FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Seminole Dynasty
Quiz about Seminole Dynasty

Seminole Dynasty Trivia Quiz


In 1995, the NCAA declared the Florida State Seminoles as a dynasty in college football. See how much you know about this Garnet and Golden era of FSU.

A multiple-choice quiz by fsubeachmonkey. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Football
  8. »
  9. Florida State Seminoles

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
1378
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (9/20), Guest 72 (17/20), Guest 72 (15/20).
- -
Question 1 of 20
1. Who ran the famous "Puntrooskie" play against Clemson in 1988? Hint


Question 2 of 20
2. Who intercepted and scored a touchdown on Elvis Grbac's first play of the game, on September 28, 1991 in Ann Arbor, in route to a 51-31 Seminole win? Hint


Question 3 of 20
3. On October 17, 1992, with FSU trailing 13-24 late in the fourth quarter at Georgia Tech, which Seminole quarterback lead the rally to defeat GT 27-24 and capture Florida State's first ACC title? Hint


Question 4 of 20
4. Which Seminole defender outscored FSU's first four opponents in the 1993 National Championship season? Hint


Question 5 of 20
5. What true freshman kicker hit the game winning field goal against Nebraska in the 1994 Orange Bowl, to win FSU's first National Championship? Hint


Question 6 of 20
6. On November 26, 1994, trailing 31-3 in the fourth quarter to the Florida Gators, which FSU quarterback orchestrated the 28 point "Comeback" to tie the game 31-31? Hint


Question 7 of 20
7. Who became the first running back in FSU history to record three 1,000 yard rushing seasons? Hint


Question 8 of 20
8. FSU boasts the first two-time Lou Groza award winner. Who is it?
Hint


Question 9 of 20
9. Which of these four Seminoles was chosen the highest in the NFL Draft? Hint


Question 10 of 20
10. What was Steve Spurrier's record against FSU in games played in Tallahassee? Hint


Question 11 of 20
11. FSU's Charlie Ward and Chris Weinke were the first two ACC players to win the Heisman trophy.


Question 12 of 20
12. In FSU's first 12 seasons in the ACC, how many ACC titles did they win? Hint


Question 13 of 20
13. In it's first 12 seasons in the ACC, what was FSU's record against conference opponents? Hint


Question 14 of 20
14. FSU was the winningest college football program in the 90s. What was their record? Hint


Question 15 of 20
15. FSU set a NCAA record for most consecutive bowl victories. What is that total? Hint


Question 16 of 20
16. FSU set a record for most consecutive top 5 finishes. What is that total? Hint


Question 17 of 20
17. FSU set a NCAA record for most consecutive seasons with 10 or more wins. What is that total? Hint


Question 18 of 20
18. Since the AP poll began doing preseason polls in 1950, FSU was the first team to go wire-to-wire as the #1 team.


Question 19 of 20
19. ___________ is known as "The Voice of the Seminoles"?
Hint


Question 20 of 20
20. Everyone knows that P.K. Sam caught Chris Rix's 52 yard hail mary pass with 55 seconds left in the game, secured a 38-34 Seminole win in Gainesville in 2003. Who caught the 4th and 14 pass one play prior to that game winning heave? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 172: 9/20
Jun 13 2024 : Guest 72: 17/20
Jun 05 2024 : Guest 72: 15/20
May 31 2024 : Guest 73: 1/20
May 31 2024 : Guest 174: 11/20
May 24 2024 : Guest 98: 6/20
May 13 2024 : Guest 38: 1/20
May 10 2024 : Guest 107: 14/20
May 02 2024 : Guest 72: 14/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who ran the famous "Puntrooskie" play against Clemson in 1988?

Answer: LeRoy Butler

Tied at 21 with 1:50 left in the game, FSU ran a fake punt on 4th and 4 from their own 21 yard line which resulted in a first and goal from the Clemson 1 yard line. Richie Andrews 19 yard field goal gave the Seminoles a 24-21 win.
2. Who intercepted and scored a touchdown on Elvis Grbac's first play of the game, on September 28, 1991 in Ann Arbor, in route to a 51-31 Seminole win?

Answer: Terrell Buckley

Terrell Buckley set the tone as FSU's 51 points that day are the most ever scored by a Wolverine opponent in Ann Arbor.
3. On October 17, 1992, with FSU trailing 13-24 late in the fourth quarter at Georgia Tech, which Seminole quarterback lead the rally to defeat GT 27-24 and capture Florida State's first ACC title?

Answer: Charlie Ward

With 3:20 remaining, Ward's 5 yard TD run cut the lead to 20-24. After recovering an onside kick, Ward hit Kez McCorvey, with 1:42 remaining, for the go ahead score and the defense sealed the 27-24 victory giving FSU its first ACC title.
4. Which Seminole defender outscored FSU's first four opponents in the 1993 National Championship season?

