FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Amazing Cardinal Stats
Quiz about Amazing Cardinal Stats

Amazing Cardinal Stats Trivia Quiz


Over the years there have been some amazing baseball players. This quiz will test your knowledge, not only in the field of amazing ballplayers, but amazing Cardinals. Good luck.

A multiple-choice quiz by Castlefreaky. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
Castlefreaky
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,911
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
665
- -
Question 1 of 10
1. Cardinal pitcher Bob Gibson had an amazing career from 1959 to 1975. An amazing presence on the mound that struck fear into many a batter. What was his best single season ERA? Hint


Question 2 of 10
2. Stan "The Man" Musial was a fixture in the Cardinals lineup from 1941 to 1963. Only taking one year off to serve his country, he played 22 wonderful seasons. What was his career batting average? Hint


Question 3 of 10
3. Vince Coleman wore Cardinal red from 1985 to 1990, and was a complete terror on the base paths. Although he played for various teams from 1991 to 1997, most of his career stolen bases were with the Cardinals. How many bases did Vince steal in his career? Hint


Question 4 of 10
4. You've heard people say that so-and-so is the best thing since sliced bread. Well, Albert Pujols really is the best thing since sliced bread. He was off to one of the best starts for a Major Leaguer ever. How many home runs did Albert hit in his first 5 seasons? Hint


Question 5 of 10
5. One rocket on the base paths was the great Lou Brock. Although nobody is likely to catch Ricky Henderson with a staggering 1406, second place on that list was held by St. Louis' Lou Brock when he retired. Another seemingly untouchable mark for the statistic, how many did Brock steal in his career? Hint


Question 6 of 10
6. Ozzie Smith, better known in St. Louis as "The Wizard", was a defensive dynamo. Although he back-flipped on to the field before every game, his feet weren't the only golden things he possessed. Gloves, and lots of them. How many Gold Gloves did the Wiz win in his 19-year career? Hint


Question 7 of 10
7. Starter-turned closer, Jason Isringhausen racked up quite a few saves with the Cardinals from 2002 to 2008, 217 to be exact. How many saves did he have in 2004, when he led the league in that category? Hint


Question 8 of 10
8. The great Willie McGee was an asset to the St. Louis Cardinals from 1982 to 1990. After playing for a couple other teams after that period, Willie came back to St. Louis from 1996 to 1999. When discussing Willie's best season, there really is no argument. In what season did Willie's performance shine like no other? Hint


Question 9 of 10
9. Bruce Sutter is one closer that Cardinal fans will never forget. With a Cy Young award in 1979, six All-Star appearances, and a World Series ring on his finger, he was one pitcher that truly dominated on the mound. He ended his career with 300 saves. In what year did he rack up his highest number of saves? Hint


Question 10 of 10
10. Enos Slaughter was a beloved Cardinal for how many seasons? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cardinal pitcher Bob Gibson had an amazing career from 1959 to 1975. An amazing presence on the mound that struck fear into many a batter. What was his best single season ERA?

Answer: 1.12

In 1968, the outstanding Bob Gibson ended the regular season with a 1.12 earned run average. He went 22-9 that year with an incredible 13 shutouts, and 268 strikeouts.
2. Stan "The Man" Musial was a fixture in the Cardinals lineup from 1941 to 1963. Only taking one year off to serve his country, he played 22 wonderful seasons. What was his career batting average?

Answer: .331

Anyone averaging .331 over 22 seasons should be known as "The Man". Aside from winning the NL MVP in 1943, 1946, and 1948, Stan was invited to many All-Star games, and was one of the greatest hitters in Cardinals history.
3. Vince Coleman wore Cardinal red from 1985 to 1990, and was a complete terror on the base paths. Although he played for various teams from 1991 to 1997, most of his career stolen bases were with the Cardinals. How many bases did Vince steal in his career?

Answer: 752

In the six seasons he played for the Cardinals, he nabbed 549 of his 752 bases. The totals for his first three years were 1985- 110 SB, 1986- 107 SB, and 1987- 109 SB.
4. You've heard people say that so-and-so is the best thing since sliced bread. Well, Albert Pujols really is the best thing since sliced bread. He was off to one of the best starts for a Major Leaguer ever. How many home runs did Albert hit in his first 5 seasons?

Answer: 201

The magnificent beast known in St. Louis as "El Hombre", started off the first five years of his professional career averaging just over 40 home runs per year.
5. One rocket on the base paths was the great Lou Brock. Although nobody is likely to catch Ricky Henderson with a staggering 1406, second place on that list was held by St. Louis' Lou Brock when he retired. Another seemingly untouchable mark for the statistic, how many did Brock steal in his career?

Answer: 938

Brock was first in stolen bases in the National League in 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1972, 1973, and 1974. He also took the honor of second place in that category in 1964, 1965, and 1970. The six time All-Star was a force to be reckoned with.
6. Ozzie Smith, better known in St. Louis as "The Wizard", was a defensive dynamo. Although he back-flipped on to the field before every game, his feet weren't the only golden things he possessed. Gloves, and lots of them. How many Gold Gloves did the Wiz win in his 19-year career?

Answer: 13

Ozzie won a fantastic 13 Gold Gloves from 1980 to 1992, every year in that period. In 19 years in the big leagues, he was invited to 15 All-Star games.
7. Starter-turned closer, Jason Isringhausen racked up quite a few saves with the Cardinals from 2002 to 2008, 217 to be exact. How many saves did he have in 2004, when he led the league in that category?

Answer: 47

"Izzy" entered the league with the NY Mets, and immediately won Rookie of the Year. He was invited to the All-Star game in 2000 with the Oakland A's, and in 2005 with the St. Louis Cardinals.
8. The great Willie McGee was an asset to the St. Louis Cardinals from 1982 to 1990. After playing for a couple other teams after that period, Willie came back to St. Louis from 1996 to 1999. When discussing Willie's best season, there really is no argument. In what season did Willie's performance shine like no other?

Answer: 1985

He won the National League MVP, All-Star, Gold Glove, Silver Slugger Award, a league-leading .353 batting average, a league-leading 216 hits, a league-leading 162 singles, and a league-leading 18 triples.
9. Bruce Sutter is one closer that Cardinal fans will never forget. With a Cy Young award in 1979, six All-Star appearances, and a World Series ring on his finger, he was one pitcher that truly dominated on the mound. He ended his career with 300 saves. In what year did he rack up his highest number of saves?

Answer: 1984

Sutter racked up 45 saves in 1984. Most fans know him best as the bearded pitcher that threw the last pitch in the 1982 World Series Championship game, that won it for the Cards.
10. Enos Slaughter was a beloved Cardinal for how many seasons?

Answer: 13

Although he played 19 seasons worth of baseball, only 13 were here in St. Louis. No one year stands out above the rest, but all of his league-leading stats came between 1938 and 1953, while with the Cardinals. He led the league in doubles in '39, total bases, hits, and triples in '42, RBIs in '46, and triples again in '49.

His 10 All-Star appearances solidified his role as one of St. Louis' mainstays.
Source: Author Castlefreaky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us