FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queens Consort of France Part 5
Quiz about Queens Consort of France Part 5

Queens Consort of France, Part 5 Quiz


This is a quiz about the women who became Queens Consort of France! It's about the Queens Consort of the House of Valois-Angouleme, the House of Orleans and the Bonaparte Dynasty.

A multiple-choice quiz by Princessina. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Princessina
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,173
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
200
- -
Question 1 of 10
1. I was the daughter of a duke named Lorenzo. My family was very wealthy and many popes and cardinals shared the same surname with me. King Henry II of France was my husband and I was his Queen Consort for 12 years. Although I bore him 10 children, he preferred his mistress over me. He also never let me have any political influence, but after his death I took over the power securing my sons's succession to the throne. My name was linked with the religious wars between Catholics and Protestants. All those of sons who lived to adulthood (Francis, Charles and Henry) succeeded my husband as Kings of France, while two of my daughters became Queens Consort: Elisabeth became Queen of Spain and Margaret of France. King Louis IX of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 2 of 10
2. My father was a king named Louis. I was Duchess of Brittany in my own right for 10 years and Queen Consort of France for nine years. King Francis I of France, who was also my cousin, was my husband and I bore him seven children. My mother-in-law, Louise, and my sister-in-law, Margaret, overshadowed me at court and my husband ruled the Duchy of Brittany in my name. I wielded no political power but was remembered as pious and charitable. One of my daughters became Queen Consort of Scotland. Who was I? Hint


Question 3 of 10
3. I was the daughter of a king named Philip. All of my three sisters became Queens Consort, while my two brothers, Charles and Ferdinand, both became Holy Roman Emperors. Many were the suitors for my hand but I ended up marrying firstly King Manuel I of Portugal and secondly King Francis I of France. Although I bore my first husband two children, I bore none to my second. Francis preferred his mistress over me but this didn't prevent me to form a close relationship with my stepchildren. King John II of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 4 of 10
4. My father was an Emperor named Maximilian. I was very beautiful and charming and for that my father's favourite child. When I was young and a French ambassador saw me, he famously said: "This is the Queen of France!" King Charles IX of France was my husband and I was his Queen Consort for four years. We had together only a daughter, Marie Elisabeth, who died young. I had no influence in French politics as I was overshadowed by my mother-in-law, Catherine de' Medici. King John II of France was one of my ancestors. One of my sisters was Queen Consort of Spain. Who was I?
Hint


Question 5 of 10
5. I was the daughter of a Count named Cipriano. My husband was Emperor Napoleon III and I was his Empress Consort for 18 years. We shared a loving relationship and had a son together, Napoleon Eugene, that died young. I was famous for my jewelry collection and an asteroid was named after me. Also, I was the last consort of a French monarch. King Louis VII of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 6 of 10
6. My father was a chevalier and a lieutenant in the French army. Emperor Napoleon I was my second husband and I was his Empress Consort for 6 years. Although I had two children with my first husband, a French aristocrat, I bore none to Napoleon. For that reason he eventually divorced me although we were very much in love with each other. My only daughter, Hortense, became Queen Consort of Holland while my namesake granddaughter was Queen Consort of Sweden. King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 7 of 10
7. I was the daughter of a duke named Nicolas. My childhood was unhappy as I was mistreated by my father and my stepmother. When King Henry III of France saw me, he immediately sent a marriage proposal to my family, who regretted their previous bad behaviour towards me. The fairytale of Cinderella was inspired by my story. I was Queen Consort of France for 14 years but sadly bore no children to my husband. King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 8 of 10
8. My father was a king named Ferdinand. As a child I was engaged to Louis Joseph, Dauphin of France, whose mother was also my aunt. But eventually I ended up marrying King Louis Philippe I of France. We had 10 children together and I was his Queen Consort for 18 years. I was remembered mostly for my simplicity and charity. One of my daughters, Louise, became Queen Consort of the Belgians, while among my sisters were a Holy Roman Empress, a Queen Consort of Sardinia and another one who hadn't died young would have become Queen Consort of Spain. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 9 of 10
9. I was the daughter of an Emperor named Francis. Although my family disliked France, I married as a result of an alliance with Emperor Napoleon I of France. We had together one son, who died young and I was Napoleon's Empress Consort for four years. Our happy marriage gradually improved the relations between my country and France. After Napoleon's death I married two more times and had three more children. One of my sisters became Empress Consort of Brazil and Queen Consort of Portugal, while another one would have become Queen Consort of Saxony, hadn't she died before her husband's accession. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 10 of 10
10. My father was a king named James. When I was six days old, he died and I succeeded him as Queen Regnant. Subsequently, when I married King Francis II of France, I was the second Queen Consort of France who was also Queen Regnant of another country (the first was Queen Joan I of Navarre). We had a happy marriage although with no children. After Francis's death I married two more times and had only a son, James. My cousin, Elizabeth, executed me after suspecting me of a plot against her life. King John II of France was one of my ancestors. Who was I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was the daughter of a duke named Lorenzo. My family was very wealthy and many popes and cardinals shared the same surname with me. King Henry II of France was my husband and I was his Queen Consort for 12 years. Although I bore him 10 children, he preferred his mistress over me. He also never let me have any political influence, but after his death I took over the power securing my sons's succession to the throne. My name was linked with the religious wars between Catholics and Protestants. All those of sons who lived to adulthood (Francis, Charles and Henry) succeeded my husband as Kings of France, while two of my daughters became Queens Consort: Elisabeth became Queen of Spain and Margaret of France. King Louis IX of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Catherine de' Medici

