FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mariners Their First 25 Seasons
Quiz about Mariners Their First 25 Seasons

Mariners: Their First 25 Seasons Quiz


This quiz deals with questions of general knowledge of the Seattle Mariners from 1977-2001.

A multiple-choice quiz by msb2k1. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Seattle Mariners

Author
msb2k1
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
180,273
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
532
- -
Question 1 of 25
1. Which player threw the first pitch of the first Mariners game in 1977? Hint


Question 2 of 25
2. How many stolen bases did Julio Cruz have in the 1978 season? Hint


Question 3 of 25
3. Which two players reached the 100 RBI mark for the Mariners in 1979? Hint


Question 4 of 25
4. How many games did the Mariners lose in 1980? Hint


Question 5 of 25
5. Which two players on the Mariners 1981 roster were the only switch hitters on their entire roster? Hint


Question 6 of 25
6. Who was the Mariners manager in 1982? Hint


Question 7 of 25
7. Who did the Mariners defeat on their opening night game in 1983? Hint


Question 8 of 25
8. How many RBIs did Alvin Davis have in 1984, his rookie season? Hint


Question 9 of 25
9. What was Mark Langston's win-loss record in 1985? Hint


Question 10 of 25
10. How many losses in a row did the Mariners suffer to end their 1986 season? Hint


Question 11 of 25
11. What was Edgar Martinez's average in 1978, his first professional season? Hint


Question 12 of 25
12. Mark Langston pitched a personal best _____ consecutive scoreless innings in 1988. Hint


Question 13 of 25
13. Which player was traded to the Montreal Expos in exchange for Gene Harris, Brian Holman and Randy Johnson in 1989? Hint


Question 14 of 25
14. Which pitcher gave up back-to-back home runs to Ken Griffey, Sr. and Ken Griffey, Jr. in 1990? Hint


Question 15 of 25
15. How many double-plays did Omar Vizquel turn in 1991? Hint


Question 16 of 25
16. Which player made his major league debut with the Mariners in 1992? Hint


Question 17 of 25
17. What was their win-loss record in 1993? Hint


Question 18 of 25
18. How many saves did Bobby Ayala record in 1994? Hint


Question 19 of 25
19. What was their win-loss record for the month of September 1995? Hint


Question 20 of 25
20. What was the team's ERA for the 1996 season? Hint


Question 21 of 25
21. How many home runs did Ken Griffey Jr. and Jay Buhner have combined in 1997? Hint


Question 22 of 25
22. Which three players did the Mariners receive when they traded Randy Johnson to the Houston Astros in 1998? Hint


Question 23 of 25
23. Which general manager was in place when the Mariners traded Ken Griffey Jr. after the 1999 season? Hint


Question 24 of 25
24. How many saves did Kazuhiro Sasaki record in 2000? Hint


Question 25 of 25
25. Which player received the largest number of votes in the American League for the All-Star game in 2001? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which player threw the first pitch of the first Mariners game in 1977?

Answer: Diego Segui

Diego Segui went on to post an 0-7 record for the year with an ERA of 5.69. His son, David, played for the Mariners in the 1998 and 1999 seasons.
2. How many stolen bases did Julio Cruz have in the 1978 season?

Answer: 59

Cruz played for the Mariners from 1977-1983, and had 290 career stolen bases with the club, and retired with 343 for his MLB career.
3. Which two players reached the 100 RBI mark for the Mariners in 1979?

Answer: Bruce Bochte and Willie Horton

Bochte ended up with 100 RBI for the season, while Horton reached 106. Mario Mendoza had 29 RBI, Joe Simpson had 27 RBI, Leon Roberts had 54 RBI, Julio Cruz had 29 RBI, Larry Cox had 36 RBI, and Ruppert Jones finished the season with 78 RBI.
4. How many games did the Mariners lose in 1980?

Answer: 103

The Mariners lost 100 or more games three times in their first seven season of existence, 1978 (104), 1980 (103), and 1983 (102).
5. Which two players on the Mariners 1981 roster were the only switch hitters on their entire roster?

Answer: Julio Cruz and Len Randle

Cruz and Randle played second and third base, respectively. Cruz hit .256 for the season, and Randle hit .231.
6. Who was the Mariners manager in 1982?

Answer: Rene Lachemann

Lachemann managed the team from 1981-1983, all losing seasons, and rejoined the Mariners as their bench coach in 2004.
7. Who did the Mariners defeat on their opening night game in 1983?

Answer: New York Yankees

The Mariners defeated the Yankees 5-4 that night, and went on to a 5-7 record against them for the season. They were also 5-7 against the Red Sox, 4-9 against the A's, and 6-7 against the Rangers. They finished the season 60-102.
8. How many RBIs did Alvin Davis have in 1984, his rookie season?

Answer: 116

Davis hit .284, with 27 home runs to go along with his 116 RBI, while winning Rookie of the Year honors as well. He played for the Mariners until 1992, where he found himself in an Angel uniform, then retired.
9. What was Mark Langston's win-loss record in 1985?

