Quiz about The Number of the Beast
Quiz about The Number of the Beast

"The Number of the Beast" Trivia Quiz


A quiz on what is considered by many to be THE definitive heavy metal album of all time.

A multiple-choice quiz by gbvenom. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Iron Maiden

Author
gbvenom
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,225
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3449
Last 3 plays: i_rdrz (10/10), Guest 98 (9/10), Guest 172 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What year was "The Number of the Beast" originally released in the UK? Hint

1983
1985
1984
1982

2. This was Bruce Dickinson's first album with Iron Maiden. What band was he in before joining Iron Maiden? Hint

Praying Mantis
Angel Witch
Saxon
Samson

3. Originally released as a B-side to one of their singles, this song was included on the 1998 remastered version of "The Number of the Beast". What is the name of this song? Hint

That Girl
Invasion
Total Eclipse
Invaders

4. What was the name of the tour done in support of the album? Hint

World Slavery Tour
Beast on the Road
Run to the Hills
Tour of the Beast

5. Two singles were spawned from this album. One was "Number of the Beast". What was the other single? Hint

Children of the Damned
Run to the Hills
Hallowed Be Thy Name
Gangland

6. Who spoke the introduction to the song "The Prisoner"? Hint

Leo McKern
Vincent Price
Patrick McGoohan
Bruce Dickinson

7. Who was the drummer on "The Number of the Beast"? Hint

Nicko McBrain
Mick Shrimpton
Doug Sampson
Clive Burr

8. Which band member(s) wrote the song "Number of the Beast"? Hint

Adrian Smith
All of these
Dave Murray
Steve Harris

9. Who was Iron Maiden's manager for "The Number of the Beast"? Hint

Rod Smallwood
Derek Riggs
Martin Birch
Ross Halfin

10. Complete the lyric: "When you know that your time is close at hand. Maybe then you'll begin to understand..." Hint

Is it really the end, not some crazy dream
I've gone beyond to see the truth
Life down here is just a strange illusion
The sands of time for me are running low


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year was "The Number of the Beast" originally released in the UK?

Answer: 1982

This was Maiden's third album. It was released March 29, 1982 and debuted at #1 in the UK charts.
2. This was Bruce Dickinson's first album with Iron Maiden. What band was he in before joining Iron Maiden?

Answer: Samson

When he sang for Samson, he was known as Bruce Bruce.
3. Originally released as a B-side to one of their singles, this song was included on the 1998 remastered version of "The Number of the Beast". What is the name of this song?

Answer: Total Eclipse

A very strong track that should have been included on the original release. It was the B-side to "Run to the Hills". "Invasion" was an earlier B-side for "Women in Uniform". "Invaders" is the first track on the album. "That Girl" was a B-side from the "Somewhere in Time" album.
4. What was the name of the tour done in support of the album?

Answer: Beast on the Road

In 2002, Iron Maiden released a box set, "Eddie's Archive", with a two disc recording from the "Beast on the Road" tour, a two disc set from the BBC archives, and a two disc set of B-sides.
5. Two singles were spawned from this album. One was "Number of the Beast". What was the other single?

Answer: Run to the Hills

"Run to the Hills" was released on February 2, 1982 and reached #7 in the UK charts.
6. Who spoke the introduction to the song "The Prisoner"?

Answer: Patrick McGoohan

This song is based on the TV show of the same name starring Patrick McGoohan. Iron Maiden had to get his OK to use the intro on their album.
7. Who was the drummer on "The Number of the Beast"?

Answer: Clive Burr

This was his last album with Iron Maiden. Clive was diagnosed with MS in the early 2000's. Iron Maiden set up a trust fund for Clive and others suffering from MS.
8. Which band member(s) wrote the song "Number of the Beast"?

Answer: Steve Harris

Steve Harris, bass guitarist, had a hand in writing all but one song on the album. Only "Gangland" was written without Steve's help.
9. Who was Iron Maiden's manager for "The Number of the Beast"?

Answer: Rod Smallwood

Rod had been Maiden's manager for many years. Martin Birch was their producer for years. Ross Halfin was a long time photographer for the band. Derek Riggs is the master artist who conceived Eddie in all his glory on so many album covers.
10. Complete the lyric: "When you know that your time is close at hand. Maybe then you'll begin to understand..."

Answer: Life down here is just a strange illusion

The final lyrics of "Hallowed Be Thy Name", a seven minute long epic about a man on death row.
Source: Author gbvenom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 04 2023 : i_rdrz: 10/10
Dec 23 2022 : Guest 98: 9/10
Dec 13 2022 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us