FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about PBA on Free TV
Quiz about PBA on Free TV

PBA on Free TV Trivia Quiz


Long before networks focused on other sports, they had the PBA on seasonal occasions.

A multiple-choice quiz by Toucan. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Bowling
  8. »
  9. PBA

Author
Toucan
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,437
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
350
- -
Question 1 of 10
1. When did the "Professional Bowlers Tour" debut on ABC? Hint


Question 2 of 10
2. From 1984-91, NBC Sports had, "The PBA Fall Tour". Jay Randolph was the sportscaster. Who handled the commentary? Hint


Question 3 of 10
3. NBC's "PBA Fall Tour" coverage had commercial free championship matches.


Question 4 of 10
4. Chris Schenkel finally witnessed a 300 game by which bowler? Hint


Question 5 of 10
5. Where did the first 300 game happen, that also gave the player the tournament? Hint


Question 6 of 10
6. NBC's "SportsWorld" held an annual event similar to golf's, "The Skins Game", called what? Hint


Question 7 of 10
7. Who won all the boats for having the most strikes in each "Bowling Shootout"? Hint


Question 8 of 10
8. In the "Bowling Shootout", you can only win the frame with a strike count, if the other three bowlers don't strike.


Question 9 of 10
9. How many seasons did Chris Schenkel and Nelson Burton Jr.'s partnership last on ABC? Hint


Question 10 of 10
10. June 20, 1997, marked the final episode of ABC Sports, "Professional Bowlers Tour". Where was the tournament held? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the "Professional Bowlers Tour" debut on ABC?

Answer: 1962

Kennedy was President when ABC Sports first started "Professional Bowlers Tour" on 27th January1962.
2. From 1984-91, NBC Sports had, "The PBA Fall Tour". Jay Randolph was the sportscaster. Who handled the commentary?

Answer: Earl Anthony

They were NBC's answer to Chris Schenkel and Nelson Burton Jr.
3. NBC's "PBA Fall Tour" coverage had commercial free championship matches.

Answer: True

Exclusively on NBC Sports, there were no commercial breaks during the final championship matches. In other words, the championship match went ten frames without a commercial break (like ABC did) until either the match was over, or it was impossible for the bowler to catch up (except in case of a 300 game potential).
4. Chris Schenkel finally witnessed a 300 game by which bowler?

Answer: Pete McCordic

January 31, 1987; the first match of the AC-Delco Open had Pete McCordic from Houston, Texas, bowl a 300 game on tv not since 1974 by Jim Stefinach at San Francisco. Chris Schenkel missed out on other 300 games, when ABC Sports sent him away covering other assignments.
5. Where did the first 300 game happen, that also gave the player the tournament?

Answer: Grand Prairie, Texas

Bob Benoit, on his first appearance ever, won the 1988 Quaker State Open, by bowling a 300 game in the championship match. The event happened in Forum Bowl at Grand Prairie, Texas.
6. NBC's "SportsWorld" held an annual event similar to golf's, "The Skins Game", called what?

Answer: The Bowling Shootout

"The Bowling Shootout" lasted from 1988-90. It was held in Muskegon, Michigan (88), Reno, Nevada (89) and Atlantic City (90). Four bowlers competed as each frame had a designated value. The bowler with the most money won the Shootout.
7. Who won all the boats for having the most strikes in each "Bowling Shootout"?

Answer: Marshall Holman

Marshall Holman won all three boats on the "Bowling Shootout", for bowling the most strikes. He won the boat in 1988, 1989, and 1990.
8. In the "Bowling Shootout", you can only win the frame with a strike count, if the other three bowlers don't strike.

Answer: False

Bowlers won money in the frame if they were the only bowler to strike, spare, or have the most pin count in that frame. In the 1990 Shootout, Brian Voss won the money on the 6th frame when he bowled a spare. The other three bowlers open-framed.
9. How many seasons did Chris Schenkel and Nelson Burton Jr.'s partnership last on ABC?

Answer: 23

Chris Schenkel and Nelson Burton Jr. lasted 23 seasons (1975-97). The longest sportscasting partnership on network television. Football commentators Pat Summerall and John Madden lasted only 21 seasons on CBS/Fox.
10. June 20, 1997, marked the final episode of ABC Sports, "Professional Bowlers Tour". Where was the tournament held?

Answer: Fairview Heights, Illinois

The St. Clair Classic held in Fairview Heights, Illinois, was the series finale of ABC Sports 36 year series. Walter Ray Williams Jr. defeated Pete Weber 206-196 in the last match. Memories were also featured in the telecast.
Source: Author Toucan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The 2005-06 PBA Average
2. Pro Bowlers Tour Tough
3. PBA 2005 Tough
4. Professional Bowling Difficult
5. Quick 'n Easy Bowling Easier
6. Let's Bowl! Easier
7. Bowling In General Easier
8. Test Your Bowling Knowledge Average
9. Bowling 101 Average
10. My Pro Shop Trip Average
11. Bowling Scores Average
12. Basic Bowling Average

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us