FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NHL Hockey Potpourri
Quiz about NHL Hockey Potpourri

NHL Hockey Potpourri Trivia Quiz


All multiple choice about some stuff in the NHL. Have fun.

A multiple-choice quiz by Helo_King. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
Helo_King
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,006
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
726
- -
Question 1 of 10
1. Who had their Detroit Red Wing number 12 retired in 1995? Hint


Question 2 of 10
2. The St. Louis Blues set a record in 2004 for the most consecutive playoff appearances. This streak lasted for how many seasons? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following franchises boasts a history of being the most successful Minor League team prior to joining the NHL? Hint


Question 4 of 10
4. Of the four teams that joined the NHL as a result of a merger with the World Hockey Association, which club won the most Avco Cup Championships? Hint


Question 5 of 10
5. What team name was not a NHL team in the Bay Area? Hint


Question 6 of 10
6. How many Canadian-based teams entertained hockey fans in the NHL in the 20th Century? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following cities have had more than one NHL team? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following charter members did not participate in the NHLs very first season in 1917? Hint


Question 9 of 10
9. When the 2008-09 NHL season began, how many of those 30 NHL teams went into the season, still not having a Stanley Cup to their name? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the Detroit Red Wings former AHL affiliate club that they shared with Anaheim? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who had their Detroit Red Wing number 12 retired in 1995?

Answer: Sid Abel

Sid was the sixth Red Wing in history to have his number retired. The previous five were Alex Delvecchio, Gordie Howe, Ted Lindsay, Steve Yzerman, and Terry Sawchuck.
2. The St. Louis Blues set a record in 2004 for the most consecutive playoff appearances. This streak lasted for how many seasons?

Answer: 25

The St. Louis Blues were a playoff fixture from the 1979-80 season to the 2003-04 season.
3. Which of the following franchises boasts a history of being the most successful Minor League team prior to joining the NHL?

Answer: Vancouver Canucks

The Vancouver Canucks played in the Pacific Coast League from 1945-1952, and in the Western Hockey League from 1952-1970. They won a combined total of six championships in both leagues.
4. Of the four teams that joined the NHL as a result of a merger with the World Hockey Association, which club won the most Avco Cup Championships?

Answer: Winnipeg Jets

The Jets won 3 Avco Cup Championships, while the Nordiques won it twice and the Whalers once. The Oilers didn't win a league championship until their very first Stanley Cup title in 1984.
5. What team name was not a NHL team in the Bay Area?

Answer: Oakland Golden Seals

As part of the NHLs "Next Six", the Golden Seals used three different names during their nine seasons in Oakland, before moving to Cleveland and becoming the Barons. The team would spend two seasons as the Barons before merging with the Minnesota North Stars.
6. How many Canadian-based teams entertained hockey fans in the NHL in the 20th Century?

Answer: 13

The Calgary Flames, Edmonton Oilers, Hamilton Tigers, Montreal Canadiens, Montreal Maroons, Montreal Wanderers, Ottawa Senators (1917-1934), Ottawa Senators (1992- ), Quebec Bulldogs, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks, and the Winnipeg Jets.
7. Which of the following cities have had more than one NHL team?

Answer: They all did

During the Great Depression, the Ottawa Senators had a great deal of financial problems and keeping the team afloat was becoming increasingly difficult. The team left Ottawa in 1934 and moved to St. Louis, becoming the Eagles. Things would not improve for the Eagles, and the team folded after only one season. Before the league expanded in 1967, the city of Pittsburgh was awarded a team in 1925 and named them the Pirates.

The Pirates would play in the Steel City until 1930, when it moved to Philadelphia and became the Quakers for just one season.

They also shut their doors after the season.
8. Which of the following charter members did not participate in the NHLs very first season in 1917?

Answer: Quebec Bulldogs

The Quebec Bulldogs were unable to amass the funds needed to operate the club during the 1917-1918 season, and would not set foot on the ice until the 1919-1920 season. The Bulldogs would move to Hamilton for the following season.
9. When the 2008-09 NHL season began, how many of those 30 NHL teams went into the season, still not having a Stanley Cup to their name?

Answer: 13

17 teams had the honor of winning the Stanley Cup. The were the Anaheim Ducks, Boston Bruins, Calgary Flames, Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Detroit Red Wings, Edmonton Oilers, Montreal Canadiens, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Tampa Bay Lightning, and Toronto Maple Leafs.
10. What was the name of the Detroit Red Wings former AHL affiliate club that they shared with Anaheim?

Answer: Cincinnati Mighty Ducks

The Wings' later affiliated with the Grand Rapids Griffins. This is where they sent players to grow and develop until they get of age.
Source: Author Helo_King

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NHL Hockey Teasers Tough
2. Hockey Goons Tough
3. Red Hot Hockey! Very Difficult
4. Hard Hockey Very Difficult
5. Mixed NHL Tough
6. Real Hockey Difficult
7. Miscellaneous Hockey Tough
8. Very Hard NHL Hockey Very Difficult
9. Hockey Hodgepodge Difficult
10. Arena Nicknames and Players Tough
11. NHL Oddities Difficult
12. Hockey Mania II Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us