FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Texans Speak
Quiz about Famous Texans Speak

Famous Texans Speak Trivia Quiz


Howdy, I am a Famous Texan and I will introduce myself, then you tell me who I am. All of us are early Texans in this first quiz. Enjoy! It's all multiple choice!

A multiple-choice quiz by rwminix. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People
  8. »
  9. Texas

Author
rwminix
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
962
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (7/15), Guest 204 (10/15), Guest 38 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. I am known as the "Father of Texas", and helped colonize the Mexican province of Tejas with Anglo-Americans from the east in the early 19th century. Who am I? Hint


Question 2 of 15
2. I am the Sam that my friend Stephen talks about and should have been remembered as the "Father of Texas" but was President then Governor and he was not! Who am I? Hint


Question 3 of 15
3. I was also the President of Texas and am remembered as the "Father of Texas Public Education". I was also a newspaperman, a Senator, Secretary of War, and Vice President. Who am I? Hint


Question 4 of 15
4. I am truly a great Texan and signed the Declaration of Independence (of Texas). I was Secretary of War, a Hero of the Battle of San Jacinto, and a member of the Annexation Convention bringing Texas into the United States. Who am I? Hint


Question 5 of 15
5. I also signed the Texas Declaration of Independence after forsaking my career as a Mexican Statesman, and was the first Vice President of the Republic of Texas under my old friend, Sam. Who am I? Hint


Question 6 of 15
6. I am a Massachusetts son who came to Texas, via Kentucky, and was not only a hero of the Texas Revolution like my friend Tom, I actually raised a volunteer company and led the attack on Santa Anna at San Jacinto. Who am I? Hint


Question 7 of 15
7. Well, I am a little jealous of my fellow founding Texans because I died way too young at the Alamo. Actually, I was in command there. I was still a great Texan, no matter how briefly. Who am I? Hint


Question 8 of 15
8. I am a Mexican-Texan-American signer of the Texas Declaration of Independence and one of the writers of the Texas Constitution. I was also a delegate to the Annexation Convention when my beloved Texas became part of the United States. Who am I? Hint


Question 9 of 15
9. I have virtually done it all. I served in the Texas Army, U.S. Army, and the Confederate Army. I was a newspaperman, politician, educator, and doctor. Who am I? Hint


Question 10 of 15
10. I was in the Confederate Army, and brought much honor and fame to the Texas Rangers 'till the day I died. Who am I? Hint


Question 11 of 15
11. Okay, I should have been first because I'm older. I go back to the mid 17th century and was instrumental in opening the Gulf Coast and Texas for occupation. I was assassinated in 1687. Who am I? Hint


Question 12 of 15
12. Well, I should have been first since I am even older than the Frenchman. I go all the way back to the 15th century. I really struggled in Texas while exploring the land and native peoples and even spent some time enslaved. Who am I? Hint


Question 13 of 15
13. I was a Spanish Franciscan priest, and I also go way back in this list of early Texans. I established a mission in Deep East Texas and then died down on the Rio Grande River in 1726. Who am I? Hint


Question 14 of 15
14. My contributions to the development of Texas are a little different from most of the other early Texans and I am most famous for my invention of condensed milk and other food product developments. Who am I? Hint


Question 15 of 15
15. I am the only woman in the quiz on early Texans and my contribution to the history of Texas, is in the development of the arts and in the immortalization of great Texans. I was a sculptor and German born. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 73: 7/15
May 09 2024 : Guest 204: 10/15
Apr 25 2024 : Guest 38: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am known as the "Father of Texas", and helped colonize the Mexican province of Tejas with Anglo-Americans from the east in the early 19th century. Who am I?

Answer: Stephen F. Austin

I am Stephen Fuller Austin (1793-1836) and was born in Virginia. I lived at San Felipe de Austin and died at Columbia in the brand new Republic of Texas. The state capitol of Austin is named after me and I am indeed known as the "Father of Texas". My friend Sam disagrees; he thinks he ought to be.
2. I am the Sam that my friend Stephen talks about and should have been remembered as the "Father of Texas" but was President then Governor and he was not! Who am I?

Answer: Sam Houston

Well, I should have been! I'm Sam Houston (1793-1863) and if being Governor, President of the Republic twice, and having the largest city in the state named after me, doesn't qualify me as the "Father of Texas", I don't know what does.
3. I was also the President of Texas and am remembered as the "Father of Texas Public Education". I was also a newspaperman, a Senator, Secretary of War, and Vice President. Who am I?

Answer: Maribeau B. Lamar

I am Maribeau B. (Buonaparte) Lamar (1798-1859), and I was all those things and much more to the development of Texas into the great state that it is today. So, Sam and Stephen don't have anything on me. I was from Georgia where I was a newspaperman and lived in Velasco and Richmond, Texas where I am buried. God rest my soul!
4. I am truly a great Texan and signed the Declaration of Independence (of Texas). I was Secretary of War, a Hero of the Battle of San Jacinto, and a member of the Annexation Convention bringing Texas into the United States. Who am I?

Answer: Thomas J. Rusk

I am Thomas Jefferson Rusk (1803-1857). I was born in South Carolina and lived in Nacogdoches where Richard (rwminix, author) lives. Of course it was a lot smaller when I was there while serving in the U.S. Senate. Why they named the university in Nacogdoches after Austin and not me I will never know!
5. I also signed the Texas Declaration of Independence after forsaking my career as a Mexican Statesman, and was the first Vice President of the Republic of Texas under my old friend, Sam. Who am I?

