FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Seattle Mariners 1990s
Quiz about Seattle Mariners 1990s

Seattle Mariners 1990s Trivia Quiz


I grew up in the late eighties through the nineties following the Seattle Mariners, my hometown team. I loved going to the Kingdome to watch them, often lose, however they turned that around in the 1990's. Guess the key players in the Seattle Mariners

A multiple-choice quiz by dboyhawks. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Seattle Mariners

Author
dboyhawks
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,745
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
263
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. This second baseman debuted in the 1983 season and made the all star team in 1987 and 1988, and won consecutive gold gloves in 1988-89-90. Who is this Mariners hero who helped usher in the golden era of Mariners baseball? Hint


Question 2 of 10
2. This third baseman debuted in the 1987 season, made the all-star team seven times, won five silver slugger awards, and was AL batting champion twice. The city of Seattle renamed the street next to Safeco Field after him. Who is this truly Seattle hero, who spent his entire 18 year career with the team (he was enshrined into the Seattle Mariners Hall of Fame in 2007)? Hint


Question 3 of 10
3. This short stop debuted in the 1994 season at 18 years of age, right out of high school. He took over the starting job at 20 years old and made a big impact in the lineup. He won numerous accolades, all star appearances, and MVP awards, but unfortunately he left Seattle in the prime of his career for the Texas Rangers in what was then the most lucrative contract in baseball history. His name is __________ . Hint


Question 4 of 10
4. This pitcher debuted in the 1988 season with the Montreal Expos, but was traded to Seattle in 1989. Standing at a staggering 6'10" tall, he was an imposing pitcher who could throw a fastball over 100 MPH. In addition to holding many Seattle pitching records, all star appearances, Cy Young awards, he was also the first Seattle pitcher to throw a no-hitter (in 1990). Known as "The Big Unit" who is, arguably, the greatest Seattle pitcher to grace the mound at the Kingdome? Hint


Question 5 of 10
5. This center fielder debuted in the 1989 season at 19 years of age, right out of highschool. Simply known as the "Kid," he became a perrenial all-star and hands down the greatest outfielder in Mariner history. When his dad joined the team, they became the first father-son duo to hit back-to-back homeruns in the same game. Who is this "Kid", one of the greatest homerun hitters the game has ever seen? Hint


Question 6 of 10
6. This right fielder debuted in 1987 season with the New York Yankees, but was traded to the Mariners the following season. "Bone," as he affectionately became known by in the great northwest, was known for having a shaved bald head and a large goatee on his chin. This power hitter formed a formidable, deadly one-two punch in the middle of the line-up with Griffey Jr. for many years. He was inducted into the Mariners Hall of Fame in 2004, after becoming one of the most adored sports stars in Seattle history. Who is "Bone"? Hint


Question 7 of 10
7. This first baseman debuted in 1990 season after playing on the U.S. squad in the 1988 Summer Olympics, the same year he was drafted by the Mariners. For his career he ended up being named to the AL All-Star squad twice, once with the Mariners in 1995, and the other in 1997 with the Yankees, where he also became a 4-time World Series Champion. Nowhere near as sought after in Seattle sports lore as his Seattle teammate with the same last name, he played for the Mariners from 1990-1995. His name is _____ . Hint


Question 8 of 10
8. This shortstop debuted in the 1989 season and made up one-half of one of the most productive "double-play" tandems, with Harold Reynolds, in the majors. He played for the Mariners from 1989-1993, the last of which he won his first of nine straight gold glove awards, of which the remaining came with the Cleveland Indians. At Cleveland his "double-play" partner was Roberto Alomar, who became known as arguable the best shortstop-second base duo of all time. Who is this shortstop? Hint


Question 9 of 10
9. This catcher debuted in 1992 with the Cincinnati Reds, however was traded to the Mariners prior to the 1994 (for Brett Boone, who would later return to the Mariners as an all-star at second baseman). He played with the Mariners from 1994-2005 and quickly became a fan favorite for his commitment and hustle. He was a staple in the Mariners battery, where he caught for many of the Mariners greatest pitchers of the 1990s, most notably Randy Johnson. He replaced another Seattle fan favorite at catcher, Dave Valle, and his name is _____ . Hint


Question 10 of 10
10. This former player, turned manager took over the managerial duties for the Seattle Mariners in 1993, a position he held through the 2002 season. He coached the Mariners to some of their best years throughout the mid-late 1990s into the early 2000s, where he won two AL Manager of the Year awards in 1995 and 2001. His name is _____ . Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This second baseman debuted in the 1983 season and made the all star team in 1987 and 1988, and won consecutive gold gloves in 1988-89-90. Who is this Mariners hero who helped usher in the golden era of Mariners baseball?

Answer: Harold Reynolds

After his playing career, he took to the broadcasting booth and was lead MLB analyst for a decade on the highly rated "Baseball Tonight" show on ESPN.
2. This third baseman debuted in the 1987 season, made the all-star team seven times, won five silver slugger awards, and was AL batting champion twice. The city of Seattle renamed the street next to Safeco Field after him. Who is this truly Seattle hero, who spent his entire 18 year career with the team (he was enshrined into the Seattle Mariners Hall of Fame in 2007)?

