Quiz about Baseballs Greats
Quiz about Baseballs Greats

Baseball's Greats Trivia Quiz


The greatest Major League Baseball players usually end up in the Hall of Fame (sorry Pete Rose). This quiz is about the first four classes of Hall of Fame Inductees (1936 through 1939).

A multiple-choice quiz by Bimmed. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball

Author
Bimmed
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,180
Updated
Feb 18 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
228
Last 3 plays: SCHLEP (8/10), rrtallon (8/10), Guest 24 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936, which Georgia Peach was the top vote getter appearing on 98.2% of the ballots? Hint

Babe Ruth
Ty Cobb
Honus Wagner
Christy Mathewson

2. In the Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936, which "youngster" tied as the second highest vote getter appearing on 95.1% of the ballots? Hint

Nap Lajoie
Walter Johnson
Christy Mathewson
Babe Ruth

3. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "The Flying Dutchman", tied as the second highest vote getter appearing on 95.1% of the ballots? Hint

Christy Mathewson
Nap Lajoie
Walter Johnson
Honus Wagner

4. In the Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "Big Six", had the fourth highest number of votes appearing on 90.7% of the ballots? Hint

Christy Mathewson
Nap Lajoie
Walter Johnson
Tris Speaker

5. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "The Big Train", was the fifth highest vote getter appearing on 83.6% of the ballots? Hint

Cy Young
Nap Lajoie
Walter Johnson
Tris Speaker

6. In the second Hall of Fame ballot (class of 1937) which player, known as "The Frenchman", was the highest vote getter appearing on 83.6% of the ballots? Hint

Grover Cleveland Alexander
Tris Speaker
Napoleon "Nap" Lajoie
Cy Young

7. In the 1937 MLB Hall of Fame ballot which player, known as "The Gray Eagle", was the second highest vote getter appearing on 82.1% of the ballots? Hint

Cy Young
Tris Speaker
Grover Cleveland Alexander
Eddie Collins

8. In the second MLB Hall of Fame ballot (class of 1937) which player, known as "Cyclone", was the third highest vote getter appearing on 76.1% of the ballots? Hint

Grover Cleveland Alexander
Cy Young
Eddie Collins
Willie Keeler

9. In the third Hall of Fame ballot (class of 1938) which player, known as "Old Pete", was the highest vote getter appearing on 80.9% of the ballots? Hint

George Sisler
Grover Cleveland Alexander
Willie Keeler
Eddie Collins

10. There were four players voted into the Hall of Fame in 1939. Three were via the usual voting procedure. Who was the fourth player, added by a special election in December, 1939? Hint

George Sisler
Lou Gehrig
Eddie Collins
Willie Keeler


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936, which Georgia Peach was the top vote getter appearing on 98.2% of the ballots?

Answer: Ty Cobb

Ty Cobb played 22 years with the Detroit Tigers and two with Philadelphia (1905-1928). He batted .366 for his career.
2. In the Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936, which "youngster" tied as the second highest vote getter appearing on 95.1% of the ballots?

Answer: Babe Ruth

In 1920, when Babe Ruth hit 54 home runs, it was a total greater than any team (except for the Yankees of course) in Major League Baseball. In 1927, when the Babe had 60 home runs, the league average per team was 58. He ended his career with 714 home runs.
3. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "The Flying Dutchman", tied as the second highest vote getter appearing on 95.1% of the ballots?

Answer: Honus Wagner

Honus tied with Babe Ruth with 215 Hall of Fame votes. He had 3,420 hits, with an average of .328, playing mainly for the Pittsburgh Pirates (18 years, 1900-1917) after his first three years were with the Louisville Colonels.
4. In the Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "Big Six", had the fourth highest number of votes appearing on 90.7% of the ballots?

Answer: Christy Mathewson

Christy was a right-handed pitcher who won 373 games and posted a career 2.13 ERA. He pitched for the New York Giants for 17 years (1900-1916), but his final year was with the Cincinnati Reds. He won 37 games in 1908, completing 34 of his 44 starts.
5. In the MLB Hall of Fame ballot for the inaugural class of 1936 which player, known as "The Big Train", was the fifth highest vote getter appearing on 83.6% of the ballots?

Answer: Walter Johnson

Walter Johnson had a 21-year career with the Washington Senators (1907-1927), amassing 3,509 strikeouts and posted a 2.17 ERA. During the Labor Day weekend in 1908, at 20-years old, Johnson pitched three consecutive games against the New York Yankees and shut them out in all three games, giving up a total of 12 hits.
6. In the second Hall of Fame ballot (class of 1937) which player, known as "The Frenchman", was the highest vote getter appearing on 83.6% of the ballots?

Answer: Napoleon "Nap" Lajoie

Nap was the sixth highest vote getter in 1936, just missing the Inaugural class. His vote total improved by 19 points in 1937. He had 3,243 hits in his career, with an average of .338.
7. In the 1937 MLB Hall of Fame ballot which player, known as "The Gray Eagle", was the second highest vote getter appearing on 82.1% of the ballots?

Answer: Tris Speaker

Tris was the seventh highest vote getter in 1936, just missing the Inaugural class. His vote total improved by 23.3 points in 1937. He had 3,514 hits in his career, with an average of .345.
8. In the second MLB Hall of Fame ballot (class of 1937) which player, known as "Cyclone", was the third highest vote getter appearing on 76.1% of the ballots?

Answer: Cy Young

There is a reason the annual award for Major League Baseball's best pitcher is the Cy Young Award. Cy won 511 games during his career (1890-1911), with 30 or more victories in five seasons! How was this guy not in the inaugural class?
9. In the third Hall of Fame ballot (class of 1938) which player, known as "Old Pete", was the highest vote getter appearing on 80.9% of the ballots?

Answer: Grover Cleveland Alexander

Grover Cleveland "Pete" Alexander was the only player added to the Hall of Fame in 1938! He won 373 games with a 2.56 ERA during his 18-year career (1911-1930).
10. There were four players voted into the Hall of Fame in 1939. Three were via the usual voting procedure. Who was the fourth player, added by a special election in December, 1939?

Answer: Lou Gehrig

George Sisler (85.8%); Eddie Collins (77.7%); and Willie Keeler (75.5%) were the three elected to the Hall of Fame via the normal procedure. When it was clear the Lou Gehrig's playing days were over a special election was held on December 7, 1939 and he was elected into the Hall.
Source: Author Bimmed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 15 2022 : SCHLEP: 8/10
Nov 14 2022 : rrtallon: 8/10
Nov 10 2022 : Guest 24: 10/10

11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us