Catherine de' Medici (1519-1589) was the daughter of Lorenzo II de' Medici, Duke of Urbino.

Clarissa de' Medici was her aunt.
Alfonsina Orsini was her paternal grandmother.
Clarissa Orsini was her paternal great-grandmother.
2. My father was a king named Louis. I was Duchess of Brittany in my own right for 10 years and Queen Consort of France for nine years. King Francis I of France, who was also my cousin, was my husband and I bore him seven children. My mother-in-law, Louise, and my sister-in-law, Margaret, overshadowed me at court and my husband ruled the Duchy of Brittany in my name. I wielded no political power but was remembered as pious and charitable. One of my daughters became Queen Consort of Scotland. Who was I?

Answer: Claude of France

Claude of France (1499-1524) was the daughter of King Louis XII of France.

Charlotte, Madeleine and Margaret of France were all her daughters. Madeleine was the one who became Queen Consort of Scotland.
3. I was the daughter of a king named Philip. All of my three sisters became Queens Consort, while my two brothers, Charles and Ferdinand, both became Holy Roman Emperors. Many were the suitors for my hand but I ended up marrying firstly King Manuel I of Portugal and secondly King Francis I of France. Although I bore my first husband two children, I bore none to my second. Francis preferred his mistress over me but this didn't prevent me to form a close relationship with my stepchildren. King John II of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Eleanor of Austria

Eleanor of Austria (1498-1558) was the daughter of King Philip I of Castile.

Isabella, Mary and Catherine of Austria were all her sisters. Isabella was Queen Consort of Denmark, Mary of Hungary and Catherine of Portugal.
4. My father was an Emperor named Maximilian. I was very beautiful and charming and for that my father's favourite child. When I was young and a French ambassador saw me, he famously said: "This is the Queen of France!" King Charles IX of France was my husband and I was his Queen Consort for four years. We had together only a daughter, Marie Elisabeth, who died young. I had no influence in French politics as I was overshadowed by my mother-in-law, Catherine de' Medici. King John II of France was one of my ancestors. One of my sisters was Queen Consort of Spain. Who was I?

Answer: Elisabeth of Austria

Elisabeth of Austria (1554-1592) was the daughter of Holy Roman Emperor Maximilian II.

Anna of Austria was her sister who became Queen Consort of Spain.
Maria and Joanna of Austria were her aunts.
5. I was the daughter of a Count named Cipriano. My husband was Emperor Napoleon III and I was his Empress Consort for 18 years. We shared a loving relationship and had a son together, Napoleon Eugene, that died young. I was famous for my jewelry collection and an asteroid was named after me. Also, I was the last consort of a French monarch. King Louis VII of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Eugénie de Montijo

Eugénie de Montijo (1826-1920) was the daughter of Don Cipriano de Palafox y Portocarrero, Count de Montijo.

