FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The 1967 and 1968  Cardinals
Quiz about The 1967 and 1968  Cardinals

The 1967 and 1968 Cardinals Trivia Quiz


Nicknamed "El Birdos", the 1967 and 1968 Cardinals was the third time that the team went to consecutive World Series.

A multiple-choice quiz by musicbob. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
musicbob
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,578
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
766
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What was first baseman Orlando Cepeda's nickname with the Cardinals? Hint


Question 2 of 10
2. In January of 1967, Cardinal legend Stan "The Man" Musial was named General Manager of the club. Who did he replace? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the Cardinals opening day pitcher in 1967? Hint


Question 4 of 10
4. Who coined the nickname "El Birdos"? Hint


Question 5 of 10
5. Lou Brock's 52 stolen bases led the 1967 Cardinals and the National League. Who was second for the Cardinals in that department? Hint


Question 6 of 10
6. What nearby town did Cardinal shortstop Dal Maxvill hail from? Hint


Question 7 of 10
7. Bob Gibson started game one of the 1967 World Series against the Boston Red Sox. Who was the Cardinals' game two starter? Hint


Question 8 of 10
8. Four Cardinal starting pitchers posted wins in double figures in 1968. Bob Gibson led the pack with 22. Who was second? Hint


Question 9 of 10
9. Bob Gibson notched two of three Cardinal wins in the 1968 World Series against the Detroit Tigers. Who won the other game? Hint


Question 10 of 10
10. Who led Cardinal relievers in saves in 1968? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was first baseman Orlando Cepeda's nickname with the Cardinals?

Answer: Cha Cha

Cepeda's Dad, Pedro, was a big star in Caribbean baseball and was named "The Bull" for his aggressive play and power. Hence, Orlando was "The Baby Bull" while with the Giants. But as a Cardinal, he boasted of his massive record collection and was always dancing in the clubhouse. Someone began calling him "Cha Cha" and it stuck.
2. In January of 1967, Cardinal legend Stan "The Man" Musial was named General Manager of the club. Who did he replace?

Answer: Bob Howsam

Howsam's trades were sometimes controversial during his two-year tenure. But the hiring of Musial was a popular one with both the fans and the players.
3. Who was the Cardinals opening day pitcher in 1967?

Answer: Bob Gibson

Gibson fanned the first five Giants' batters he faced, tying a National League record for most consecutive strikeouts to begin a season.
4. Who coined the nickname "El Birdos"?

Answer: Orlando Cepeda

After a 7-5 win over the Atlanta Braves in the summer of 1967, Cepeda reportedly stood on top of a trunk and yelled, "We are the Birds! El Birdos!", causing his teammates to repeat the name.
5. Lou Brock's 52 stolen bases led the 1967 Cardinals and the National League. Who was second for the Cardinals in that department?

Answer: Bobby Tolan

Tolan's 12 swipes were a distant second.
6. What nearby town did Cardinal shortstop Dal Maxvill hail from?

Answer: Granite City, Illinois

In his rookie season, Maxvill once left the stadium and was already across the river near his home when he realized he had left his wife at the ballpark. Maxvill played infield for the Cardinals from 1962-1972.
7. Bob Gibson started game one of the 1967 World Series against the Boston Red Sox. Who was the Cardinals' game two starter?

Answer: Dick Hughes

The Red Sox chased him in the World Series in the sixth inning, and Hughes took the loss, 5-0. In May of 1967, Hughes threw seven perfect innings against the Cincinnati Reds before giving up two runs and losing the game 2-1.
8. Four Cardinal starting pitchers posted wins in double figures in 1968. Bob Gibson led the pack with 22. Who was second?

Answer: Nelson Briles

This was Nelson's greatest season with his 19-11 season. Briles later became a broadcaster. Gibson went 22-9, winning the NL Cy Young award and MVP in 1968.
9. Bob Gibson notched two of three Cardinal wins in the 1968 World Series against the Detroit Tigers. Who won the other game?

Answer: Ray Washburn

Tim McCarver and Orlando Cepeda both homered in the 7-3 victory in game three. But, the Tigers foiled the Cardinals' attempt at two consecutive world championships, winning the series four games to three.
10. Who led Cardinal relievers in saves in 1968?

Answer: Joe Hoerner

Hoerner posted an impressive 8-2 record with a 1.48 ERA in 1968. That, along with his 17 saves, put him among the premier relievers in the majors. No other Cardinal had more than four saves in the season.
Source: Author musicbob

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us