FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Professional Bowling
Quiz about Professional Bowling

Professional Bowling Trivia Quiz


Here is a mixture of questions on the PBA. Some of the questions deal with today's PBA, and others from the "good 'ol days". Good Luck !

A multiple-choice quiz by doctor_trivia. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Bowling
  8. »
  9. PBA

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,628
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1143
Last 3 plays: Guest 174 (2/10), Guest 24 (3/10), Guest 24 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. The PBA was originally founded and based in which city? Hint


Question 2 of 10
2. By now, we're all pretty familiar with Pete Weber's trademark rant, "I'm P.D.W"! You may know the P(Pete), and the W(Weber), but what does the "D" stand for? Hint


Question 3 of 10
3. Needing only six pins on two shots to win the title, what did PBA player Don Genalo proceed to do in the tenth frame of the 1983 Southern California Open Championship game? Hint


Question 4 of 10
4. One of the charter members of the tour, this two-time PBA champion, was known as the "Buzzer". What's his last name? Hint


Question 5 of 10
5. In the early 1970s, his revolutionary idea to soak his bowling balls in special solvents led to great scores, many titles, and new rules governing such practices. His name was what? Hint


Question 6 of 10
6. I was the first PBA player to surpass $100,000 in earnings in a season. Who am I? Hint


Question 7 of 10
7. This PBA star was the Collegiate Bowler of the Year in 1992. He won his first two PBA titles in 1999. His 220+ average led the tour in 2000. His name was what? Hint


Question 8 of 10
8. I've been to the PBA winner's circle over 15 times. I did however, experience a dry spell of over seven years, between my first and second titles. Who am I? Hint


Question 9 of 10
9. I joined the PBA in 1981. I won over 6 figures during the 1996 season. My powerful shot has produced so many perfect games that I am often referred to by my nickname "Mr. 300". What's my real name? Hint


Question 10 of 10
10. I rolled the first-ever televised 300 game on the PBA. Do you remember my name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : Guest 174: 2/10
Jun 17 2024 : Guest 24: 3/10
Jun 17 2024 : Guest 24: 3/10
May 10 2024 : Guest 69: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The PBA was originally founded and based in which city?

Answer: Akron, OH

The PBA was the brainchild of founder Eddie Elias. Based in Akron, he initially kicked off the tour with 33 of the country's best bowlers. In 2003, the PBA's headquarters were in Seattle. Membership has grown to 3500+ on the regular tour plus an additional 700+ members on the Senior circuit.
2. By now, we're all pretty familiar with Pete Weber's trademark rant, "I'm P.D.W"! You may know the P(Pete), and the W(Weber), but what does the "D" stand for?

Answer: David

Like his antics or not, it cannot be denied that "PDW" is one of the tour's all-time greatest players.
3. Needing only six pins on two shots to win the title, what did PBA player Don Genalo proceed to do in the tenth frame of the 1983 Southern California Open Championship game?

Answer: Threw 5 on his first ball, then intentionally missed them all and lost.

The announcers were proclaiming his championship win and the screen was disolving to the next commercial, just as Don was intentionally firing his second shot in the ditch. He later stated he had miscalculated the score, and thought he had already lost. Oops. Don's story is not as famous as Del Ballard's gutter ball disaster a few years later, but the results were the same.
4. One of the charter members of the tour, this two-time PBA champion, was known as the "Buzzer". What's his last name?

Answer: Fazio

Basil "Buzz" Fazio, was a veteran champion in his fifties when the PBA was created. He won two titles in the early years and held the distinction of being the oldest player to win on the regular tour until his mark was eclipsed by John Handegard in 1995.
5. In the early 1970s, his revolutionary idea to soak his bowling balls in special solvents led to great scores, many titles, and new rules governing such practices. His name was what?

Answer: Don McCune

McCune was ahead of his time. His process made his bowling ball grab much harder and hit stronger than the rest of the field.
6. I was the first PBA player to surpass $100,000 in earnings in a season. Who am I?

Answer: Earl Anthony

Earl dominated the PBA in his prime. Six times he topped the money list. In 1975, the late Hall-of-Famer became the first to break the $100,000.00 mark in a single-season.
7. This PBA star was the Collegiate Bowler of the Year in 1992. He won his first two PBA titles in 1999. His 220+ average led the tour in 2000. His name was what?

Answer: Chris Barnes

Barnes was a member of TEAM USA, and was the United States Olympic Committee's Athlete of the Year for Bowling in 1994, '96, and '97, before joining the PBA.
8. I've been to the PBA winner's circle over 15 times. I did however, experience a dry spell of over seven years, between my first and second titles. Who am I?

Answer: Norm Duke

Duke became the PBA's youngest-ever champ in 1983, when he won in Cleveland. His next title came in 1991. That year, Duke won twice and collected over 6 figures in prize money.
9. I joined the PBA in 1981. I won over 6 figures during the 1996 season. My powerful shot has produced so many perfect games that I am often referred to by my nickname "Mr. 300". What's my real name?

Answer: Bob Learn Jr.

The Pennsylvania native put on quite a show at the 1996 Flagship Open. He claimed the title that day by rolling games of 300-270-280-279.
10. I rolled the first-ever televised 300 game on the PBA. Do you remember my name?

Answer: Jack Biondilillo

Each one of these stars rolled perfect games on the PBA telecast, but it was Jack who accomplished the trick first. His perfecto was in 1967. Guenther was perfect in 1969, Stefanich in 1974 and McCordic in 1987.
Source: Author doctor_trivia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Pro Bowlers Tour Tough
2. PBA on Free TV Difficult
3. The 2005-06 PBA Average
4. PBA 2005 Tough
5. Test Your Bowling Knowledge Average
6. Bowling In General Easier
7. Quick 'n Easy Bowling Easier
8. Basic Bowling Average
9. Bowling Scores Average
10. Obscure Bowling Facts Average
11. Bowling Average
12. Tough Bowling Difficult

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us