FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Warren Zevons Music
Quiz about Warren Zevons Music

Warren Zevon's Music Trivia Quiz


On 2/18/03 Warren Zevon was awarded TWO Grammys. On 8/7/03 he died peacefully at home about a year after learning he had lung cancer. I miss him. If you love his musings, this is for you.

A multiple-choice quiz by doubls. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Warren Zevon

Author
doubls
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,506
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
13 / 25
Plays
587
- -
Question 1 of 25
1. Which of these languages has Warren Zevon NOT used in a song? Hint


Question 2 of 25
2. Who was NOT in "Looking for the Next Best Thing"? Hint


Question 3 of 25
3. "The dog ate the part we didn't like" is credited "From Panama by Thomas McGuane" in the liner notes of which album? Hint


Question 4 of 25
4. Which well-known artist did NOT appear on "Exciteable Boy"? Hint


Question 5 of 25
5. Which Academy Award-winning movie's soundtrack included "She Quit Me" from "Wanted Dead or Alive"? Hint


Question 6 of 25
6. Who co-wrote "You're a Whole Different Person When You're Scared"? Hint


Question 7 of 25
7. "Splendid Isolation, I don't need no one..." Who is NOT mentioned? Hint


Question 8 of 25
8. From "Lawyers, Guns and Money"- where was I gambling? Hint


Question 9 of 25
9. Who does NOT appear on "Transverse City"? Hint


Question 10 of 25
10. What very famous singer plays harmonica on "The Factory"? Hint


Question 11 of 25
11. From "Seminole Bingo": "I cashed in the last of my triple-B bonds,
Bought a double-wide on the Tamiami Trail, parked it right outside the reservation fifteen minutes from the..."
Hint


Question 12 of 25
12. Also from "Seminole Bingo": "And the __________ is far behind." Hint


Question 13 of 25
13. From 1982's "The Envoy": "Nuclear arms in the Middle East,
Israels attacking the Iraqis, Syria's mad at the Lebanese,
And..."
Hint


Question 14 of 25
14. Which is NOT mentioned in "Roland the Headless Thompson Gunner"? Hint


Question 15 of 25
15. "Roland searched the continent for the man who'd done him in.
He found him in Mombassa in a barroom drinking gin."
Where is Mombassa?
Hint


Question 16 of 25
16. Where did Boom Boom Mancini come from? Hint


Question 17 of 25
17. From "Rottweiler Blues": "Slackers in the market, Bangers in the mall"- Where were the skinheads? Hint


Question 18 of 25
18. What are we makin' in "The Factory"? Hint


Question 19 of 25
19. Who sings harmony on "The Heartache"? Hint


Question 20 of 25
20. On "My Ride's Here" there is a song called "Macgillicuddy's Reeks". This term refers to: Hint


Question 21 of 25
21. From the song "Mama Couldn't Be Persuaded": "I said my Mama couldn't be persuaded when they pleaded with her..." Hint


Question 22 of 25
22. From "Jeannie Needs a Shooter": "When I leaned down to kiss her ..." Hint


Question 23 of 25
23. The Gorilla at the L.A. Zoo did not fare well on the outside. I heard he's: Hint


Question 24 of 25
24. Mr. Bad Example's many occupations did NOT include: Hint


Question 25 of 25
25. "Heartache Spoken Here" is a duet with this country star. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these languages has Warren Zevon NOT used in a song?

Answer: German

There are Spanish lyrics in "Veracruz" from "Exciteable Boy":
"Aquel dia yo jure, Hacia el puerto volvere...".
Hawaiian in "The Hula Hula Boys" from "The Envoy":
"Ha'ina 'ia mai ana ka puana".
Russian in "Turbulence" from "Transverse City" (sorry, can't reproduce the Cyrillic characters here.)
Although Warren speaks German (you can hear him addressing his fans on "Learning to Flinch"), I can find no songs in which German lyrics were used.
2. Who was NOT in "Looking for the Next Best Thing"?

Answer: Ghengis Khan

"Don Quixote had his windmills, Ponce de Leon took his cruise, took Sinbad seven voyages to see that it was all a ruse. (That's why I'm) Looking for the next best thing."
3. "The dog ate the part we didn't like" is credited "From Panama by Thomas McGuane" in the liner notes of which album?

Answer: "Stand in the Fire"

Just created an interesting image in my mind of people half-heartedly searching for something and then sighing in relief when it's discovered that the dog ate it.
4. Which well-known artist did NOT appear on "Exciteable Boy"?

Answer: Bruce Hornsby

Jennifer Warnes, Linda Ronstadt, and Mick Fleetwood all appeared on "Exciteable Boy". Bruce Hornsby appeared on "Mutineer".
5. Which Academy Award-winning movie's soundtrack included "She Quit Me" from "Wanted Dead or Alive"?

Answer: "Midnight Cowboy"

"Wanted Dead or Alive" was Zevon's first effort, released in 1970. It is definitely Warren, but pretty raw. If you play "Wanted..." and follow it with "Exciteable Boy", you can really hear the difference that Jackson Browne made in Warren Zevon's sound.
6. Who co-wrote "You're a Whole Different Person When You're Scared"?

Answer: Hunter Thompson

Yes, the late Gonzo journalist collaborated on this one!
7. "Splendid Isolation, I don't need no one..." Who is NOT mentioned?

Answer: Howard Hughes

"I want to live all alone in the desert, I want to be like Georgia O'Keefe...."
"Michael Jackson in Disneyland, don't have to share it with nobody else. Lock the gates, Goofy, take my hand and lead me to the World of Self."
8. From "Lawyers, Guns and Money"- where was I gambling?

Answer: Havana

"I was gambling in Havana, I took a little risk.
Send lawyers, guns and money. Dad, get me out of this!"
9. Who does NOT appear on "Transverse City"?

