FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bible Basics
Quiz about Bible Basics

The Ultimate Bible Basics Quiz | The Bible


How much of the Bible have you read? It is the most important book you could ever read. Maybe you'll learn something. Have fun and good luck!

A multiple-choice quiz by HappyDaysFan. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old and New Testament Trivia

Author
HappyDaysFan
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
162,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
21731
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: wickedbutter (8/10), Guest 76 (10/10), Guest 98 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of Abraham and Sarah's son? Hint


Question 2 of 10
2. How tall was Goliath (according the the KJV; found in 1 Samuel 17:4)? Hint


Question 3 of 10
3. Who baptized Jesus? Hint


Question 4 of 10
4. How many apostles of Jesus were at the Last Supper? Hint


Question 5 of 10
5. In the New Testament, people began to call Saul by a different name. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. What Bible character is known for long hair which made him strong? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these was NOT thrown in the fiery furnace? Hint


Question 8 of 10
8. Who was swallowed by a "big fish"? Hint


Question 9 of 10
9. Who does the Bible describe as God's chosen people? Hint


Question 10 of 10
10. Who discovered Jesus was missing from the tomb on the third day after He had been buried? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : wickedbutter: 8/10
May 23 2024 : Guest 76: 10/10
May 22 2024 : Guest 98: 10/10
May 21 2024 : sarahpplayer: 10/10
May 20 2024 : Learner63: 9/10
May 20 2024 : Guest 192: 9/10
May 19 2024 : Guest 73: 9/10
May 19 2024 : Guest 108: 10/10
May 18 2024 : TurkishLizzy: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of Abraham and Sarah's son?

Answer: Isaac

Part of the story of Isaac can be found in Genesis 21. Isaac was the only son of Abraham and Sarah. Isaac was born when Abraham was 100 years old. Isaac married Rebekah, and they had two children, Esau and Jacob.
2. How tall was Goliath (according the the KJV; found in 1 Samuel 17:4)?

Answer: 6 cubits and a span

Goliath was 6 cubits and a span, which is 9 feet, 9 inches tall. A cubit is about 19 inches. He was killed by David. Goliath was a Philistine, and David was a Jew. David slung a stone with his slingshot and stunned him, then made sure he was dead by chopping his head off with a sword.
3. Who baptized Jesus?

Answer: John the Baptist

Jesus was baptized by John the Baptist, His cousin. John the Baptist first objected, saying that Jesus should baptize him, not the other way around. After Jesus was baptized, God came down in the the form of a dove, saying, "This is my beloved Son, in whom I am well pleased." (Luke 3:12-22)
4. How many apostles of Jesus were at the Last Supper?

Answer: 12

The twelve original apostles of Jesus were: Simon Peter, Andrew, James, John, Philip, Nathanael A.K.A. Bartholomew, Thomas, Matthew, another James, Lebbeus A.K.A. Thaddeus, Simon, and Judas. This can be found in Luke 6:12-49.
5. In the New Testament, people began to call Saul by a different name. What is it?

Answer: Paul

When he was called Saul, he was a very bad man, and he killed Christians. God suddenly made a very bright light flash around him, causing him to go blind. This is when God spoke to him. He told him to go to the city, and there he would be given further instructions.

He was taken to the city of Damascus, and he stayed there for three days, and he did not eat or drink. Later, a follower of Christ named Ananias came to the house where Saul was staying. He was told to go there by God. Ananias touched Saul's eyes and told him that if he accepted Jesus as his Savior, then he would no longer be blind.

He did accept Jesus, and he was able to see.
6. What Bible character is known for long hair which made him strong?

Answer: Samson

Samson was a very strong man. One night, Delilah came and cut it short so he would not be strong. This is found in Judges 15:9-16:21.
7. Which of these was NOT thrown in the fiery furnace?

Answer: Cadillac

These men were thrown in the fiery furnace because they followed God. The furnace was so hot that it instantly killed the guards that threw them in. A few minutes later, someone looked in, and saw 4 men in there. The fourth one is sometimes thought to be Jesus. Shadrach, Meshach, and Abednego walked out without a scratch or burn on them.
8. Who was swallowed by a "big fish"?

Answer: Jonah

God wanted Jonah to go to Nineveh to preach to all the wicked people there, but Jonah did not want to go. He went to Joppa and got on a ship, thinking that God wouldn't see him. God saw him, and sent a big storm, which made the crew think it was about to sink.

They threw everything overboard. Meanwhile, Jonah was downstairs asleep. Everyone on the ship decided that someone on board was making trouble for them, and they decided it was Jonah. Jonah told them to throw him into the sea, and that would make God stop the storm.

They threw him overboard, and Jonah was swallowed by a big fish. (We do not know what kind of fish it was; people often refer to it as a whale, which we now know is a mammal, but we are not certain.) After three days, the whale spit him out, and he washed onto the shore.

He then went to Nineveh, because he had learned his lesson: God could see anyone, any place, anytime.
9. Who does the Bible describe as God's chosen people?

Answer: Israelites

The Israelites are God's chosen people. He stated that in the Old Testament, in Deuteronomy 7:6.
10. Who discovered Jesus was missing from the tomb on the third day after He had been buried?

Answer: Mary Magdalene

On Easter Sunday, Mary Magdalene and another woman went to Jesus's tomb to put spices on His dead body. When they reached the tomb, they found that the stone had been rolled away. They thought that someone had stolen His body, but saw an angel at the door of the tomb.

They asked him where Jesus had gone, and the angel said that He had risen from the dead. They saw a gardener in the garden, and it was really Jesus, but they didn't know that. He told them who He was, and they went to town to tell the apostles.
Source: Author HappyDaysFan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us