FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classic Cash
Quiz about Classic Cash

Classic Cash Trivia Quiz


I hope the pictures help you figure out which Johnny Cash tune is being described.

A photo quiz by wjames. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Johnny Cash

Author
wjames
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
383,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
702
Last 3 plays: Guest 96 (10/10), nnouner (7/10), Joeldude1 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. Which 1963 song was Johnny Cash's biggest hit, staying number one on the U.S. Billboard Hot Country Singles chart for seven weeks? Hint


Question 2 of 10
2. Which 1971 Johnny Cash song was a song of protest against the Viet Nam war and the treatment of the poor, prisoners and drug users? Hint


Question 3 of 10
3. Which song was Johnny Cash inspired to write after watching a movie while he was stationed in Germany with the U.S. Air Force? Hint


Question 4 of 10
4. Which Johnny Cash song, written about his first marriage, was rated number 30 on the 2004 Rolling Stone Magazine list of "500 Greatest Songs of All Time"? Hint


Question 5 of 10
5. Which 1955 song launched the career of Johnny Cash, leading to his touring and recording success? Hint


Question 6 of 10
6. Which Johnny Cash tune has the lyrics "He stopped once to wipe the sweat away/
I said you're a mighty little fella to be-a workin' that way/He said I like it with a big wide grin/Kept on a poppin' and he said again"?
Hint


Question 7 of 10
7. The author Shel Silverstein wrote and performed which quirky song that Johnny Cash took to number one on the Billboard charts? Hint


Question 8 of 10
8. Which song about cocaine did Johnny Cash first sing to the crowd at his Folsom Prison concert in 1968? Hint


Question 9 of 10
9. Johnny Cash's 1966 album "Everybody Loves a Nut" featured humorous songs. Which song, actually one with figurative sexual connotations, did he later perform on "The Muppet Show"? Hint


Question 10 of 10
10. Johnny Cash covered this country ballad about a man falsely accused of murder, who refused to provide an alibi since he was with the wife of his best friend. Now that he's dead, the woman visits his grave in mourning. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Guest 96: 10/10
Apr 03 2024 : nnouner: 7/10
Apr 02 2024 : Joeldude1: 7/10
Mar 31 2024 : bruins1956: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 148: 7/10
Mar 27 2024 : toddruby96: 7/10
Mar 26 2024 : Terri2050: 5/10
Mar 23 2024 : firemike1016: 5/10
Mar 16 2024 : Guest 172: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which 1963 song was Johnny Cash's biggest hit, staying number one on the U.S. Billboard Hot Country Singles chart for seven weeks?

Answer: Ring of Fire

"Ring of Fire" was written by June Carter and is a story of falling in love, as June was at the time with Johnny. June's sister Anita Carter originally recorded the song as "(Love's) Ring of Fire".
2. Which 1971 Johnny Cash song was a song of protest against the Viet Nam war and the treatment of the poor, prisoners and drug users?

Answer: Man in Black

Johnny first sang "The Man in Black" in 1971 and in an extended introductory explanation about it, he said it expressed how he felt "about a lot of things". He said he had started writing it just a few days before that first performance, and needed cue cards to remind him of the latest lyrics. Cash of course became known as "The Man in Black".
3. Which song was Johnny Cash inspired to write after watching a movie while he was stationed in Germany with the U.S. Air Force?

Answer: Folsom Prison Blues

"Inside the Walls of Folsom Prison" was a movie drama that inspired Cash to write "Folsom Prison Blues" in 1952 in Germany. The song appeared on his first album in 1957, "Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar".
4. Which Johnny Cash song, written about his first marriage, was rated number 30 on the 2004 Rolling Stone Magazine list of "500 Greatest Songs of All Time"?

Answer: I Walk the Line

Johnny Cash and Vivian Liberto married in August 1954 and Cash wrote "I Walk the Line" in 1956. Cash said the song was to "lay out his pledge of devotion." The couple divorced in 1966 and Cash married June Carter in 1968, 13 years after they first met on tour.
5. Which 1955 song launched the career of Johnny Cash, leading to his touring and recording success?

Answer: Cry! Cry! Cry!

Johnny Cash's first recording for Sun Records was "Hey, Porter" in 1954, which didn't meet with much success. 1955's "Cry! Cry! Cry!" took off right away and was released as the "A" side with "Hey, Porter" on the "B" side.
6. Which Johnny Cash tune has the lyrics "He stopped once to wipe the sweat away/ I said you're a mighty little fella to be-a workin' that way/He said I like it with a big wide grin/Kept on a poppin' and he said again"?

Answer: Get Rhythm

"Get Rhythm" is the shoeshine boy's way of dealing with his hot, dirty job and all of life's troubles. The song was released in 1956 as the "B" side to the iconic Cash tune "I Walk the Line".
7. The author Shel Silverstein wrote and performed which quirky song that Johnny Cash took to number one on the Billboard charts?

Answer: A Boy Named Sue

The inspiration for "A Boy Named Sue" was reported to be a friend of Shel Silverstein named Jean Shepherd, who was teased by his young friends for having a girl's first name. The song tells the story of a young man that was abandoned by his father at the age of three, who left him with the name "Sue" to make him tough enough to make his own way in the world.
8. Which song about cocaine did Johnny Cash first sing to the crowd at his Folsom Prison concert in 1968?

Answer: Cocaine Blues

The roots of the song "Cocaine Blues" go back to at least the 1940s. It's the story of a man who murders his wife while drunk on whiskey and high on cocaine. As you can imagine, the inmates of Folsom Prison went wild when Cash sprung this wild, raunchy song on them in May, 1968.
9. Johnny Cash's 1966 album "Everybody Loves a Nut" featured humorous songs. Which song, actually one with figurative sexual connotations, did he later perform on "The Muppet Show"?

Answer: Dirty Old Egg Sucking Dog

"Dirty Old Egg Sucking Dog" was also featured in a Volkswagen Jetta commercial in 2013, where a bull dog had swallowed the car's remote keys. The song's lyrics play on the folk meaning of "egg sucking dog" - a man that cheats with other men's wives and develops such a taste for them, he can't stop.
10. Johnny Cash covered this country ballad about a man falsely accused of murder, who refused to provide an alibi since he was with the wife of his best friend. Now that he's dead, the woman visits his grave in mourning.

Answer: Long Black Veil

One reported inspiration for the 1959 Danny Dill and Marijohn Wilkin song "Long Black Veil" is a legend about a mysterious woman who visited the grave of Rudolph Valentino. The U.S. Fifth Circuit Court of Appeals make a footnote reference to the song in the 1979 case US v. Dayton concerning confessions: the intent is that confessions should be factual "...to avoid such circumstances as are recounted in 'The Long Black Veil.'"
Source: Author wjames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us