FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Catherine of Aragon
Quiz about Catherine of Aragon

Catherine of Aragon Trivia Quiz


Just some questions about the life of Henry VIII's first wife.

A multiple-choice quiz by ladyejayne. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Wives of Henry VIII

Author
ladyejayne
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
75,864
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
3649
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: gogetem (12/15), Guest 82 (9/15), Guest 82 (5/15).
- -
Question 1 of 15
1. What was Catherine of Aragon's birth date? Hint


Question 2 of 15
2. Who were Catherine's parents? Hint


Question 3 of 15
3. Who was Catherine's First Lady of Honour and First Lady of the Bedchamber when she arrived in England in 1501? Hint


Question 4 of 15
4. How old was Catherine when she finally married Henry VIII? Hint


Question 5 of 15
5. What symbol was a part of Catherine's badge? Hint


Question 6 of 15
6. When was Catherine and Henry's first child born? Hint


Question 7 of 15
7. What did Catherine and Henry name their son, born of Catherine's second pregnancy? Hint


Question 8 of 15
8. What was the cause of Catherine and Henry's rejoicing in February 1516? Hint


Question 9 of 15
9. Why was Catherine glad to have her daughter, Mary, sent to Ludlow in Wales? Hint


Question 10 of 15
10. When was the last time Catherine and Henry saw each other? Hint


Question 11 of 15
11. Complete this quote of Catherine's: '...but I would not have borne him (Henry) company as his wife one moment against the______________.' Hint


Question 12 of 15
12. Where was Catherine moved to in the spring of 1533? Hint


Question 13 of 15
13. When was Catherine and Henry's marriage declared invalid? Hint


Question 14 of 15
14. When did Catherine die? Hint


Question 15 of 15
15. List one alternate spelling that has been used for 'Catherine.'

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : gogetem: 12/15
Jul 04 2024 : Guest 82: 9/15
Jun 28 2024 : Guest 82: 5/15
Jun 04 2024 : Guest 1: 9/15
May 27 2024 : Johnmcmanners: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Catherine of Aragon's birth date?

Answer: December 16, 1485

She was born at Alcala de Henares and had three older sisters and one older brother.
2. Who were Catherine's parents?

Answer: Ferdinand and Isabella

Ferdinand was the King of Aragon and Isabella was the Queen of Castile in her own right. They financed Columbus' voyage to the New World.
3. Who was Catherine's First Lady of Honour and First Lady of the Bedchamber when she arrived in England in 1501?

Answer: Elvira Manuel

Elvira Manuel was very protective of Catherine. She wanted Catherine to remain heavily veiled until after the wedding ceremony with Prince Arthur (Castilian custom), but Henry VII wanted to be sure that Catherine wasn't deformed in any way, so the veils came off.
4. How old was Catherine when she finally married Henry VIII?

Answer: 23

They were married in June 1509, two months after the death of Henry VII.
5. What symbol was a part of Catherine's badge?

Answer: pomegranate

The pomegranate was a symbol of fertility, and a symbol of Catherine's childhood home of Granada.
6. When was Catherine and Henry's first child born?

Answer: January 31, 1510

The baby was a stillborn girl, two months premature.
7. What did Catherine and Henry name their son, born of Catherine's second pregnancy?

Answer: Henry

Great celebration was followed by great mourning. Henry junior only lived 52 days.
8. What was the cause of Catherine and Henry's rejoicing in February 1516?

Answer: birth of Princess Mary

Mary was born February 18, 1516, at 4 am, after a long, arduous labour.
9. Why was Catherine glad to have her daughter, Mary, sent to Ludlow in Wales?

Answer: it indicated she was Henry's designated heir

Male heirs to the throne were styled Prince of Wales, so being housed at Ludlow indicated Mary was next in line to the throne. She was never formally styled Princess of Wales, but some used the title informally.
10. When was the last time Catherine and Henry saw each other?

Answer: July 1531

Henry went out hunting one morning without saying goodbye, and never came back to live with Catherine. They ate at the same state dinner once, but in different chambers.
11. Complete this quote of Catherine's: '...but I would not have borne him (Henry) company as his wife one moment against the______________.'

Answer: voice of my conscience

This was her reply to the Duke of Norfolk, Henry VIII's emissary, when he was trying to get her to say that she and Henry had never been lawfully wed.
12. Where was Catherine moved to in the spring of 1533?

Answer: Ampthill

Ampthill was in Bedfordshire, on a hill in the middle of a park. It was actually quite beautiful, with unpolluted air (unlike London).
13. When was Catherine and Henry's marriage declared invalid?

Answer: May 23, 1533

Archbishop Cranmer tried the case and found their marriage to be not lawful. By this time, Henry was already married to Anne Boleyn.
14. When did Catherine die?

Answer: January 7, 1536

At the time of Catherine's death, she was only 50 years old, and hadn't seen her only surviving child in over two years. She died of what was later diagnosed as (hundreds of years later) melanotic sarcoma.
15. List one alternate spelling that has been used for 'Catherine.'

Answer: Katherine

Many historians use Catherine as the preferred spelling. When Henry and Catherine were married, their initials were put on many things, and 'K' was used, not 'C'.
Source: Author ladyejayne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us