Maria Francisca de Sales was her sister.
Maria Manuela Kirkpatrick de Closbourn was her mother.
Francisca Antonia de Gallegos was her maternal great-grandmother.
6. My father was a chevalier and a lieutenant in the French army. Emperor Napoleon I was my second husband and I was his Empress Consort for 6 years. Although I had two children with my first husband, a French aristocrat, I bore none to Napoleon. For that reason he eventually divorced me although we were very much in love with each other. My only daughter, Hortense, became Queen Consort of Holland while my namesake granddaughter was Queen Consort of Sweden. King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie

Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie or Josephine de Beauharnais (1763-1814) was the daughter of Joseph Gaspard Tascher de La Pagerie, Seigneur de la Pagerie.

Francoise Bourreau de La Chevalerie was her paternal grandmother.
Marie Thérèse Jaham des Prés was her paternal great-grandmother.
Catherine des Vergers de Sannois was her maternal great-grandmother.
7. I was the daughter of a duke named Nicolas. My childhood was unhappy as I was mistreated by my father and my stepmother. When King Henry III of France saw me, he immediately sent a marriage proposal to my family, who regretted their previous bad behaviour towards me. The fairytale of Cinderella was inspired by my story. I was Queen Consort of France for 14 years but sadly bore no children to my husband. King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Louise of Lorraine

Louise of Lorraine (1553-1601) was the daughter of Duke Nicholas of Mercoeur.

Margaret of Lorraine was her half-sister.
Renata and Dorothea of Lorraine were her first cousins.
8. My father was a king named Ferdinand. As a child I was engaged to Louis Joseph, Dauphin of France, whose mother was also my aunt. But eventually I ended up marrying King Louis Philippe I of France. We had 10 children together and I was his Queen Consort for 18 years. I was remembered mostly for my simplicity and charity. One of my daughters, Louise, became Queen Consort of the Belgians, while among my sisters were a Holy Roman Empress, a Queen Consort of Sardinia and another one who hadn't died young would have become Queen Consort of Spain. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Maria Amalia of Naples and Sicily

Maria Amalia of Naples and Sicily (1782-1866) was the daughter of King Ferdinand I of the Two Sicilies.

Maria Theresa, Maria Cristina and Maria Antonia of Naples and Sicily were all her sisters. Maria Theresa became Holy Roman Empress (regnant), Maria Cristina became Queen Consort of Sardinia and Maria Antonia would have become Queen Consort of Spain had she not died before her husband's ascension to the Spanish throne.
9. I was the daughter of an Emperor named Francis. Although my family disliked France, I married as a result of an alliance with Emperor Napoleon I of France. We had together one son, who died young and I was Napoleon's Empress Consort for four years. Our happy marriage gradually improved the relations between my country and France. After Napoleon's death I married two more times and had three more children. One of my sisters became Empress Consort of Brazil and Queen Consort of Portugal, while another one would have become Queen Consort of Saxony, hadn't she died before her husband's accession. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Marie Louise of Austria

Marie Louise of Austria (1791-1847) was the daughter of Holy Roman Emperor Francis II.

Marie Caroline, Maria Leopoldina and Maria Anna of Austria were all her sisters. Maria Leopoldina became Empress Consort of Brazil and Queen Consort of Portugal, while Marie Caroline would have become Queen Consort of Saxony had she not died before her husband's accession.
10. My father was a king named James. When I was six days old, he died and I succeeded him as Queen Regnant. Subsequently, when I married King Francis II of France, I was the second Queen Consort of France who was also Queen Regnant of another country (the first was Queen Joan I of Navarre). We had a happy marriage although with no children. After Francis's death I married two more times and had only a son, James. My cousin, Elizabeth, executed me after suspecting me of a plot against her life. King John II of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Mary of Scotland

Mary, Queen of Scots (1542-1587) was the daughter of King James V of Scotland.

Margaret, Isabella and Annabella of Scotland were all daughters of King James I of Scotland. Margaret also had married a French King, Louis XI, when he was still Dauphin. Had she not died before his accession, she would have been Queen Consort of France.
Source: Author Princessina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us