Answer: Lorenzo de Zavala

I am Lorenzo de Zavala (1788-1836) and, even though I was born Merida, Mexico, I was proud to become a Texian and help found this great state although, when I passed on, it was still a Republic. I also have a tie to Richard (rwminix, author) in that I lived in Harrisburg which was to become his hometown of Houston.
6. I am a Massachusetts son who came to Texas, via Kentucky, and was not only a hero of the Texas Revolution like my friend Tom, I actually raised a volunteer company and led the attack on Santa Anna at San Jacinto. Who am I?

Answer: Sidney Sherman

I am Sidney Sherman (1805-1873), and I am a real hero of the Texas Revolution. Tom sort of helped me out a little. I went on to serve in the Texas Congress and help build the railroad system in the great State of Texas. I lived and died in Galveston, Texas.
7. Well, I am a little jealous of my fellow founding Texans because I died way too young at the Alamo. Actually, I was in command there. I was still a great Texan, no matter how briefly. Who am I?

Answer: William B.Travis

I am William Travis (1809-1836), and I could have been President or VP or that other stuff too, if it had not been for that darn Santa Anna. He killed all of us at the mission or there would have been more competition for Sam and Stephen and the rest of them. I was from South Carolina and was a lawyer in San Felipe, Texas. Remember the Alamo!
8. I am a Mexican-Texan-American signer of the Texas Declaration of Independence and one of the writers of the Texas Constitution. I was also a delegate to the Annexation Convention when my beloved Texas became part of the United States. Who am I?

Answer: Jose Antonio Navarro

Yes, I am he; Jose Antonio Navarro (1795-1871,) at your service! I was born a Mexican in San Antonio, lived for a time as a Texian in San Antonio, and died as an American in San Antonio. I guess that makes me a Mextexican?
9. I have virtually done it all. I served in the Texas Army, U.S. Army, and the Confederate Army. I was a newspaperman, politician, educator, and doctor. Who am I?

Answer: John Salmon "Rip" Ford

I am "Rip" Ford (1815-1897), and I really did all those things and served in all three armies (not too many who can say that). I practiced medicine in San Augustine, published a newspaper in Austin, and died in San Antonio.
10. I was in the Confederate Army, and brought much honor and fame to the Texas Rangers 'till the day I died. Who am I?

Answer: John B. Jones

I am John Jones (1834-1881) and am probably best remembered as Captain John Jones of the Texas Rangers during the Indian Wars following the Civil War. I remained the Commander of the Frontier Battalion 'till my death in 1881 in Austin.
11. Okay, I should have been first because I'm older. I go back to the mid 17th century and was instrumental in opening the Gulf Coast and Texas for occupation. I was assassinated in 1687. Who am I?

Answer: Sieur de La Salle

I am Rene' Robert Cavelier, also known as Seiur de La Salle ((1643-1687) and unlike my older Spanish predecessors, I stayed in the New World 'till my untimely end. I was assassinated, near the Trinity River in what is now Southeast Texas, during a mutiny of my own men while searching for the mouth of the Mississippi River. The scoundrels! Vive La France, and Texas!
12. Well, I should have been first since I am even older than the Frenchman. I go all the way back to the 15th century. I really struggled in Texas while exploring the land and native peoples and even spent some time enslaved. Who am I?

Answer: Cabeza de Vaca

I am a Spaniard, Alvar Nunez Cabeza de Vaca (1490-1555) and one of the earliest significant explorers of Texas. I was born and also died in my home of Espana (Spain) but spent many years exploring what you now call Texas under severe hardship and poverty, including a time in captivity by the local natives. You're welcome!
13. I was a Spanish Franciscan priest, and I also go way back in this list of early Texans. I established a mission in Deep East Texas and then died down on the Rio Grande River in 1726. Who am I?

Answer: Francisco Hidalgo

I am Fray (Friar) Francisco Hidalgo (1659-1726) and, as with most early Spanish settlements, mine near what is now Alto, Texas was based on a Catholic Mission. We had to abandon it for a while, an act which I resisted, but in 1716 it was reoccupied for the long term. I did not stay but moved down to the Rio Grande Valley and died at San Juan Bautista in 1726.
14. My contributions to the development of Texas are a little different from most of the other early Texans and I am most famous for my invention of condensed milk and other food product developments. Who am I?

Answer: Gail Borden

My name is Gail Borden (1801-1874), and I did indeed invent condensed milk and developed many other products in the food preservation field. I also surveyed much of South Texas, was a land developer in Galveston, and public servant in the Republic and the State. I was born a New Yorker but spent most of my adult life in, and died in, Galveston, Texas. I am buried in White Plains, New York.
15. I am the only woman in the quiz on early Texans and my contribution to the history of Texas, is in the development of the arts and in the immortalization of great Texans. I was a sculptor and German born. Who am I?

Answer: Elizabet Ney

I am Elizabet Ney (1833-1907) and, though born and educated in Germany, came to Texas via Georgia in 1873, and lived out my life in central Texas. I opened a studio in Austin in 1892 but lived on a plantation at Liendo near Hempstead, Texas where I am also buried.

I hope you enjoyed Richard's quiz on Great Texans! I am honored to be included. His next one will focus on more contemporary figures, some of whom may still be alive.
Source: Author rwminix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us