FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about For Giants Fans Only
Quiz about For Giants Fans Only

For Giants Fans Only! Trivia Quiz


OK, this one is for big time, wind-swept from the Stick, dodger-hating Giant fans only. You gotta bleed orange & black to win at this one! Good Luck!

A multiple-choice quiz by sflgnd. Estimated time: 10 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. San Francisco Giants

Author
sflgnd
Time
10 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,003
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
668
Last 3 plays: Guest 166 (15/25), Guest 69 (14/25), Guest 50 (9/25).
- -
Question 1 of 25
1. Who threw the first pitch in SF Giants history? Hint


Question 2 of 25
2. In the first game in SF Giants history, which Dodger great took the loss in that inaugural game? Hint


Question 3 of 25
3. In their first season in SF, what was the Giants record and what place did they finish? Hint


Question 4 of 25
4. In 1962, lawyer Melvin Belli wins a breach-of-warranty suit against the Giants on the grounds that his box seat at Candlestick Park was too cold.


Question 5 of 25
5. After 3 days of rain postponed the 1962 World Series, helicopters were brought in to help dry the field.


Question 6 of 25
6. On July 2nd, 1963, Hall of Famers Warren Spahn and Juan Marichal hooked up in a game for the ages. In a 16 inning marathon, both pitchers matched zeros for ALL 16 innings until this Giants slugger homered off of Spahn in the bottom of the 16th to win the game 1-0. Who hit the game winner? Hint


Question 7 of 25
7. In a 1965 brawl with the hated Dodgers, Juan Marichal hits Dodger catcher John Roseboro with his bat. How many days was Marichal suspended for the incident? Hint


Question 8 of 25
8. In 1968, this Giant rookie became only the second player in MLB history to debut with a grand slam home run. Who is he?

Answer: ( Two words, or just surname ... his kid is pretty good too!)
Question 9 of 25
9. In 1969, Willie Mays hit his 600th career home run as a pinch hitter in a game against the Padres. Which future slugger did Mays hit for? Hint


Question 10 of 25
10. On July 18th, 1970 the greatest player of all-time Willie Mays got his 3,000th hit against the Montreal Expos at the Stick. Who gave up #3000? Hint


Question 11 of 25
11. The 1971 Giants won the NL West by beating the Padres on the final day of the season. The '71 team had no .300 hitters or 20 game winners, and the season became known as the "Year of the ________ " ?

Answer: (ne Word ... think small, sly animal)
Question 12 of 25
12. On May 11th, 1972, on one of the darkest days in Giant history, Willie Mays is traded to the New York Mets for a minor league pitcher and cash. Who was the pitcher? Hint


Question 13 of 25
13. John "The Count" Montefusco is the 1975 Rookie Of The Year, how many strikeouts does "The Count" record during the '75 campaign? Hint


Question 14 of 25
14. Baseball's one millionth run was scored at Candlestick Park?


Question 15 of 25
15. On August 24th, 1975, Ed Halicki no-hits the New York Mets at The Stick in Game 2 of a doubleheader. Who was Halicki's catcher that day? Hint


Question 16 of 25
16. On May 8th, 1977, famed tight-rope guru Karl Walenda walks the wire over Candlestick Park in-between games of a doubleheader between the Giants and the Mets?


Question 17 of 25
17. The '78 Giants surprised the N.L. West with a unexpected 3rd place finish, after being well in the race all season. Newcomer Vida Blue provided that surprising squad with a nickname. Remember that nickname: "The Little ___________ "?

Answer: ( Two Words ... think popular hobby by today's youth)
Question 18 of 25
18. After several seasons of frustration, the 1982 Giants played the best baseball in the NL after the All-Star break and were firmly entrenched in the NL West race with Atlanta and LA coming down the stretch. In a crucial game against the Houston Astros, a journeyman catcher in his first at-bat of the season for SF blooped a game-winning 2-run single to put the Giants just one game out of first place with three to play. Who was that catcher?