Answer: David Crosby

Every time that I get stuck in traffic "Gridlock" starts playing in my mind. "Gridlock, up ahead. There's a line of cars as far as I can see. Gridlock, goin' nowhere. Roll down the window, let me scream."
10. What very famous singer plays harmonica on "The Factory"?

Answer: Bob Dylan

From what I understand, Bob Dylan has been covering some of Zevon's songs on recent his concert dates.
11. From "Seminole Bingo": "I cashed in the last of my triple-B bonds, Bought a double-wide on the Tamiami Trail, parked it right outside the reservation fifteen minutes from the..."

Answer: Collier County Jail

"I'm a junk bond king playing Seminole Bingo."
12. Also from "Seminole Bingo": "And the __________ is far behind."

Answer: SEC

SEC stands for Securities and Exchange Commission, which would probably be very interested in those triple-E bonds.
FCC is the Federal Communications Commission.
IRS is the Internal Revenue Service.
The FBI is the Federal Bureau of Investigation.
13. From 1982's "The Envoy": "Nuclear arms in the Middle East, Israels attacking the Iraqis, Syria's mad at the Lebanese, And..."

Answer: Baghdad does whatever she please

Yup, it's been more than 20 years now that Baghdad has been a source of problems. Maybe if we sent Warren in...
14. Which is NOT mentioned in "Roland the Headless Thompson Gunner"?

Answer: Israel

Roland is "Norway's bravest son." Later in the song are the lyrics:
"In Ireland, in Lebanon, in Palestine and Berkeley."
Other places mentioned in this one are Denmark, Biafra, the Congo, Mombassa, Johannesburg. Ten places in one song. Hmmmm...
15. "Roland searched the continent for the man who'd done him in. He found him in Mombassa in a barroom drinking gin." Where is Mombassa?

Answer: Kenya

"Roland searched the continent for the man who'd done him in.
He found him in Mombassa, in a barroom drinking gin.
Roland aimed his Thompson gun, he didn't say a word
But he blew Van Owen's body from there to Johannesburg."
Mombassa is more than 1600 miles from Johannesburg, according to my trusty atlas and ruler. I guess that Roland was pretty ticked off about the whole thing.
Which is scarier, a headless gunner that doesn't say a word, or one that does?
16. Where did Boom Boom Mancini come from?

Answer: Youngstown, Ohio

"From Youngstown, Ohio, Ray 'Boom Boom' Mancini; a lightweight contender, like father like son." For your amusement - I was sitting around with some boxing fans one evening, not really participating in the conversation because I don't really know anything about boxing, when the talk turned to "Boom Boom" Mancini.

They were all trying to remember who it was that had beaten him. I was able to say "Oh, that would be Alexis Arguello. But seven weeks later he was back in the ring." I am now asked to every "Pay Per View" match that the group decides to watch! Thanks for your historical accuracy, Warren!
17. From "Rottweiler Blues": "Slackers in the market, Bangers in the mall"- Where were the skinheads?

Answer: on the golfcourse

"Skinheads on the golfcourse
Hunting for their balls.
If you come calling he'll be mauling with intent to maim.
Don't knock on my door if you don't know my Rottweiler's name."
18. What are we makin' in "The Factory"?

Answer: polyvinyl chloride

Who would ever have thought of using "polyvinyl chloride" in a song?
19. Who sings harmony on "The Heartache"?

Answer: Jennifer Warnes

Jennifer has also done duets with Joe Cocker ("Up Where We Belong"); Chris Thompson ("All the Right Moves") and of course "(I've Had) The Time of My Life" with Bill Medley.
20. On "My Ride's Here" there is a song called "Macgillicuddy's Reeks". This term refers to:

Answer: The highest mountain range in Ireland

"She stook beside my narrow bed to check my E.K.G.
She shook her pretty little head at what's become of me
I thought I glimpsed a path that led through rhododendron days
And fuschia nights to the boatshed in which we two once lay.
But she gazed only at my chart, the valleys and the peaks.
Brought back the time she broke my heart in Macgillicuddy's Reeks."
Several of the peaks of this range in Ireland are more than 3,000 feet high.
21. From the song "Mama Couldn't Be Persuaded": "I said my Mama couldn't be persuaded when they pleaded with her..."

Answer: Daughter don't marry that gamblin' man

In REAL life, Warren's father was a gambler and his mother was a Mormon. Love is blind.
22. From "Jeannie Needs a Shooter": "When I leaned down to kiss her ..."

Answer: she did not turn away

This one was co-written with Bruce Springsteen.
23. The Gorilla at the L.A. Zoo did not fare well on the outside. I heard he's:

Answer: getting divorced and in Transactional Analysis

"Big gorilla at the L.A. Zoo
Snatched the glasses right off my face
Took the keys to my BMW
Left me here to take his place
He built a house on an acre of land
He called it Villa Gorilla
Now I hear he's getting divorced
Laying low at L'Ermitage, of course
Then the ape grew very depressed
Went through Transactional Analysis
He plays racquetball and runs in the rain
Still he's shackled to a platinum chain"
24. Mr. Bad Example's many occupations did NOT include:

Answer: workman's comp agent

"I started as an altar boy, working for the church..."
"Of course I went to law school and took a law degree..."
"I worked in hair replacement, swindlin the bald..."
"I opened up an agency somewhere down the line to hire aboriginals to work the opal mines. But I attached their wages and took a whopping cut and whisked away their workman's comp and pauperized the lot."
He TOOK their workman's comp, but didn't WORK for workman's comp.
25. "Heartache Spoken Here" is a duet with this country star.

Answer: Dwight Yoakam

It seems that everyone wants to play with Warren.
Source: Author doubls

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us