FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Murder Most Royal
Quiz about Murder Most Royal

Murder Most Royal Trivia Quiz


Murder, that most horrible of crimes, doesn't seem as if it should be connected with royalty, yet kings, queens and the lesser nobility have all done their share of killing, and been killed, from the earliest recorded histories until the present.

A multiple-choice quiz by Calpurnia09. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Author
Calpurnia09
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,194
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2069
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Linda_Arizona (9/10), Guest 76 (7/10), DeepHistory (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which Roman emperor, who is also supposed to have 'fiddled while Rome burned' killed his mother? Hint


Question 2 of 10
2. Which Egyptian Queen, who was the lover of two Roman generals, killed those siblings who stood between her and total power? Hint


Question 3 of 10
3. This English monarch, who succeeded Edward IV, is reputed to have killed his nephews in the Tower of London so that he would be the heir to the throne. What is his name? Hint


Question 4 of 10
4. When Henry VIII wanted to get rid of one of his wives because she had failed produce a son, he had her brother, her friends and a young musician tortured in order to fabricate evidence that she was an adulterer, had committed incest, practised witchcraft and other crimes. Who was she? Hint


Question 5 of 10
5. Which queen, whose death warrant was signed by her cousin, another queen, is reputed to have killed her husband in an explosion at Kirk o' Field? Hint


Question 6 of 10
6. One of the many Ripperologists wrote that 'Jack the Ripper' was a Royal Duke of England and one of Queen Victoria's grandsons. What is the name of this unlikely suspect? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the Russian Czar, who with his family was assassinated on 16th July, 1918, while they were being held prisoner in Ekaterinburg? Hint


Question 8 of 10
8. On March 25, 1975, Faisal bin Musa'id, a prince of royal blood, entered the room where his uncle, King Faisal, was holding an audience and shot him dead. In what country did this happen? Hint


Question 9 of 10
9. This king, the last of the House of Lancaster, after losing in battle in 1471, was imprisoned in the Tower of London and murdered by, or on the orders of, his successor, Edward IV. What was his name? Hint


Question 10 of 10
10. In 2001, a tragic love story happened in this mountain kingdom which resulted in the murders of most of the royal family. Where did this happen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Linda_Arizona: 9/10
Jul 19 2024 : Guest 76: 7/10
Jul 17 2024 : DeepHistory: 8/10
Jul 14 2024 : Guest 186: 8/10
Jul 05 2024 : Guest 87: 9/10
Jun 30 2024 : Changeling_de: 7/10
Jun 18 2024 : Guest 136: 5/10
Jun 16 2024 : bernie73: 10/10
Jun 12 2024 : RedheadDane: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Roman emperor, who is also supposed to have 'fiddled while Rome burned' killed his mother?

Answer: Nero

Nero's mother, Agrippina, had helped him to assume the throne after the suspicious death of his step-father, Claudius. When Nero tired of her influence over him he first tried to kill her in a supposed accident, but when this did not work he had his soldiers kill her.

Although he was involved in other murders, at the least that of his half-brother, Claudius's true heir, and two of his wives it was the crime of matricide that the Romans found truly repugnant.
2. Which Egyptian Queen, who was the lover of two Roman generals, killed those siblings who stood between her and total power?

Answer: Cleopatra

Cleopatra ruled Egypt with her father, Ptolemy XII Auletes, then when he died she ruled jointly with her two younger brothers. She never intended to share power with them and Ptolemy XIII drowned during a battle with Caesar's troops in 47BC and Cleopatra poisoned Ptolemy XIV herself in 44 BC.
3. This English monarch, who succeeded Edward IV, is reputed to have killed his nephews in the Tower of London so that he would be the heir to the throne. What is his name?

Answer: Richard III

From soon after Richard's death there were stories and rumours that one prince escaped. During Henry VII reign an impostor, Perkin Warbeck, said that he was Richard of Shrewsbury, the younger prince, and tried to claim the throne but was defeated by Henry and executed. Historians believe Perkin to have been a Fleming or a Frenchman.
4. When Henry VIII wanted to get rid of one of his wives because she had failed produce a son, he had her brother, her friends and a young musician tortured in order to fabricate evidence that she was an adulterer, had committed incest, practised witchcraft and other crimes. Who was she?

Answer: Anne Boleyn

Although there was a kind of trial at which Anne was judged guilty of the crimes with which she was charged and sentenced to death, modern legal opinion says that Henry committed judicial murder. The fact that he wanted her to have a painless death, and he was not a man of sentiment, indicates that he knew that she was innocent.
5. Which queen, whose death warrant was signed by her cousin, another queen, is reputed to have killed her husband in an explosion at Kirk o' Field?

Answer: Mary Queen of Scots

Lord Darnley, Mary's husband was an arrogant man who tried to usurp her power. He was jealous of her private secretary and, with his friends, murdered him in front of the pregnant Mary. After this, he fled to Glasgow. She and her lords had a conference about how to solve 'the Darnley problem'. Mary called him back and, after an explosion in the house where he was staying, he was found dead in the garden.
6. One of the many Ripperologists wrote that 'Jack the Ripper' was a Royal Duke of England and one of Queen Victoria's grandsons. What is the name of this unlikely suspect?

Answer: The Duke of Clarence

Here is a case where royalty is innocent. There are numerous records and diaries that prove that the Duke of Clarence was in Scotland at the time of the Whitechapel murders.
7. What is the name of the Russian Czar, who with his family was assassinated on 16th July, 1918, while they were being held prisoner in Ekaterinburg?

Answer: Nicolas II

After the revolution of 1917, the czar and his family were arrested and imprisoned. A civil war broke out as opponents of the Bolsheviks sought to retake the government. When the White Army approached Ekaterinburg it was decided to kill the captives, for they would be a powerful rallying point against the Red Army.
8. On March 25, 1975, Faisal bin Musa'id, a prince of royal blood, entered the room where his uncle, King Faisal, was holding an audience and shot him dead. In what country did this happen?

Answer: Saudi Arabia

One motive that has been suggested is that Faisal bin Musa'id did this to avenge his brother, Khaled, a religious fanatic, who was shot by Saudi Defence Forces during a demonstration against a television station in Riyadh. He blamed his uncle for his brother's death.
9. This king, the last of the House of Lancaster, after losing in battle in 1471, was imprisoned in the Tower of London and murdered by, or on the orders of, his successor, Edward IV. What was his name?

Answer: Henry VI

Shakespeare, in his plays "Henry VI" and "Richard III", accuses Richard III, who was Edward IV's brother, of the murder. He also accuses Richard of the murder of the 'Princes in the Tower.' As the playwright was living in Tudor times it was politic to blame Richard, the last king of the House of York, whose throne, after his death in battle, had been taken by a Tudor.
10. In 2001, a tragic love story happened in this mountain kingdom which resulted in the murders of most of the royal family. Where did this happen?

Answer: Kathmandu, Nepal

Crown Prince Dipendra of Nepal fell in love with a beautiful girl, Devyani Rana. His family would not permit him to marry her as she had Indian blood and relations between the two countries were poor. On the 1st July, 2001, he took his revenge by killing his father, King Birendra, his mother, Queen Aiswarya, and seven other close relatives in the Royal Palace. Then he shot himself.
Source: Author Calpurnia09

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us