Answer: ( Two words, or just surnam e.. his nickname was "Do It")
Question 19 of 25
19. This Giant pitcher was on top of the world in 1984 as he placed his name in the baseball record books, not once but twice. He became only the 4th pitcher in the 20th century to toss a shutout in his only big league start and three months later got wins in both ends of a doubleheader. He is ______ ? Hint


Question 20 of 25
20. In 1987 the Giants ended a 16 year drought by winning the NL West. In a huge mid-season trade with the Padres, SF picked up key pieces to their divison winning puzzle. Can you name the three players who made their way up the coast from San Diego to San Francisco? Hint


Question 21 of 25
21. In 1987, this second time around Giant hit 2 grand slams in one week to keep the Giants on pace for their first NL West divison crown in 16 years. Who is he?

Answer: ( Two words, or just surname ... he's one of my personal favorite Giants)
Question 22 of 25
22. In 1989 the Giants were NL Champions. The heart and soul of the '89 team was Will Clark. What is Will's somewhat unusual middle name? Hint


Question 23 of 25
23. Who's foulball did Kevin Mitchell catch barehanded to etch a place in baseball highlight reel history? Hint


Question 24 of 25
24. In game 4 of '89 NLCS, Matt Williams had a marathon at-bat against Cub reliever Steve Wilson before nailing a go-ahead 2-run homer which eventually gave the Giants a 5-4 win. How many pitches did Matty see during that at-bat? Hint


Question 25 of 25
25. In game 5 of the '89 NLCS, "The Thrill", Will Clark sealed the Giants first trip to the World Series since 1962 with a 2-run line drive single up the middle off of Cub stopper Mitch Williams. Which two Giants scored on that memorable base-hit? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 166: 15/25
May 16 2024 : Guest 69: 14/25
May 01 2024 : Guest 50: 9/25
Apr 30 2024 : Guest 98: 7/25
Apr 08 2024 : Guest 136: 0/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who threw the first pitch in SF Giants history?

Answer: Ruben Gomez

Ruben Gomez was the Giants opening day starter on April 15th, 1958 at Seals Stadium in San Francisco, and shut out the LA Dodgers in an 8-0 complete game victory.
2. In the first game in SF Giants history, which Dodger great took the loss in that inaugural game?

Answer: Don Drysdale

Drysdale pitched only 3 2/3rds innings allowing 6 earned runs on 5 hits. He walked 3 and struck out 1.
3. In their first season in SF, what was the Giants record and what place did they finish?

Answer: 80-74, 3rd place

The Giants finished the season at 80-74 and finished in 3rd place in the then 8 team National League. The Milwaukee Braves won the pennant with a 92-62 mark, followed by the Pittsburgh Pirates at 84-70.
4. In 1962, lawyer Melvin Belli wins a breach-of-warranty suit against the Giants on the grounds that his box seat at Candlestick Park was too cold.

Answer: true

The seat that Belli bought in 1960 was supposed to have radiant heating which was installed at the Stick, but never actually worked.
5. After 3 days of rain postponed the 1962 World Series, helicopters were brought in to help dry the field.

Answer: true

Billy Pierce pitched a 3-hitter for a 5-2 Giants win of game 6.
6. On July 2nd, 1963, Hall of Famers Warren Spahn and Juan Marichal hooked up in a game for the ages. In a 16 inning marathon, both pitchers matched zeros for ALL 16 innings until this Giants slugger homered off of Spahn in the bottom of the 16th to win the game 1-0. Who hit the game winner?

Answer: Willie Mays

In a game that is unthinkable by today's standards, Spahn and Marichal never wavered, matching zeros for an unimaginable 16 innings before Mays connected with one out in the bottom of the 16th to win it. 12 years earier in Mays' rookie year, Willie hit his first career homerun off of Spahn.
7. In a 1965 brawl with the hated Dodgers, Juan Marichal hits Dodger catcher John Roseboro with his bat. How many days was Marichal suspended for the incident?

Answer: 8 days

Marichal, batting against LA's Sandy Koufax, complains that catcher John Roseboro's return throws are too close to his head. After words are exchanged, he then turns and attacks Roseboro with his bat. A 14-minute brawl ensues before Koufax, Willie Mays, and other peacemakers can restore order. Roseboro suffers a considerable cut on the head. Marichal is suspended eight playing days and levied a NL-record $1,750 fine.
8. In 1968, this Giant rookie became only the second player in MLB history to debut with a grand slam home run. Who is he?