Answer: Derrick Brooks

Linebacker Derrick Brooks scored three touchdowns in the first four games outscoring the FSU opponents 18-14.
5. What true freshman kicker hit the game winning field goal against Nebraska in the 1994 Orange Bowl, to win FSU's first National Championship?

Answer: Scott Bentley

FSU trailed 16-15 with 21 seconds left in the game when Scott Bentley hit a 22 yard field goal, his fourth of the game, and gave FSU an 18-16 win and the 1993 National Championship.
6. On November 26, 1994, trailing 31-3 in the fourth quarter to the Florida Gators, which FSU quarterback orchestrated the 28 point "Comeback" to tie the game 31-31?

Answer: Danny Kanell

Danny Kanell went 18/22 for 232 yards and a touchdown in the fourth quarter. The Seminoles then defeated the Gators 23-17 in what was known as, "The Fifth Quarter" in the 1995 Sugar Bowl.
7. Who became the first running back in FSU history to record three 1,000 yard rushing seasons?

Answer: Warrick Dunn

Warrick Dunn finished his career as the Seminoles' leader in rushing yards (3,959), yards per carry (6.9), all-purpose yards (5,321), and 100-yard games (21).
8. FSU boasts the first two-time Lou Groza award winner. Who is it?

Answer: Sebastian Janikowski

The "Polish Powderkeg" set multiple school records including the longest field goal which was a 56 yarder.
9. Which of these four Seminoles was chosen the highest in the NFL Draft?

Answer: Andre Wadsworth

Andre Wadsworth was chosen third in the 1998 NFL Draft by the Arizona Cardinals. Deion was the fifth selection in the 1989 NFL Draft by the Atlanta Falcons. Warrick was chosen 4th by the Cincinnati Bengals in the 2000 NFL Draft. Boulware was chosen fourth by the Baltimore Ravens in the 1997 NFL Draft.
10. What was Steve Spurrier's record against FSU in games played in Tallahassee?

Answer: 0-5-1

Steve Spurrier went 0-5-1 against Bobby Bowden's Seminoles in Tallahassee. The Gators 1996 National Championship team didn't even beat the Noles in Tallahassee.
11. FSU's Charlie Ward and Chris Weinke were the first two ACC players to win the Heisman trophy.

Answer: True

Charlie Ward won the award in 1993, and Chris Weinke won the award in 2000.
12. In FSU's first 12 seasons in the ACC, how many ACC titles did they win?

Answer: 11

FSU won 11 ACC titles in it's first 12 years in the league.(9 outright and 2 co-championships) The 2001 ACC title was captured by Maryland. FSU defeated that MD team 52-31 but, because FSU lost to both NC State and UNC that year, the title went to the Terps.
13. In it's first 12 seasons in the ACC, what was FSU's record against conference opponents?

Answer: 90-6

FSU went 90-6 in it's first 12 years in the ACC.
14. FSU was the winningest college football program in the 90s. What was their record?

Answer: 109-13-1

Can you say "Dominant"?
15. FSU set a NCAA record for most consecutive bowl victories. What is that total?

Answer: 11

Bobby Bowden and FSU won 11 consecutive bowl games from 1985-1996. They also hold the record for most consecutive bowls without a loss at 14.
16. FSU set a record for most consecutive top 5 finishes. What is that total?

Answer: 14

The Bobby Bowden lead Seminoles finished the season ranked #4 or higher in the final polls for 14 straight years from 1987-2000.
17. FSU set a NCAA record for most consecutive seasons with 10 or more wins. What is that total?

Answer: 14

Bobby Bowden lead FSU to 10 or more wins for 14 consecutive years from 1987-2000.
18. Since the AP poll began doing preseason polls in 1950, FSU was the first team to go wire-to-wire as the #1 team.

Answer: True

Pre-1950, 2 teams went wire-to-wire. Notre Dame('43) and Army('45).
Since 1950, many teams have started #1 and ended #1 but were not ranked #1 every week of the season. Those teams are Tennessee('51), Michigan State('52), Oklahoma ('56, '74, '75, '85), Alabama('78) and FSU('93)
19. ___________ is known as "The Voice of the Seminoles"?

Answer: Gene Deckerhoff

Gene Deckerhoff is one of the first four announcers ever inducted
into the Florida Sports Hall of Fame.
20. Everyone knows that P.K. Sam caught Chris Rix's 52 yard hail mary pass with 55 seconds left in the game, secured a 38-34 Seminole win in Gainesville in 2003. Who caught the 4th and 14 pass one play prior to that game winning heave?

Answer: Dominic Robinson

Dominic Robinson stepped up huge on the 4th and 14 and caught a strike thrown by Chris Rix for a first down.
Source: Author fsubeachmonkey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us