FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cardinal Balls
Quiz about Cardinal Balls

Cardinal Balls Trivia Quiz


All multiple choice about the great St. Louis Cardinal franchise. I hope that you enjoy it!

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
Nightmare
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
265,227
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1696
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: nmerr (3/10), Guest 174 (5/10), decks02 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The franchise began in a league other than the most known National League. What team name did they start their franchise with? Hint


Question 2 of 10
2. In which year did the St. Louis franchise win their first league pennant? Hint


Question 3 of 10
3. In the first 100 years of the franchise, how many times did the team win 100+ games in a season? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the franchise's first 30-game winner in the 1883? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following managers helmed the team for the most seasons? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first player to win a batting title for the St. Louis franchise? Hint


Question 7 of 10
7. Which team did the Cardinals defeat in the 2006 World Series? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the first Cardinal manager to win a Manager of the Year award in 1985? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following hit 500 home runs only as a Cardinal player? Hint


Question 10 of 10
10. Which former Cardinal retired with the most career stolen bases in Major League history in 1979? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : nmerr: 3/10
May 07 2024 : Guest 174: 5/10
May 06 2024 : decks02: 10/10
May 05 2024 : Guest 70: 3/10
Apr 29 2024 : Guest 166: 9/10
Apr 25 2024 : mandy2: 9/10
Apr 17 2024 : daver852: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 24: 5/10
Apr 10 2024 : Guest 23: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The franchise began in a league other than the most known National League. What team name did they start their franchise with?

Answer: St. Louis Brown Stockings

The franchise began in 1882 in the American Association. In 1883, they changed their name to the Browns, and stayed in the American Association until the 1891 season. Joining the National League in 1892, they kept the Browns name until 1899 when they changed it to Perfectos. 1900 saw the Cardinals' name take hold for the next over 100 seasons.
2. In which year did the St. Louis franchise win their first league pennant?

Answer: 1885

The St. Louis Browns of the American Association won four consecutive league pennants under the helm of Connie Comiskey. Their first Major League pennant came in 1926 under manager Rogers Hornsby, and they won the World Series against the Yankees, four games to three. Comiskey would later own the American League Chicago White Sox.
3. In the first 100 years of the franchise, how many times did the team win 100+ games in a season?

Answer: 5

With their franchise beginning in 1882, they won 101 in 1931, then from 1942-1944 the Cardinals won 106, 105, and 105 respectively. Finally, they went 101-60 in 1967, when they beat the Red Sox in the World Series. They also went 101-61 in 1985, but this was outside their first 100 seasons.
4. Who was the franchise's first 30-game winner in the 1883?

Answer: Tony Mullane

Dean was the only other listed Cardinal 30-game winner, but this happened 51 years after Mullane's 1883 35-15 record. Gibson did not win more than 23 in a season, and Forsch's season high in St. Louis was 20. Dean went 30-7 in 1934, their World Series winning season against the Tigers.
5. Which of the following managers helmed the team for the most seasons?

Answer: Red Schoendienst

The others were all St. Louis managers, but not longer than eight seasons. Schoendienst helmed the Cardinals for 14 seasons from 1965-1976, then in 1980 and 1990. Red took the team to two World Series. He played for the Cardinals from 1945-1956, then from 1961-1963. He was primarily a second baseman in his playing career.
6. Who was the first player to win a batting title for the St. Louis franchise?

Answer: Tip O'Neill

The others never played for St. Louis. O'Neill won the Triple Crown for the St. Louis Browns of the American Association in 1887. His .435 average was tops over runner-up Pete Browning of Louisville, with his .402. O'Neill also won the batting title in 1888. Rogers Hornsby won six batting crowns with the Cardinals.
7. Which team did the Cardinals defeat in the 2006 World Series?

Answer: Detroit Tigers

The Cardinals beat the Tigers four games to one. No Cardinal pitcher won more than one game in the series. Cardinal David Eckstein was the series MVP, going 8-for-22 with four RBIs. The Cardinals went to the 2004 World Series also, while the Tigers' last World Series was in 1984.
8. Who was the first Cardinal manager to win a Manager of the Year award in 1985?

Answer: Whitey Herzog

LaRussa, although winning two awards, won his first as a Cardinal in 2002. The Manager of the Year award began in 1983.
9. Which of the following hit 500 home runs only as a Cardinal player?

Answer: None listed

Musial leads this group with 475, playing his entire career in St. Louis. McGwire hit only 220 in a Cardinal uniform. Williams was a career Boston Red Sox player.
10. Which former Cardinal retired with the most career stolen bases in Major League history in 1979?

Answer: Lou Brock

The others never played for the Cardinals. Brock stole a career 938 bases, with 888 as a Cardinal. Lou was a Cardinal from 1964-1979. Rickey Henderson later broke his record.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us