FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Racing Flags Who am I
Quiz about Racing Flags Who am I

Racing Flags: Who am I? Trivia Quiz


There are many flags out there that regulate the sport of Racing. Can you identify my color based on the clues that I give you? Note: This quiz covers the three major racing circuits that are covered in the United States(Nascar, CART and Indy).

A multiple-choice quiz by pearlslam. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Motor Sports

Author
pearlslam
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,575
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
598
- -
Question 1 of 10
1. I'm used when I want to tell drivers to use caution to enter pit road. I am only used in the CART circuit. What color am I? Hint


Question 2 of 10
2. I am used to indicate some kind of hazard in Nascar, CART, and Indy if the conditions are right. In some leagues, I am used to indicate oil, in others, I am used to indicate debris on specific tracks. What color am I? Hint


Question 3 of 10
3. When dealing with lapped cars when I am out, the U.S. circuit approaches the problem in different ways. One circuit allows the first lapped car to regain their lap and benefit from being in the lead lap, in others I allow only the cars between the pace car and the leader to advance one lap when there is only two laps left in my reign. There is no passing on my watch, unless it improves the safety of the track. What color am I? Hint


Question 4 of 10
4. I am slowly being replaced in Nascar. I am used to indicate that you can't get fuel or tires and I am unforgiving if you run out. What color am I? Hint


Question 5 of 10
5. I come in two flavors. This flavor is only used in Indy. Both flavors tell the drivers that there is an ambulance on the track, and both flavors are not used in Nascar. What color am I? Hint


Question 6 of 10
6. I am the enforcer of my brethren. I have the power to tell a driver in Nascar that they are just there to be there, and any laps that they take won't be counted unless they answer to my "little brother". What color am I? Hint


Question 7 of 10
7. In CART, I fly as a single yellow flag, but in Nascar, I change clothes. I am used in Nascar to indicate a problem in an area of the track in road courses. What color am I? Hint


Question 8 of 10
8. In other countries, I am replaced by the National flag to express displeasure to Libya, who has a national flag that is comprised of the same color that the three racing circuits of the U.S. use in my function. What color am I? Hint


Question 9 of 10
9. I am used to summon a driver to the pits for a rules violation or a safety reason. If I am ignored, my "Big Brother" will come in and prevent you from scoring any points until you answer my call. If a bad enough wreck happens, I can summon the field to the pits with the help of the red flag. What color am I? Hint


Question 10 of 10
10. My origins are lost to the annuals of history. One story is that I was flown as an alternative to ringing the dinner bell, getting the attention of horse racers. Another is that I was used to mark check points along rally races. Today, I am used in the same way that the flag is designed to do. What color am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 16 2024 : Guest 72: 6/10
May 02 2024 : Guest 208: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'm used when I want to tell drivers to use caution to enter pit road. I am only used in the CART circuit. What color am I?

Answer: Yellow with a black "P"

It tells the driver to take caution when entering the pit road. Nascar and the IRL usually closes pit road if the conditions for this flag are met.
2. I am used to indicate some kind of hazard in Nascar, CART, and Indy if the conditions are right. In some leagues, I am used to indicate oil, in others, I am used to indicate debris on specific tracks. What color am I?

Answer: Red and Yellow stripped

In Nascar, the flag is used to indicate debris on road courses, while CART and Indy use the flag to indicate oil. Depending on the severity of the oil, a caution (local caution is possible in CART) flag may be thrown to slow down the cars while crews work to clean it up.
3. When dealing with lapped cars when I am out, the U.S. circuit approaches the problem in different ways. One circuit allows the first lapped car to regain their lap and benefit from being in the lead lap, in others I allow only the cars between the pace car and the leader to advance one lap when there is only two laps left in my reign. There is no passing on my watch, unless it improves the safety of the track. What color am I?

Answer: Solid Yellow

When the yellow flag is out, all racing ceases. In CART, a single yellow flag indicates that the area around it is under caution, and a double yellow flag(or a single yellow with a "SC" sign) indicates a full course caution. When the flag is out, there will be cars that are trapped between the leaders and the pace car.

While Nascar gives a "free pass" to the first lapped car, CART and Indy (and F1 in 2007) allows any lapped cars that are in that zone to take their "free pass" with two laps left in the caution.
4. I am slowly being replaced in Nascar. I am used to indicate that you can't get fuel or tires and I am unforgiving if you run out. What color am I?

Answer: Red with Yellow saltire

Red with a yellow saltire is used to tell the drivers that pit road is closed. In Nascar, it is being replaced with a red flag that is waved at the entrance of pit road. This flag is not used in CART.
5. I come in two flavors. This flavor is only used in Indy. Both flavors tell the drivers that there is an ambulance on the track, and both flavors are not used in Nascar. What color am I?

Answer: White with a Red cross

Indy uses the cross flavor. CART uses the white with red stripe flavor. Nascar usually expands the caution period when the ambulance shows up.
6. I am the enforcer of my brethren. I have the power to tell a driver in Nascar that they are just there to be there, and any laps that they take won't be counted unless they answer to my "little brother". What color am I?

Answer: Black with White saltire

The same colors are used in Indy as well, but the white is in a form of a cross. The flag usually waves when you ignore a black flag and you won't be scored until you answer the black flag.
7. In CART, I fly as a single yellow flag, but in Nascar, I change clothes. I am used in Nascar to indicate a problem in an area of the track in road courses. What color am I?

Answer: Solid Blue

Nascar uses this flag to tell the drivers the same thing that a single yellow does in CART. This flag is only flown in road courses.
8. In other countries, I am replaced by the National flag to express displeasure to Libya, who has a national flag that is comprised of the same color that the three racing circuits of the U.S. use in my function. What color am I?

Answer: Solid Green

This flag has a lot of functions for a flag. In Formula One races, before the start of the race and the advent of starting lights, the national flag is waved to indicate the start of the race. In France, the national flag is waved instead of the green flag because Libya has an all green flag. The flag is used in the same capacity as the green flag in the U.S.
9. I am used to summon a driver to the pits for a rules violation or a safety reason. If I am ignored, my "Big Brother" will come in and prevent you from scoring any points until you answer my call. If a bad enough wreck happens, I can summon the field to the pits with the help of the red flag. What color am I?

Answer: Solid Black

If this flag is out, the number of the driver is displayed on a display near the flag stand. Mechanical problems can usually result in the flag being flown like radio problems, loose hood or dragging bumper, as well as rules violations and unsportsmanlike conduct.
10. My origins are lost to the annuals of history. One story is that I was flown as an alternative to ringing the dinner bell, getting the attention of horse racers. Another is that I was used to mark check points along rally races. Today, I am used in the same way that the flag is designed to do. What color am I?

Answer: Black and White checkered

There are several origins of the Checkered flag, some more believable than others. In a 2006 book, "The Origin of the Checker Flag - A Search for Racing's Holy Grail", Fred Egloff traces the origins of the flag to a one, Sydney Waldon. He designed the flag to mark "checking stations", or check points, along the rally style races in the Glidden Tour in 1906.

The first photograph of the checkered flag being used is the Vanderbuilt Cup races of 1904. Some historians dispute the date of the photograph, citing that it could be from 1906 or 1908.
Source: Author pearlslam

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Racing Bodies Tough
2. Hairpin Turns and Va-Rooms Average
3. Auto Racing Greats Tough
4. Racing Variety Very Difficult
5. Fallen Heroes Difficult
6. Auto Racing Impossible
7. 10 Degrees of A. J. Foyt Tough
8. Nascar and IROC Tough
9. Racing Average
10. Racing Flags Easier
11. USA Flags of Racing Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us