Quiz about In the Realm of Nobel Laureates
Quiz about In the Realm of Nobel Laureates

In the Realm of Nobel Laureates Quiz


This is a quiz about Nobel Laureates. It will also provide you with some bits of information about them.

A multiple-choice quiz by TANU. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Scientists & Inventors

Author
TANU
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
262,265
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
338
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who among the following did not share the 1947 Nobel Prize in Medicine? Hint

Dr. Donald Glaser
Carl Cori
Gerty Cori
Houssay

2. In which field did Dr. Donald Glaser win the Nobel Prize? Hint

Medicine
Physics
Physiology
Chemistry

3. In which year did Dr. Otto Hahn receive the Nobel Prize? Hint

1943
1941
1942
1944

4. Who among the following did not share the 1903 Nobel Prize in Physics? Hint

Professor Henri Becquerel
Madame Marie Curie
Frederick Joliot
Pierre Curie

5. Which of these four was the youngest when they received their Nobel Laureate? Hint

Donald Glaser
Tsung Dao Lee
Chen Ning Yang
William L. Bragg

6. In which year did Marie Curie get her second award, this time in chemistry? Hint

1912
1914
1913
1911

7. In which field did Dr. Frederick Banting win the Nobel Prize? Hint

Physics
Medicine
Chemistry
Literature

8. In which field did Julius Wagner von Jauregg, win the Nobel Prize? Hint

Physics
Physiology
Chemistry
Medicine

9. Who became the first Nobel laureate in chemistry? Hint

William Butler Yeats
Jacobus Hendricus van't Hoff
Sinclair Lewis
John Galsworthy

10. Irene and Frederick Joliot-Curie won the Nobel Prize in which field? Hint

Physics
Physiology
Medicine
Chemistry


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who among the following did not share the 1947 Nobel Prize in Medicine?

Answer: Dr. Donald Glaser

Gerty and Carl Cori came from St. Louis, Missouri. They received half the award and the Board gave the other half to the Argentinean, Houssay. The Coris discovered how glycogen is catalytically converted.
2. In which field did Dr. Donald Glaser win the Nobel Prize?

Answer: Physics

The reporters at the press conference in 1960 for Dr. Donald Glaser, an American, enjoyed the fun. His trip to Stockholm had doubled for a honeymoon, and jesting reporters had enquired of Mrs. Glaser, "Did you know he was going to get the Nobel Prize - is that why you married him?"
3. In which year did Dr. Otto Hahn receive the Nobel Prize?

Answer: 1944

Dr. Otto Hahn received the chemistry award for discovering the fission of heavy nuclei, which affected physicists everywhere and led to the atom bomb.
4. Who among the following did not share the 1903 Nobel Prize in Physics?

Answer: Frederick Joliot

The trio shared the award, for their joint researches on radiation phenomena. The Curies each got one- fourth of the prize and Becquerel got one- half. The Curies were too exhausted from overwork to attend the Ceremony. The French Minister to Sweden picked up their award. However, they did appear the following summer for their money, in time to remain eligible.
5. Which of these four was the youngest when they received their Nobel Laureate?

Answer: William L. Bragg

William L. Bragg, of England (born in Australia), who won the Nobel Prize in Physics in 1915, was only 25. Donald Glaser was 34 years old. Chen Ning Yang and Tsung Dao Lee, of China, who divided the Nobel Prize in Physics in 1957, were 35 and 31, respectively.
6. In which year did Marie Curie get her second award, this time in chemistry?

Answer: 1911

Marie Curie was the first person to win two Nobel Prizes. The second time, she was a widow. This second time, though she was ill, she did attend the ceremony. She was in her forties, a lonely woman, but lovely and devoted to her career. She arrived there with her sister and daughter.
7. In which field did Dr. Frederick Banting win the Nobel Prize?

Answer: Medicine

Dr. Frederick Banting, of Canada, who won the award in 1923, was just 32 years of age.
8. In which field did Julius Wagner von Jauregg, win the Nobel Prize?

Answer: Medicine

In 1927, the psychiatrist and physician, Julius Wagner von Jauregg, won the Board's award for malaria innoculation used in paralysis.
9. Who became the first Nobel laureate in chemistry?

Answer: Jacobus Hendricus van't Hoff

In 1901, Jacobus Hendricus van't Hoff, of the Netherlands, received the award as he had founded stereochemistry. The academy's choice was universally praised.
10. Irene and Frederick Joliot-Curie won the Nobel Prize in which field?

Answer: Chemistry

Marie Curie's daughter, Irene Curie, had married one of her mother's junior assistants at the Institute of Radium, an impoverished young man named Frederick Joliot, who had graduated from L'Ecole de Paris.
Source: Author TANU

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : wellenbrecher: 10/10
Dec 10 2022 : GoodwinPD: 10/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us