Answer: Edgar Martinez

Martinez has been eligible for the MLB Hall of Fame since 2010, when he received 36% of the vote. Unfortunately, in the subsequent years he hasn't even met that mark, but if any player is deserving of the Hall of Fame, this gentleman is.
3. This short stop debuted in the 1994 season at 18 years of age, right out of high school. He took over the starting job at 20 years old and made a big impact in the lineup. He won numerous accolades, all star appearances, and MVP awards, but unfortunately he left Seattle in the prime of his career for the Texas Rangers in what was then the most lucrative contract in baseball history. His name is __________ .

Answer: Alex Rodriguez

In the late 2000s, Alex Rodriguez was linked to the performance enhancing drug scandal that plagued Major League Baseball. It's a shame that a stellar career, such as he had prior to leaving Seattle (where he played without performance enhancing drugs), is all tarnished with his using of banned substances.
4. This pitcher debuted in the 1988 season with the Montreal Expos, but was traded to Seattle in 1989. Standing at a staggering 6'10" tall, he was an imposing pitcher who could throw a fastball over 100 MPH. In addition to holding many Seattle pitching records, all star appearances, Cy Young awards, he was also the first Seattle pitcher to throw a no-hitter (in 1990). Known as "The Big Unit" who is, arguably, the greatest Seattle pitcher to grace the mound at the Kingdome?

Answer: Randy Johnson

While with the Arizona Diamondbacks, a Randy Johnson fastball hit an unsuspecting dove who just happened to fly across the field as soon as Johnson let go of the ball. YouTube this video, pretty crazy!
5. This center fielder debuted in the 1989 season at 19 years of age, right out of highschool. Simply known as the "Kid," he became a perrenial all-star and hands down the greatest outfielder in Mariner history. When his dad joined the team, they became the first father-son duo to hit back-to-back homeruns in the same game. Who is this "Kid", one of the greatest homerun hitters the game has ever seen?

Answer: Ken Griffey Jr.

Junior was crowned the AL Homerun Champion four times, which included back to back seasons (97-98) where he hit 56 homeruns in both seasons. He has been inducted into both the Seattle Mariners and the Cincinnati Reds Hall of Fames. Griffey initiated the spark the Mariners needed to turn the club into American League contenders.
6. This right fielder debuted in 1987 season with the New York Yankees, but was traded to the Mariners the following season. "Bone," as he affectionately became known by in the great northwest, was known for having a shaved bald head and a large goatee on his chin. This power hitter formed a formidable, deadly one-two punch in the middle of the line-up with Griffey Jr. for many years. He was inducted into the Mariners Hall of Fame in 2004, after becoming one of the most adored sports stars in Seattle history. Who is "Bone"?

Answer: Jay Buhner

Buhner, surprisingly, only played in one all-star game, in 1996, the same year in which he won his only gold glove award. He played 13 years with the Mariners, beginning in 1988 and ending in 2001, the year in which the Mariners set a record for most wins in a season with 116. Coincidently, 2001 was also the same year Ichiro Suzuki joined the Mariners.
7. This first baseman debuted in 1990 season after playing on the U.S. squad in the 1988 Summer Olympics, the same year he was drafted by the Mariners. For his career he ended up being named to the AL All-Star squad twice, once with the Mariners in 1995, and the other in 1997 with the Yankees, where he also became a 4-time World Series Champion. Nowhere near as sought after in Seattle sports lore as his Seattle teammate with the same last name, he played for the Mariners from 1990-1995. His name is _____ .

Answer: Tino Martinez

Tino won the Home Run Derby in 1997, during his tenure with the Yankees. Although he was named an All-Star in 1997 and had one of his finest seasons of his career, this was the only season the Yankees didn't win the World Series from 1996-2000. He also won his only Silver Slugger award in 1997, quite a year for Tino.
8. This shortstop debuted in the 1989 season and made up one-half of one of the most productive "double-play" tandems, with Harold Reynolds, in the majors. He played for the Mariners from 1989-1993, the last of which he won his first of nine straight gold glove awards, of which the remaining came with the Cleveland Indians. At Cleveland his "double-play" partner was Roberto Alomar, who became known as arguable the best shortstop-second base duo of all time. Who is this shortstop?

Answer: Omar Vizquel

Vizquel, known as "little-O," was never known for his bat, however his defensive prowess was vital to the Mariners infield in the early 1990s.
9. This catcher debuted in 1992 with the Cincinnati Reds, however was traded to the Mariners prior to the 1994 (for Brett Boone, who would later return to the Mariners as an all-star at second baseman). He played with the Mariners from 1994-2005 and quickly became a fan favorite for his commitment and hustle. He was a staple in the Mariners battery, where he caught for many of the Mariners greatest pitchers of the 1990s, most notably Randy Johnson. He replaced another Seattle fan favorite at catcher, Dave Valle, and his name is _____ .

Answer: Dan Wilson

Along with Dave Valle, Dan Wilson was the only starting catcher for the Mariners during the whole decade of the 1990s. Dan Wilson was inducted into the Mariners Hall of Fame in 2012.
10. This former player, turned manager took over the managerial duties for the Seattle Mariners in 1993, a position he held through the 2002 season. He coached the Mariners to some of their best years throughout the mid-late 1990s into the early 2000s, where he won two AL Manager of the Year awards in 1995 and 2001. His name is _____ .

Answer: Lou Piniella

"Sweet Lou" Piniella was the first manager in Mariners history to lead the team into the playoffs, where he compiled a 15-19 record. He served as manager for 10 seasons (no previous Mariners manager had held that post for more than 4 seasons). It was a sad day in Seattle when Lou packed his bags and headed for Tampa Bay.
Source: Author dboyhawks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us