Answer: Bobby Bonds

San Francisco rookie Bobby Bonds became the 2nd player to debut with a grand slam, as SF beat the Dodgers 9-0 (Bonds did it on his 3rd at bat). The only other player to hit a grand slam in his first major league game was William Duggleby of the Philadelphia Nationals, who achieved the feat in 1898.
9. In 1969, Willie Mays hit his 600th career home run as a pinch hitter in a game against the Padres. Which future slugger did Mays hit for?

Answer: George Foster

On May 29th, 1971, in one of the worst trades in Giants history, the Giants shipped Foster to the Reds for SS Frank Duffy and P Vern Geishert. Foster went on to become a four time All-Star, and the 1977 NL MVP hitting .320 with 52 home runs and 149 rbi.
10. On July 18th, 1970 the greatest player of all-time Willie Mays got his 3,000th hit against the Montreal Expos at the Stick. Who gave up #3000?

Answer: Mike Wegener

Mays grounded one into the hole between third and short on the god-awful Candlestick astro-turf for a single off Wegener in a 10-1 Giants win.
11. The 1971 Giants won the NL West by beating the Padres on the final day of the season. The '71 team had no .300 hitters or 20 game winners, and the season became known as the "Year of the ________ " ?

Answer: Fox

Charlie Fox served as a scout for the Giants and ML coach before replacing Clyde King as Giants manager early in the 1970 season. He led San Francisco to the Western Division championship in '71 and was voted TSN's ML Manager of the Year. Fox was later both GM and interim manager of the Expos and interim manager of the Cubs.

He had a career mark as a manager of 377-369, but his only post-season trip was with the '71 Giants.
12. On May 11th, 1972, on one of the darkest days in Giant history, Willie Mays is traded to the New York Mets for a minor league pitcher and cash. Who was the pitcher?

Answer: Charlie Williams

Williams was a right-handed reliever who pitched for the Mets & Giants from 1971-1978. He had a career mark of 23-22 and an ERA of 3.98
13. John "The Count" Montefusco is the 1975 Rookie Of The Year, how many strikeouts does "The Count" record during the '75 campaign?

Answer: 215

In 1975, "The Count" predicted a shutout over the Dodgers and then delivered, 1-0. His 1975 record of 15-9, with a 2.88 ERA and the second-highest strikeout total in the league (215), earned him the NL Rookie of the Year Award. In 1976 he was 16-14, with a 2.84 ERA and a NL-topping six shutouts. He no-hit the Braves, 9-0, on September 29th, 1976.
14. Baseball's one millionth run was scored at Candlestick Park?

Answer: true

On May 4th, 1975,in the top of the 2nd at The Stick, Houston's Bob Watson scores what is calculated as ML baseball's one-millionth run of all time (the Philadelphia Nationals Wes Fisler scored the first run on April 22nd, 1876) as Milt May hits John Montefusco's first pitch to drive him home. The Reds Dave Concepcion homers about the same moment and races around the bases, but Watson, on 2B, scores first. The Reds lose to Atlanta, 3-2. The Giants beat the Astros 8-6 in the first game of a doubleheader.
15. On August 24th, 1975, Ed Halicki no-hits the New York Mets at The Stick in Game 2 of a doubleheader. Who was Halicki's catcher that day?

Answer: Dave Rader

Ed "Ho-Ho" Halicki struck out 10 Mets on that August day. Rader hits .291 with 5 hr's and 31 rbi in '75.
16. On May 8th, 1977, famed tight-rope guru Karl Walenda walks the wire over Candlestick Park in-between games of a doubleheader between the Giants and the Mets?

Answer: true

After Jim Barr won the opener, Walenda walked a wire strung between the mezzanine level in a steady drizzle. In the second game of the double-dip pitcher John Curtis went 3 for 3 with 3 runs scored as the Giants beat the Mets 10-0 in a rain shortened affair. Curtis allowed just 2 hits in 6 2/3 innings to post his first win of the '77 season.
17. The '78 Giants surprised the N.L. West with a unexpected 3rd place finish, after being well in the race all season. Newcomer Vida Blue provided that surprising squad with a nickname. Remember that nickname: "The Little ___________ "?

Answer: orange skateboard

Vida who was 18-10 with a 2.79 ERA in his first season in the NL put a spin on Cincinnati's Big Red Machine and came up with the Little Orange Skateboard.
18. After several seasons of frustration, the 1982 Giants played the best baseball in the NL after the All-Star break and were firmly entrenched in the NL West race with Atlanta and LA coming down the stretch. In a crucial game against the Houston Astros, a journeyman catcher in his first at-bat of the season for SF blooped a game-winning 2-run single to put the Giants just one game out of first place with three to play. Who was that catcher?

