FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whos on the Left
Quiz about Whos on the Left

Who's on the Left? Trivia Quiz


One of the funniest songs I've ever heard was Johnny Cash's "The One On the Right". It's about a musical folkgroup that took their politics way too seriously. Do you know which political position each member was?

A multiple-choice quiz by frankray. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Johnny Cash

Author
frankray
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,846
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
335
- -
Question 1 of 15
1. In Cash's song "The One on the Right" where was the one on the right? Hint


Question 2 of 15
2. In Cash's song "The One on the Right" where was the one in the middle? Hint


Question 3 of 15
3. In Cash's song "The One on the Right" where was the one on the left? Hint


Question 4 of 15
4. In Cash's song "The One on the Right" the guy in the rear was what? Hint


Question 5 of 15
5. In Cash's song "The One on the Right" the guy in the rear seems to have some real problems. What else did he do to protest his political convictions? Hint


Question 6 of 15
6. In Cash's song "The One on the Right" thousands had gathered at the concert hall to hear the folk group play; what happened while the audience watched? Hint


Question 7 of 15
7. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, where was the one on the right? Hint


Question 8 of 15
8. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, what happens to the one on the left? Hint


Question 9 of 15
9. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, where was the one in the middle? Hint


Question 10 of 15
10. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, what was the one in the rear doing? Hint


Question 11 of 15
11. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the right work? Hint


Question 12 of 15
12. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the left work? Hint


Question 13 of 15
13. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the middle work? Hint


Question 14 of 15
14. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one in the rear work? Hint


Question 15 of 15
15. In Cash's song "The One on the Right" the song states that if you plan to start a folk group, don't go mixing politics with the folk songs of our land. You need to work on harmony and diction and do what else? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Cash's song "The One on the Right" where was the one on the right?

Answer: On the left

This song was written by Jack Clement and recorded by Johnny Cash in 1965. It was on the album "Everyone Loves a Nut".
2. In Cash's song "The One on the Right" where was the one in the middle?

Answer: On the right

The song was a crossover success, reaching number two on the Country Billboard Single chart and 46th on the Pop Billboard Single Chart. Cash had a lot of crossover hits.
3. In Cash's song "The One on the Right" where was the one on the left?

Answer: In the middle

Jack Clement wrote or co-wrote four songs on the album "Everyone Loves a Nut" including the song "Everyone Loves a Nut".
4. In Cash's song "The One on the Right" the guy in the rear was what?

Answer: Methodist

The album "Everyone Loves a Nut" was the 22nd album recorded by Johnny Cash, released by Columbia in 1966. The album reached position 88 on the Pop Billboard Album chart also in 1966.
5. In Cash's song "The One on the Right" the guy in the rear seems to have some real problems. What else did he do to protest his political convictions?

Answer: Burned his driver's license

Cash recorded a great many humorous or parody songs. "A Boy Named Sue"; "Strawberry Cake", (this is to the tune of "Strawberry Roan"); "Boa Constrictor": and "One Piece at a Time" just name only a few songs that made it big and will have you laughing while you listen.
6. In Cash's song "The One on the Right" thousands had gathered at the concert hall to hear the folk group play; what happened while the audience watched?

Answer: They had a free-for-all.

The verse says: "But they took their politics seriously, and that night at the concert hall, as the audience watched deliriously, they had a free-for-all."
7. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, where was the one on the right?

Answer: On the bottom

Johnny Cash's first hit recording was "Cry Cry Cry" on Sun Records.
8. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, what happens to the one on the left?

Answer: Got a broken arm

Johnny Cash's first band was the Tennessee Two, Luther Perkins and Marshall Grant. In 1958 the group became the Tennessee Three with the addition of W.S. Holland, one of country music's first drummers.
9. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, where was the one in the middle?

Answer: On the top

Johnny Cash recorded his signature song "I Walk the Line" in 1956. There was a 1970 movie starring Gregory Peck and Tuesday Weld using this same title and the song in the opening credits. If I remember correctly it was a bust.
10. In Cash's song "The One on the Right" while the folk group is at the concert hall engaging in the extra-curricular activity, what was the one in the rear doing?

Answer: He said "Oh dear!"

In 1958 Cash and the Tennessee Three switched over to Columbia label. In 1963 they recorded the big crossover hit "Ring of Fire".
11. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the right work?

Answer: All night DJ

Johnny Cash began touring with the Carter family in the 1960s. This is where he met June Carter. They sang the duet "Jackson" which was a Grammy winner in 1967. They were married in 1968.
12. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the left work?

Answer: At the bank

The humorous song "A Boy Named Sue" was a number one hit in 1969. The song was written by Shel Silverstein.
13. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one on the middle work?

Answer: Drives a truck

The song "One Piece at a Time" is a story about an assembly line worker who steals a Cadillac over many years one piece at a time. The song was written by Wayne Kemp and recorded by Johnny Cash in 1976.
14. In Cash's song "The One on the Right" all the members of the folk group work at different jobs. Where does the one in the rear work?

Answer: Got drafted

The song "Strawberry Cake" is a parody of the song "Strawberry Roan". This song tells about a poor hungry drifter in New York who steals a fine fancy strawberry cake and eats it; for the first time in days his belly is full.
15. In Cash's song "The One on the Right" the song states that if you plan to start a folk group, don't go mixing politics with the folk songs of our land. You need to work on harmony and diction and do what else?

Answer: Play your banjo well

Johnny Cash has been inducted into four halls of fame: Nashville Songwriters in 1977; Country Music in 1980; Rockabilly in 1992, and Hit Parade in 2007.
Source: Author frankray

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us