was released as a single in what year?

Answer: 1964

The song was recorded in September and November of 1964 at Hitsville USA in Detroit, Michigan and released in the U.S. on December 21, 1964 on the Gordy label. Rolling Stone magazine rated the song number 43 on its 2021 list of the 500 Greatest Songs of All Time. (It was 88 on the 2004 list.)
2. "My Girl" was written and produced by which two members of the Miracles?

Answer: Smokey Robinson and Ronnie White

The song was written by William "Smokey" Robinson and Ronald "Ronnie" White of the Miracles, a group founded in 1962 and which became Smokey Robinson and the Miracles from 1965 to 1972. According to Rolling Stone magazine, the Temptations were sharing a bill with the group at Harlem's Apollo Theater "when Robinson took time out to cut the rhythm track for a new song.

After they heard it, the Tempts begged him to let them record the song rather than the Miracles." Smokey wrote the song for his wife and fellow Miracles member, Claudette Rogers Robinson.
3. "My Girl" was the first Temptations' song to feature what Temptations' member on lead vocals?

Answer: David Ruffin

Somkey Robinson relented, let the Temptations record the song he and Ronnie White wrote, "and chose the throaty tenor David Ruffin to sing lead," says Rolling Stone magazine. Born Davis Eli Ruffin in Whynot, Mississippi in 1941, David Ruffin (also known as Little David Bush), joined the Temptations in 1964.

He went on to a solo career, recording his first solo album, "My Whole World Ended," in 1969. Prior to "My Girl," lead vocals had been largely performed by Paul Williams and Eddie Kendricks.
4. "My Girl" was the Temptations' first number one single in the United States.

Answer: true

The song peaked at number one on the U.S. Billboard Hot 100 and on the Hot Rhythm & Blues Singles Chart. In the UK, it peaked at 43 on the Singles (OCC) chart, and it reached number eight in Canada on the RPM. The group would go on to have three more number one singles on the Hot 100 and a total of fourteen R&B number one singles.
5. What member of the Motown in-house studio band The Funk Brothers played guitar on "My Girl"?

Answer: Robert White

The Funk Brothers, a group of Detroit-based studio musicians, provided instrumentation, with Robert White on guitar, James Jamerson on bass and Benny Benjamin on drums. The Detroit Symphony Orchestra provided strings. The musical arrangement was orchestrated by Paul Riser.
6. "My Girl" was used on the soundtrack of the 1991 movie "My Girl" featuring what child star?

Answer: Macaulay Culkin

The coming-of-age film also starred Dan Aykroyd and Jamie Lee Curtis. The "My Girl" movie took its name from the Temptations' song, which was used in the movie's end credits. The movie tells the story of an eleven-year-old girl (played by Anna Chlumsky) and her best friend (played by Macaulay Culkin).

After this movie was released, the song re-entered the charts in 1992, where it peaked at number two on the Ireland (IRMA) chart and on the UK Singles (OCC) chart. It hit number five in Portugal (AFP), eleven on the Eurochart Hot 100, and 27 on the US Adult Contemporary Billboard chart.
7. "I've got sunshine on a _____ day." What kind of day?

Answer: cloudy

Otis Redding recorded a version of "My Girl" that appears on the 1965 album "Otis Blue." Stevie Wonder covered the song on his 1967 album "I Was Made to Love Her." A Rolling Stones version can be found on the compilation album "Flowers," released in 1967. Their version of "My Girl" was recorded in May of 1965 during the sessions for "Satisfaction."
8. "When it's cold outside / I've got the month of ___." Which month?

Answer: May

"My Girl" was certified platinum in the U.S. by RIAA and in the UK by BPI. It was certified gold in Denmark by IFPI. The original version of the song peaked at number eight on the Canada Top Singles Chart (RPM) and at number two on the U.S. Cash Box Top 100. It was 43 in the UK (on the OCC chart).
9. "I've got so much honey / _____ envy me." Who envies the singer?

Answer: The bees

Backing vocals for "My Girl" were supplied by Eddie Kendricks, Melvin Franklin, Paul Williams, and Otis Williams. The soul hit was chosen by the Library of Congress In 2017 for preservation in the National Recording Registry.
10. "I've got a sweeter song / Than the ____ in the trees" What word is missing from this blank?

Answer: birds

"My Girl" was released with "(Talkin' 'Bout) Nobody But My Baby" on the B-side. The New Christy Minstrels covered the song, and their version is included on their 1968 album "On Tour Through Motown." The song has also been covered by Al Green, Michael Jackson, Dolly Parton, and the Neville Brothers, among others.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Rolling Stone's 2021 List of the Greats Songs of All Time:

Rolling Stone revamped its "500 Greatest Songs of All Time List" in 2021. This quiz list covers the new top 41. You can also see my quiz list covering the first 57 songs on the old, 2004 list.

  1. Song by Song: "Respect" Average
  2. Song by Song: "Fight the Power" Average
  3. Song by Song: "A Change Is Gonna Come" Average
  4. Dylan Song by Song: "Like a Rolling Stone" Average
  5. Song by Song: "Smells Like Teen Spirit" Average
  6. Song by Song: "What's Going On" Average
  7. Song by Song: "Strawberry Fields Forever" Average
  8. Song by Song: "Get Ur Freak On" Easier
  9. Song by Song: "Dreams" Easier
  10. Song by Song: "Hey Ya!" Easier
  11. Song by Song: "God Only Knows" Average
  12. Song by Song: "Superstition" Easier

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us