FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1980s St Louis Cardinals Players
Quiz about 1980s St Louis Cardinals Players

1980s St. Louis Cardinals Players Quiz


All players were traded for or by the Cardinals in the 1980s.

A multiple-choice quiz by bigronnc. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
bigronnc
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,455
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1011
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (10/10), Guest 166 (9/10), Guest 47 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which power-hitting outfielder was traded to the Cardinals from the Twins in 1988 for Tommy Herr? Hint


Question 2 of 10
2. Which versatile Cardinal played all three outfield and both corner infield positions from 1983-1986, and was traded to Pittsburgh before the 1987 season? Hint


Question 3 of 10
3. Name the smooth fielding first baseman who was traded to the Mets for Neil Allen and Rick Ownby in June of 1983. Hint


Question 4 of 10
4. Which eccentric Dominican was a two-time 20-game winner, and led the National League in wins and shutouts in 1984? Hint


Question 5 of 10
5. Which slugging first baseman was acquired from the Giants in February of 1985 for David Green, Gary Rajsich, Dave Lapoint, and Jose Uribe? Hint


Question 6 of 10
6. Which left handed pitcher went 24-12 with 12 saves for the Cardinals from 1984-1987, and was traded to the White Sox prior to the 1988 season in a package for Jose DeLeon? Hint


Question 7 of 10
7. Name the sleek outfielder who won the 1985 NL MVP, after leading the league in batting average with a .353 average. Hint


Question 8 of 10
8. Which jack-of-all-trades Cardinal played all 9 positions during the 1988 season, led the National League in games played in 1989 with 163, and was acquired from the Mets in 1985? Hint


Question 9 of 10
9. Which left handed pitcher went 21-8 with 10 shutouts for the 1985 National League Champions, then was traded to the Dodgers in 1988 for Pedro Guerrero? Hint


Question 10 of 10
10. Which future Hall of Fame reliever was acquired from the Cubs in December 1980 for Leon Durham, Ken Reitz, and Ty Waller? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : Guest 66: 10/10
Apr 28 2024 : Guest 166: 9/10
Apr 16 2024 : Guest 47: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which power-hitting outfielder was traded to the Cardinals from the Twins in 1988 for Tommy Herr?

Answer: Tom Brunansky

Brunansky was originally drafted by the Angels in 1978. He had 43 home runs and collected 164 RBIs for the Cardinals in 320 games. He also played for the Red Sox and Brewers.
2. Which versatile Cardinal played all three outfield and both corner infield positions from 1983-1986, and was traded to Pittsburgh before the 1987 season?

Answer: Andy Van Slyke

Van Slyke was traded as part of a package for Tony Pena. He was a three-time All-Star for the Pirates. He also played for the Orioles and Phillies before retiring in 1995.
3. Name the smooth fielding first baseman who was traded to the Mets for Neil Allen and Rick Ownby in June of 1983.

Answer: Keith Hernandez

Hernandez was a Cardinal from 1974-1983. He won a NL Gold Glove at first base from 1978-1988. After spending several years with the Mets, he finished his career in Cleveland in 1990. He was Co-MVP of the NL after winning the NL batting title in 1979.
4. Which eccentric Dominican was a two-time 20-game winner, and led the National League in wins and shutouts in 1984?

Answer: Joaquin Andujar

Andujar won 20 games in 1984(20-14) and 1985(21-12). He also won a NL Gold Glove in 1984. Andujar was traded to Oakland in December 1985 for Mike Heath and Tim Conroy. He finished his career in 1988 in Houston.
5. Which slugging first baseman was acquired from the Giants in February of 1985 for David Green, Gary Rajsich, Dave Lapoint, and Jose Uribe?

Answer: Jack Clark

Clark won the NL Silver Slugger in 1985 and 1987. He also led the National League in walks in 1987. He hit 66 home runs and had 216 RBIs in 322 games for St. Louis.
6. Which left handed pitcher went 24-12 with 12 saves for the Cardinals from 1984-1987, and was traded to the White Sox prior to the 1988 season in a package for Jose DeLeon?

Answer: Ricky Horton

Horton was a valuble member of the pitching staff for the 1985 and 1987 National League Champions. He also played with the Dodgers before returning to the Cardinals in July of 1989.
7. Name the sleek outfielder who won the 1985 NL MVP, after leading the league in batting average with a .353 average.

Answer: Willie McGee

McGee was traded by the Yankees to the Cardinals for Bob Sykes in October of 1981. He won 3 Gold Gloves and was a 4-time All-Star for the Cardinals before being traded to Oakland in 1990. He also played with the Giants and Red Sox before returning to the Cardinals in 1996.
8. Which jack-of-all-trades Cardinal played all 9 positions during the 1988 season, led the National League in games played in 1989 with 163, and was acquired from the Mets in 1985?

Answer: Jose Oquendo

Primarily a second baseman, in 1988 Oquendo played at least 2 games at every position plus one game at catcher, and also had 4 innings pitched.
9. Which left handed pitcher went 21-8 with 10 shutouts for the 1985 National League Champions, then was traded to the Dodgers in 1988 for Pedro Guerrero?

Answer: John Tudor

Tudor was second in the NL in 1985 in the Cy Young voting. He was also second in ERA, complete games, and wins. The Mets' Dwight Gooden won the Cy Young in 1985.
10. Which future Hall of Fame reliever was acquired from the Cubs in December 1980 for Leon Durham, Ken Reitz, and Ty Waller?

Answer: Bruce Sutter

Bruce Sutter had 107 saves for the Cardinals from 1981-1984. He led the NL in saves three times, and was a three-time All-Star with the Cardinals. He was inducted into the Hall of Fame in 2006.
Source: Author bigronnc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us