FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pro Bowlers Tour
Quiz about Pro Bowlers Tour

Pro Bowlers Tour Trivia Quiz


The popular Saturday afternoon ABC Sports show!

A multiple-choice quiz by DriveIn101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Bowling
  8. »
  9. PBA

Author
DriveIn101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,923
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
853
- -
Question 1 of 10
1. What year did 'Pro Bowlers Tour' (PBT) premier on ABC? Hint


Question 2 of 10
2. Ed Lubanski is the only bowler to do what on national TV? Hint


Question 3 of 10
3. In 1970, Don Johnson won the Firestone Tournament Of Champions with an unforgettable 299! Which pin denied him of the perfect game (as well as an extra $10,000 and a new car)? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first bowler to bowl an official 300 on the PBT? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first pro bowler to earn over $1,000,000 in the Pro Bowler's Association (PBA)? Hint


Question 6 of 10
6. He was the first to covert the 7-10 split on the PBT. Who was it? Hint


Question 7 of 10
7. Which professional bowler is nicknamed 'Bo'? Hint


Question 8 of 10
8. What is pro bowler Walter Ray Williams Jr's other sports profession? Hint


Question 9 of 10
9. Going back to Don Johnson's famous 299 victory at the 1970 Tournament of Champions, whom did he defeat for the championship? Hint


Question 10 of 10
10. Where is the National Bowling Hall Of Fame? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year did 'Pro Bowlers Tour' (PBT) premier on ABC?

Answer: 1962

2. Ed Lubanski is the only bowler to do what on national TV?

Answer: Bowl two perfect games back-to-back

This amazing feat was done on CBS-TV in 1959. Unfortunately, the American Bowling Congress (ABC) could not sanction these games. Reason being is that this was a 'scotch doubles' tournament where the first of a four-man team would throw the first ball and continue as long as he made strikes. Once he missed a strike, the second member of the team throws the second ball to try and convert the spare, then continue until he missed a strike.

The third member would take over from there, and so forth.
3. In 1970, Don Johnson won the Firestone Tournament Of Champions with an unforgettable 299! Which pin denied him of the perfect game (as well as an extra {$10,000} and a new car)?

Answer: 10

Along with the $25,000 check and the tournament trophy, Don was given another trophy: the stubborn 10 pin!
4. Who was the first bowler to bowl an official 300 on the PBT?

Answer: Jack Biondolillo

Jack Biondolillo threw his perfect game in the 1967 Firestone Tournament Of Champions in Akron, Ohio. The other three bowlers listed here also threw perfect games on {TV;} Johnny Guenther in 1969, Jim Stefanich in 1974, and Pete McCordic in 1987.
5. Who was the first pro bowler to earn over {$1,000,000} in the Pro Bowler's Association (PBA)?

Answer: Earl Anthony

Surpassed the one million mark at the 1982 PBA National Championship!
6. He was the first to covert the 7-10 split on the PBT. Who was it?

Answer: Mark Roth

7. Which professional bowler is nicknamed 'Bo'?

Answer: Nelson Burton, Jr.

He is also well known as Chris Schenkel's PBT co-host for many years.
8. What is pro bowler Walter Ray Williams Jr's other sports profession?

Answer: Horseshoes

Quite an underhander in both sports!
9. Going back to Don Johnson's famous 299 victory at the 1970 Tournament of Champions, whom did he defeat for the championship?

Answer: Dick Ritger

10. Where is the National Bowling Hall Of Fame?

Answer: Arlington, Texas

A beautiful place to visit. You can even bowl a few frames on their modern lanes or old fashioned laquer surface lanes.
Source: Author DriveIn101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The 2005-06 PBA Average
2. PBA on Free TV Difficult
3. PBA 2005 Tough
4. Professional Bowling Difficult
5. Quick 'n Easy Bowling Easier
6. Let's Bowl! Easier
7. Obscure Bowling Facts Average
8. Motel 6 Roll to Riches Tough
9. Tough Bowling Difficult
10. Bowling 101 Average
11. Bowlers and Bowling Ball History Tough
12. Candlepin Bowling Average

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us