Answer: 7-14

Langston played for the Mariners from 1984-1989, and had his worst record in 1985. He was 17-10 in 1984, 12-14 in 1986, and 19-13 in 1987. He left the Mariners mid-season 1989 to Montreal.
10. How many losses in a row did the Mariners suffer to end their 1986 season?

Answer: 9

The Mariners were swept by the Cleveland Indians at home, then by the Chicago White Sox and Cleveland again on the road to end the season. Their final record for the season was 67-95.
11. What was Edgar Martinez's average in 1978, his first professional season?

Answer: .372

Edgar only played 13 games in his first year, with 16 hits in only 43 at-bats, thus the high average. His first full season was 1990, when he played in 144 games and hit .302.
12. Mark Langston pitched a personal best _____ consecutive scoreless innings in 1988.

Answer: 34.1

Langston had a good year in 1988, going 15-11 with a 3.34 ERA. He pitched an impressive 261.3 innings that year, and had 235 strikeouts.
13. Which player was traded to the Montreal Expos in exchange for Gene Harris, Brian Holman and Randy Johnson in 1989?

Answer: Mark Langston

Gene Harris never amounted to much, and Brian Holman's career was limited by injuries, but of course, we all know what happened with Randy Johnson's career. Randy ended up with a 130-87 record with the Mariners, with 2,292 strikeouts and a 3.50 ERA while playing in Seattle.
14. Which pitcher gave up back-to-back home runs to Ken Griffey, Sr. and Ken Griffey, Jr. in 1990?

Answer: None listed

Kirk McCaskill was the pitcher from the California Angels that gave up those famous home runs, the first time a father and son had ever had back-to-back home runs in Major League history.
15. How many double-plays did Omar Vizquel turn in 1991?

Answer: 105

The sure-handed Vizquel played shortstop for the Mariners from 1989-1993, then 10+ seasons with the Indians. He has been a stellar defensive player his entire career.
16. Which player made his major league debut with the Mariners in 1992?

Answer: Bret Boone

Bret Boone played 33 games for the Mariners in 1992, and 76 in 1993. He was traded to the Cincinnati Reds after the 1993 season, and re-joined the team in 2001. Buhner was traded to the Mariners by the Yankees July 21, 1988, Wilson came over with Bobby Ayala from the Reds for Erik Hanson and Bret Boone on November 2, 1993. Valle made his major league debut with the M's in 1984, and played with them until 1993.
17. What was their win-loss record in 1993?

Answer: 82-80

This was the second year for manager Lou Piniella, and also just the second time the Mariners had a record better than .500 in team history. Piniella managed the team until the 2002 season.
18. How many saves did Bobby Ayala record in 1994?

Answer: 18

Ayala had 19 saves the following season in 1995, but ended up losing his closer role to Norm Charlton in 1996. He was traded to the Montreal Expos shortly before the 1999 season.
19. What was their win-loss record for the month of September 1995?

Answer: 19-8

This was the dream season for the Mariners. They had lost their best player, Ken Griffey, Jr., to a broken hand for much of the season, and many feared all was lost for the year. But the scrappy Mariners never lost hope, and crawled back from 13 games behind the California Angles at the beginning of August, to tie them at the end of the season, forcing a one-game playoff at the Kingdome to see who was going to win the division.

They won the game 5-0 to take the division, won the AL Division Series against the Yankees, but lost the AL Championship to the Indians.
20. What was the team's ERA for the 1996 season?

Answer: 5.21

It would be very difficult for any team to have a very good ERA in the extremely hitter-friendly Kingdome, but the Mariners still managed to put together an 85-76 record, to take second in the American League West.
21. How many home runs did Ken Griffey Jr. and Jay Buhner have combined in 1997?

Answer: 96

Griffey had 56 home runs that year, and Jay Buhner had 40. The Mariners won their division in 1997, posting a 90-72 record.
22. Which three players did the Mariners receive when they traded Randy Johnson to the Houston Astros in 1998?

Answer: Carlos Guillen, John Halama, and Freddy Garcia

Carlos Guillen has since gone to the Detroit Tigers, John Halama went to the Oakland Athletics, and Freddy Garcia still pitched for the team in 2004. Randy Johnson played for the Astros for the remainder of that season, then went to the Arizona Diamondbacks.
23. Which general manager was in place when the Mariners traded Ken Griffey Jr. after the 1999 season?

Answer: Pat Gillick

The long-time Mariner favorite was traded to the Cincinnati Reds on February 10, 2000.
24. How many saves did Kazuhiro Sasaki record in 2000?

Answer: 37

Sasaki came over from Japan and won Rookie of the Year honors in 2000. He recorded 45 more saves in 2001.
25. Which player received the largest number of votes in the American League for the All-Star game in 2001?

Answer: Ichiro Suzuki

Ichiro had an amazing rookie year, winning Rookie of the Year as well as the American League's Most Valuable Player award. He won the batting title with a .350 average, had the most hits in the league with 242, as well as the most stolen bases for the year with 56.
Source: Author msb2k1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us