FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Artists
Quiz about Artists

Artists Trivia Quiz


This quiz is about artists and what they are famous for.

A multiple-choice quiz by saxyamy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Art World Figures

Author
saxyamy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,391
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1874
- -
Question 1 of 20
1. Who is famous for painting swimming pools? Hint


Question 2 of 20
2. Who is known as 'The father of collage'? Hint


Question 3 of 20
3. Gustave Moreau is famous for painting what? Hint


Question 4 of 20
4. Which of these is NOT associated with Picasso? Hint


Question 5 of 20
5. Who is famous for the sculpture - 'The Kiss'? Hint


Question 6 of 20
6. Who is famous for his 'Action painting'? Hint


Question 7 of 20
7. Who said this - 'I am a representational painter but not a painter of appearances. I paint representational pictures of emotional situations'? Hint


Question 8 of 20
8. Who paints upside down? Hint


Question 9 of 20
9. Which art movement came first? Hint


Question 10 of 20
10. Name of Damien Hirst's first controversial exhibition? Hint


Question 11 of 20
11. Who painted comic book images blown up to epic proportions? Hint


Question 12 of 20
12. Who was famous for painting Tahitian women? Hint


Question 13 of 20
13. What style was Gustave Courbet famous for painting in? Hint


Question 14 of 20
14. Who was famous for painting ballet dancers and race horses? Hint


Question 15 of 20
15. Which of these was primarily an architect and engineer, not an artist? Hint


Question 16 of 20
16. Stanley Spencer's paintings often depict his home town. What is it called? Hint


Question 17 of 20
17. Louise Bourgeois made giant sculptures of what animal that symbolised her mother?

Answer: (One Word)
Question 18 of 20
18. Which artist was fascinated with animal anatomy? Hint


Question 19 of 20
19. Which artist is famous for single block colour canvases with black outlines ? Hint


Question 20 of 20
20. Hard one to finish.... Which artist won a Grammy for his design on the Beatles' 'Revolver' album cover? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is famous for painting swimming pools?

Answer: David Hockney

Andy Warhol is famous for his Iconic paintings, Fiona Rae for her frenetic abstract paintings and Mark Rothko for his colour field painting.
2. Who is known as 'The father of collage'?

Answer: Picasso

Picasso collaged many textures including wallpaper.
3. Gustave Moreau is famous for painting what?

Answer: Mythological scenes

Gustave Moreau painted on grand canvases - many were left unfinished.
4. Which of these is NOT associated with Picasso?

Answer: The Grey Period

Picasso was born on the 25 October 1881 in Malaga, Spain.
5. Who is famous for the sculpture - 'The Kiss'?

Answer: Rodin

Auguste Rodin's 'The Kiss' can be seen at Tate Modern in London England.
6. Who is famous for his 'Action painting'?

Answer: Jackson Pollock

7. Who said this - 'I am a representational painter but not a painter of appearances. I paint representational pictures of emotional situations'?

Answer: Howard Hodgkin

Howard Hodgkin operates on a very much self created border between abstraction and figuration.
8. Who paints upside down?

Answer: Georg Baselitz

His upside down paintings are frequently of animals.
9. Which art movement came first?

Answer: pop art

Pop art started in the mid 50s. Photorealism in the late 60s, Installation art in the mid 70s and Context art in the early 90s.
10. Name of Damien Hirst's first controversial exhibition?

Answer: Freeze

He placed dead animals suspended in formaldehyde inside glass tanks.
11. Who painted comic book images blown up to epic proportions?

Answer: Roy Lichtenstein

12. Who was famous for painting Tahitian women?

Answer: Gauguin

Gauguin went to Tahiti to paint perfection - what he found there was far from it yet he still painted the dream he had envisioned.
13. What style was Gustave Courbet famous for painting in?

Answer: Realism

Courbet painted everyday life as he saw {it;} not the romanticised images of the Pre-Raphaelites who were painting at a similar time to him.
14. Who was famous for painting ballet dancers and race horses?

Answer: Degas

Edgar Degas made hundreds of studies for his impressionist paintings
15. Which of these was primarily an architect and engineer, not an artist?

Answer: Brunel

Brunel designed part of Paddington Station, London.
16. Stanley Spencer's paintings often depict his home town. What is it called?

Answer: Cookham

17. Louise Bourgeois made giant sculptures of what animal that symbolised her mother?

Answer: Spider

Louise's sculpture 'Maman' of a giant spider was on display between May and November 2000 at TATE Modern, London.
18. Which artist was fascinated with animal anatomy?

Answer: George Stubbs

Stubbs' lifelong fascination with animal anatomy from humans to chickens and even cheetahs led to an accomplished ability to provoke the vivid illusion of the creatures presence on the canvas.
19. Which artist is famous for single block colour canvases with black outlines ?

Answer: Patrick Caulfield

Caulfield paints in acrylic.
20. Hard one to finish.... Which artist won a Grammy for his design on the Beatles' 'Revolver' album cover?

Answer: Klaus Voorman

Klaus Voorman went on to design the cover artwork for the Beatles anthologies.
Source: Author saxyamy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us