Quiz about A Mix Of British Celebrities
Quiz about A Mix Of British Celebrities

A Mix Of British Celebrities Trivia Quiz


Most of the 'names' this quiz deals with still survive in the collective memory of the British people.Some of them are even looked up to with great respect.The mix is from all periods of English history.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People by Country
  8. »
  9. U.K. People

Author
flem-ish
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,622
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3656
Last 3 plays: Guest 185 (4/10), Guest 165 (7/10), Guest 5 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the English Crimean war heroine who had for a first name the name of the Italian city where she was born and as her surname the name of a 'sweetly singing' bird ?

Answer: (Two words, or justssurname .. She did not walk by candlelight)
2. Which of these Citygates of London refers to one of the first British Kings? Hint

Moorgate
Ludgate
Aldgate
Aldersgate

3. A number of coastal cities were specially selected as ports that were to bear the burden of defending England from Continental attacks. Rye, Deal, Sandwich,..were such ports. At first there were only five, they were called the CINQUE ports and the person in charge of surveying their military readiness was called the Warden of the Cinque Ports. Which of these celebrities is the only one never to have been given that (now mostly honorary) function? Hint

the Duke of Wellington
Sir Winston Churchill
the Queen Mother
Edward Heath

4. Who was the leader of the defenders of Mafeking in South Africa during the 217 day long siege of that place? Hint

Sir Winston Churchill
Lord Kitchener
Lord Baden-Powell
General Smuts

5. Which of these English Kings got the nickname Fighting Harry ? Hint

Henry VIII
Henry II Plantagenet
Henry V
Henry VII Tudor

6. Which of these items should NOT be associated with Sir Walter Raleigh's life (yes there are some orthography variants...)? Hint

potatoes
a cloak
tobacco
map making

7. Jane Shore lived in luxury among kings and courtiers. Yet she died in poverty. Which of these had she NOT been a mistress of? Hint

Richard III
Lord Hastings
Edward IV
the Marquis of Dorset

8. Who was the one and only Englishman ever to become Pope? Hint

Adrian Shakespeare
Nicholas Breakspear
Adrian Langley
Abbot Hitchin

9. Who was the Judge that after the Duke of Monmouth's rebellion sentenced about 300 prisoners to be hanged, had another 800 transported and sentenced many others to imprisonment or whipping? Hint

Judge Toby
Judge Thomas P. Jackson
Lord Denning
Judge Jeffreys

10. Who was Old Parr (as in the pub's name Old Parr's Head) and what made him famous? Hint

dialectical pronunciation of the Old Peer , or Member of the House of Lords
Katherine Parr's uncle who was beheaded by Henry VIII
a man who was reputed to have grown very old
nickname for an old parson in 'The Canterbury Tales'


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the English Crimean war heroine who had for a first name the name of the Italian city where she was born and as her surname the name of a 'sweetly singing' bird ?

Answer: Florence Nightingale

..or the Lady with the Lamp. Born in Florence, Italy, 1820. By the time she died in 1910, she had reformed the British nursing service and had caused thousands of little girls to be christened Florence in her honour.
2. Which of these Citygates of London refers to one of the first British Kings?

Answer: Ludgate

Moorgate might be a 'Gate' leading out to the moors outside the citywalls. Aldgate was probably NOT the antithesis of Newgate, but a corrupted form of ...ALEgate. And Aldersgate seems to refer to the Aldermen of the city. Ludgate has mostly been explained as the Gate built by King Lud whoever that may have been. No link with the Luddites, the rioting 19th century handicraftsmen. Anyway King Lud Hudibras is said to have been the father of King Lear.
3. A number of coastal cities were specially selected as ports that were to bear the burden of defending England from Continental attacks. Rye, Deal, Sandwich,..were such ports. At first there were only five, they were called the CINQUE ports and the person in charge of surveying their military readiness was called the Warden of the Cinque Ports. Which of these celebrities is the only one never to have been given that (now mostly honorary) function?

Answer: Edward Heath

Though an excellent amateur yachtsman, Edward Heath never made it to this honorary job. Mrs Thatcher may not have been willing to entrust him with the task of keeping the Europeans out of Britain.
4. Who was the leader of the defenders of Mafeking in South Africa during the 217 day long siege of that place?

Answer: Lord Baden-Powell

The founder of the Boy Scouts was also a military man. Sir Winston Churchill was a young officer during the War against the Boers. Lord Kitchener, well we all know his 'Poster'. Smuts was a co-founder of the Union of South Africa.
5. Which of these English Kings got the nickname Fighting Harry ?

Answer: Henry V

Henry V showed his mettle at the battle of Agincourt on St.Crispin's day, 25th of October 1415. Henry II Plantagenet did a lot of in-fighting with his sons (Richard Coeur de Lion; John Lackland etc.) and also with his wife Eleanor, but did not go to war that often.

Henry VII put an end to the War of Roses. Henry VIII took part in some fighting against Francis I in the North of France, but that was merely for practice and to do a favour to his first wife's nephew Charles V of Spain.
6. Which of these items should NOT be associated with Sir Walter Raleigh's life (yes there are some orthography variants...)?

Answer: map making

Raleigh was a favourite of Elizabeth I, but he was not in the good books of King James I. He was involved in the importing of both the potato and the tomato into England. Raleigh wrote a 'History of the World' but did never practise map-making.
7. Jane Shore lived in luxury among kings and courtiers. Yet she died in poverty. Which of these had she NOT been a mistress of?

Answer: Richard III

She married young and her first husband William Shore, a goldsmith, was already a good catch. After Edward IV's death she found shelter in the arms of Lord Hastings. When Lord Hastings was beheaded at the orders of Richard III she found a new lover in the person of the Marquis of Dorset.A medieval ballad tells in graphic detail (but without much proof) of her death by starvation in a ditch.
8. Who was the one and only Englishman ever to become Pope?

Answer: Nicholas Breakspear

Breakspear was born at Langley, near Hitchin. There is a village named Abbot's Langley nearby. Breakspear took the name Adrian IV and died in Italy in 1159.
9. Who was the Judge that after the Duke of Monmouth's rebellion sentenced about 300 prisoners to be hanged, had another 800 transported and sentenced many others to imprisonment or whipping?

Answer: Judge Jeffreys

Judge Jackson was the U.S.A. judge who in 1999 determined that Microsoft was a monopoly. Judge Toby ..well there are Toby Jugs, but not specially a Judge Toby. Lord Denning is a 20th century character in the history of English law. Ultimately Judge Jeffreys was locked up himself in the Tower when the master he wanted to serve, James II, had to flee from England.
10. Who was Old Parr (as in the pub's name Old Parr's Head) and what made him famous?

Answer: a man who was reputed to have grown very old

It was believed he was born in 1483 and died in 1635. The Earl of Arundel took him along to the court of Charles I for 'display'.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 185: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 165: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 5: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 188: 6/10
Jan 10 2023 : CaJiPaDo: 3/10
Jan 04 2023 : Guest 146: 6/10
Dec 14 2022 : Hayes1953: 6/10
Dec 12 2022 : Dizart: 7/10
Dec 02 2022 : Guest 85: 5/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us