Answer: Ron Pruitt

Ron Pruitt drove in Darrell Evans and Jeff Leonard for his only two RBI of the season on that bloop hit off of Astros closer Dave Smith, as the Giants came from behind to beat Houston 7-6. Unfortunately, the Giants lost the first two games of a three game series with the hated Dodgers, which knocked them out of contention.

The Dodgers needed a win on the final day of the season to tie for the NL West title because the Braves had swept the Padres. With the score 3-2 in the bottom of the seventh, Joe Morgan dealt the fatal blow hitting a dramatic three run homer off of Tom Niedenfuer to give the Giants a 5-3 win and sent LA home for the season.
19. This Giant pitcher was on top of the world in 1984 as he placed his name in the baseball record books, not once but twice. He became only the 4th pitcher in the 20th century to toss a shutout in his only big league start and three months later got wins in both ends of a doubleheader. He is ______ ?

Answer: Frank Williams

In May in St. Louis, Giants reliever Frank Williams makes his lone ML start, shutting out the Cards, 5-0, in five innings. It's an official game, making Williams just the 4th and last pitcher this century to throw a shutout in his only ML start. Then on August 24th, 1984, the Giants sweep a pair from the Mets with reliever Frank Williams winning both games. He totals three innings of work. Williams had a career mark of 24-14 with an 3.00 with the Giants, Reds and Tigers.
20. In 1987 the Giants ended a 16 year drought by winning the NL West. In a huge mid-season trade with the Padres, SF picked up key pieces to their divison winning puzzle. Can you name the three players who made their way up the coast from San Diego to San Francisco?

Answer: Dave Dravecky, Kevin Mitchell and Craig Lefferts

In a 7-player swap, the Padres trade pitchers Dave Dravecky and Craig Lefferts and Kevin Mitchell to the Giants for 3B Chris Brown and pitchers Keith Comstock, Mark Davis, and Mark Grant. In 1989, Mitchell will win the MVP Award for the Giants, and Davis will win the Cy Young Award for the Padres.
21. In 1987, this second time around Giant hit 2 grand slams in one week to keep the Giants on pace for their first NL West divison crown in 16 years. Who is he?

Answer: Chris Speier

After going 15 years without one, on May 9th, Chris Speier hits his 2nd grand slam in a week to lead San Francisco to a 9-4 win over Pittsburgh. Speier also connects for a grand slam against the Cardinals on May 5th.
22. In 1989 the Giants were NL Champions. The heart and soul of the '89 team was Will Clark. What is Will's somewhat unusual middle name?

Answer: Nuschler

The Thrill was born on March 13, 1964 in New Orleans, LA.
23. Who's foulball did Kevin Mitchell catch barehanded to etch a place in baseball highlight reel history?

Answer: Ozzie Smith

Mitchell, not known for his glove made his spectacular barehanded grab at Busch Stadium in St. Louis off of a high foul drive off the bat of Hall Of Famer Ozzie Smith.
24. In game 4 of '89 NLCS, Matt Williams had a marathon at-bat against Cub reliever Steve Wilson before nailing a go-ahead 2-run homer which eventually gave the Giants a 5-4 win. How many pitches did Matty see during that at-bat?

Answer: 12

Williams saw 12 pitches total from Wilson including fouling off 7 straight before drilling a home run into the left field seats. That gave Williams a NLCS record 9 RBIs in a series.
25. In game 5 of the '89 NLCS, "The Thrill", Will Clark sealed the Giants first trip to the World Series since 1962 with a 2-run line drive single up the middle off of Cub stopper Mitch Williams. Which two Giants scored on that memorable base-hit?

Answer: Candy Maldonado and Brett Butler

With the bases loaded and two outs, "The Thrill" provided one of the greatest moments in Giants history by driving in Maldonado and Butler giving SF a 3-2 lead that would become their margin of victory that propeled them to their first World Series appearance in 27 years. Clark bats .650 in the series with two home runs (including a grand slam off of Greg Maddux at Wrigley) and eight RBI to win MVP honors.
Source: Author sflgnd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us