FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nicknames of Cardinal players
Quiz about Nicknames of Cardinal players

Nicknames of Cardinal players Trivia Quiz


How many of these St. Louis Cardinal players nicknames can you remember? Hope you enjoy the quiz.

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
knto
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,196
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
391
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 199 (6/10), Guest 107 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. May 2, 1882: The St. Louis Browns (renamed Cardinals in 1900) played their first game in the American Association. George W. McGinnis was the starting pitcher. What was his nickname? Hint


Question 2 of 10
2. Jay Hanna Dean pitched 6 years for the Cardinals during the 1930s. Dean was one of the most popular baseball players of his time, drawing huge crowds at road games across the country while playing on the 'Gas House Gang'. By what name was he better known? Hint


Question 3 of 10
3. Another member of the Gas House Gang was Pepper Martin. Pepper, of course, is a nickname for Johnny Leonard Roosevelt Martin. He also had another nickname that came from his reckless, hustling baserunning and the area of Oklahoma where he lived. What was it? Hint


Question 4 of 10
4. Although never one of the Cardinal's great hitters, Ken Reitz was one of the best fielding third basemen during the 1970s. He was particularly good at 'sucking up' the ground balls on the Busch Stadium astroturf. By what name was he frequently referred? Hint


Question 5 of 10
5. Osborne Earl Smith was arguably the best defensive shortstop in history. Ozzie played 15 years with the Cardinals, whose fans found the perfect nickname for his amazing fielding and quick baserunning. What was he called? Hint


Question 6 of 10
6. Al Hrabosky pitched for the Cardinals for most of the 1970s. Cardinal fans loved his 'psych up' routine on the mound; opposing batters hated it. With his long hair and Fu Manchu moustache he stared the batters down before each pitch. What was his nickname? Hint


Question 7 of 10
7. Marty Marion was one of the best fielding shortstops of the 1940s. Although he didn't hit real well, he was a huge contributor of the great Cardinal teams of that era. What was he called by St. Louis fans? Hint


Question 8 of 10
8. Wilmer Mizell pitched for the Cardinals through most of the 1950s. His nickname comes from his hometown in Alabama. What was it? Hint


Question 9 of 10
9. Between the opening of Busch Stadium in 1966 and moving the walls in in 1992, it was one of the most difficult parks in which to hit home runs. Playing in the late 1980s Jack Clark was one of the few to hit over 30 homers for the club in a season. What was he called by Cardinal fans? Hint


Question 10 of 10
10. The greatest St. Louis player of all time - Stan Musial's nickname was simple and to the point. What was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 108: 6/10
May 18 2024 : Guest 199: 6/10
May 17 2024 : Guest 107: 7/10
Apr 11 2024 : Guest 157: 7/10
Mar 27 2024 : Guest 75: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. May 2, 1882: The St. Louis Browns (renamed Cardinals in 1900) played their first game in the American Association. George W. McGinnis was the starting pitcher. What was his nickname?

Answer: Jumbo

Jumbo McGinnis stood 5'10" and weighed 197, possibly because he was a glass blower in the offseason. Only 18 years old in 1882, he was out of baseball after just five years likely because of arm trouble. He won 25 games in 1882 for a club that won 37 all year.
Jumbo is in the St. Louis Cardinals' top twenty pitchers in the following categories: Winning percentage (.591), Complete games (145), Shutouts (18), Innings pitched (1325) and ERA (2.17).
2. Jay Hanna Dean pitched 6 years for the Cardinals during the 1930s. Dean was one of the most popular baseball players of his time, drawing huge crowds at road games across the country while playing on the 'Gas House Gang'. By what name was he better known?

Answer: Dizzy

Hall of fame pitcher Dizzy Dean only pitched 6 years and is among Cardinal leaders in every pitching category.
3. Another member of the Gas House Gang was Pepper Martin. Pepper, of course, is a nickname for Johnny Leonard Roosevelt Martin. He also had another nickname that came from his reckless, hustling baserunning and the area of Oklahoma where he lived. What was it?

Answer: The Wild Horse of the Osage

Pepper Martin had one of the best World Series ever in 1931. He batted .500 with 12 hits, 5 RBIs and 5 steals in beating the Philadelphia Athletics almost single handedly.
4. Although never one of the Cardinal's great hitters, Ken Reitz was one of the best fielding third basemen during the 1970s. He was particularly good at 'sucking up' the ground balls on the Busch Stadium astroturf. By what name was he frequently referred?

Answer: The Zamboni Machine

Reitz played for the Cardinals for 8 years (1972-1975 and 1977-1980) and even though he wasn't a great hitter, he played enough years to collect over 1000 hits for the team.
5. Osborne Earl Smith was arguably the best defensive shortstop in history. Ozzie played 15 years with the Cardinals, whose fans found the perfect nickname for his amazing fielding and quick baserunning. What was he called?

Answer: The Wizard

A 13 time gold glove winner at shortstop, Ozzie was also a 15 time all star. Although known mostly for his defense and speed, Ozzie won game 5 of the 1985 NL playoff series against the Dodgers with a home run.
6. Al Hrabosky pitched for the Cardinals for most of the 1970s. Cardinal fans loved his 'psych up' routine on the mound; opposing batters hated it. With his long hair and Fu Manchu moustache he stared the batters down before each pitch. What was his nickname?

Answer: The Mad Hungarian

The Mad Hungarian won the Fireman of the Year award in 1975 as the National League's best closer. After retirment, he became a mild mannered sportscaster and analyst for the Cardinals.
7. Marty Marion was one of the best fielding shortstops of the 1940s. Although he didn't hit real well, he was a huge contributor of the great Cardinal teams of that era. What was he called by St. Louis fans?

Answer: Mr. Shortstop

Marion was an 8 time all star, played on World Series champion teams (1942, 1944, 1946) and won the 1944 Most Valuable Player award. He later was player-manager of the St. Louis Browns and manager of the Chicago White Sox.
8. Wilmer Mizell pitched for the Cardinals through most of the 1950s. His nickname comes from his hometown in Alabama. What was it?

Answer: Vinegar Bend

After his baseball retirement, Vinegar Bend served in the United States congress for eight years and served as Assistant Secretary of Commerce and Agriculture under presidents Ford and Regan. George Bush named him executive director of the President's Council of Physical Fitness.
9. Between the opening of Busch Stadium in 1966 and moving the walls in in 1992, it was one of the most difficult parks in which to hit home runs. Playing in the late 1980s Jack Clark was one of the few to hit over 30 homers for the club in a season. What was he called by Cardinal fans?

Answer: Jack The Ripper

Although Clark only played three years with the Cards (1985-86-87), the team went to the World Series twice (1985 and 1987), at least partly because of his power.
10. The greatest St. Louis player of all time - Stan Musial's nickname was simple and to the point. What was it?

Answer: The Man

Stan the Man owns nearly every offensive Cardinal record and went to 24 All Star games. Enough said.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us