FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Old School Washington Senators
Quiz about Old School Washington Senators

'Old School' Washington Senators Quiz


This is a quiz that "old school" Senators fans should find fairly easy, but others might think otherwise.

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Minnesota Twins

Author
Jack212
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,382
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
351
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The Senators had an outfielder in the 1950s who was one of the shortest players ever to play in the Major Leagues. Who was he? Hint


Question 2 of 10
2. The Senators were one of the first teams to realize that talented players could be found in Cuba. Which one of these was one of the Cuban ballplayers? Hint


Question 3 of 10
3. This Senator pitcher faced Mickey Mantle at Yankee Stadium on May 30, 1956. Mantle, batting lefthanded, hit one of the longest home runs in history. The ball hit the facade of the upper right field grandstand nearly leaving the ballpark. Who was he? Hint


Question 4 of 10
4. Frank Howard was a slugger for the Senators from 1964 to 1971. During his time with the Senators, he hit many tremendous home runs. What did Senators management do to commemorate his most prodigous blasts? Hint


Question 5 of 10
5. After retiring from baseball, what is one thing that Walter Johnson did? Hint


Question 6 of 10
6. The 1924 Senators won the World Series. There was a bizzare play in the bottom of the ninth inning that won the game and the series for the Senators. What was the play? Hint


Question 7 of 10
7. Where did the Senators hold spring training during the 1950s and 60s? Hint


Question 8 of 10
8. Joe Kuhel played first base for the Senators for 17 years. He had a peculiar off-field trade. What was it? Hint


Question 9 of 10
9. Which one of the these cities was the location of a Senators' farm team? Hint


Question 10 of 10
10. In 1908, a Senators player attempted a feat that had never been accomplished before. It did not happen inside a ballpark or during a game. What was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Senators had an outfielder in the 1950s who was one of the shortest players ever to play in the Major Leagues. Who was he?

Answer: Ernie Oravetz

Ernie Ovavetz was only 5-4. He played two years in the majors, both with the Senators, in 1954 and 1955.
2. The Senators were one of the first teams to realize that talented players could be found in Cuba. Which one of these was one of the Cuban ballplayers?

Answer: Camilo Pascual

Camilo Pasqual was nicknamed the "Little Potato". He was known for delivering a sharp breaking curve ball. Pascual played for four Major League teams and pitched in the big leagues for 16 seasons.
3. This Senator pitcher faced Mickey Mantle at Yankee Stadium on May 30, 1956. Mantle, batting lefthanded, hit one of the longest home runs in history. The ball hit the facade of the upper right field grandstand nearly leaving the ballpark. Who was he?

Answer: Pedro Ramos

Ramos had a lifetime record of 117-160, played for six Major League teams, and both started and finished his 15-season career with the Senators.
4. Frank Howard was a slugger for the Senators from 1964 to 1971. During his time with the Senators, he hit many tremendous home runs. What did Senators management do to commemorate his most prodigous blasts?

Answer: They painted the seat in the upper deck where the ball hit a different color

In 2006 there were several seats in the upper deck of RFK Stadium that were painted a different color because Howard's home run balls struck those particular seats.
5. After retiring from baseball, what is one thing that Walter Johnson did?

Answer: He was elected as a county commisioner in Montgomery County, Md

Walter Johnson retired from baseball in 1935. He returned to his dairy farm in Montgomery County, Md. Friends talked him into running for county commisioner and he was elected. He retired from politics, returned to farm life, and was stricken with a brain tumor and died in 1948. He is buried at the Union Cemetery in Rockville, Md.
6. The 1924 Senators won the World Series. There was a bizzare play in the bottom of the ninth inning that won the game and the series for the Senators. What was the play?

Answer: A ground ball hit by Earl McNeely struck a pebble and bounded over the head of the third basemen scoring the winning run

With men on first and second with one out, McNeely hit a routine ground ball in the direction of Fred Lindstrom who was the Giant third basemen. The ball took a strange hop over the head of Lindstrom allowing the winning win to score and setting off pandemonium in the stadium. Later, people claimed to own the mysterious pebble.
7. Where did the Senators hold spring training during the 1950s and 60s?

Answer: Orlando, Florida

Before the days of Disney World and the huge population growth in central Florida, the Senators would trek to Orlando for their spring training.
8. Joe Kuhel played first base for the Senators for 17 years. He had a peculiar off-field trade. What was it?

Answer: He was a magician

Joe Kuhel was a member of the American Society of Magicians and was especially adept at confusing his audiences with card tricks.
9. Which one of the these cities was the location of a Senators' farm team?

Answer: Chattanooga, Tenn.

The Senators' farm team at Chattanooga produced many of the players that later stocked the Major League line-ups.
10. In 1908, a Senators player attempted a feat that had never been accomplished before. It did not happen inside a ballpark or during a game. What was it?

Answer: Gabby Street, a catcher, caught a ball thrown from the top of the Washington Monument

As early as 1894, baseball players had been trying to catch a ball that had been thrown from the top of the 555 foot monument. On August 21, 1908, Gabby Street went to the monument with other players. At first they tried rolling the balls out of the window into a chute but the balls kept hitting the side of the monument. Finally, they decided to throw the balls and Street missed the first two. On the 13th try, Street caught the ball driving his glove to the ground but he held onto the ball. Scientists estimated that the force of the ball equaled 300 pounds of energy.
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us