FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ultimate Hockey
Quiz about Ultimate Hockey

Ultimate Hockey Trivia Quiz


Mixture of hockey trivia.

A multiple-choice quiz by grippermark. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
grippermark
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,425
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
7 / 20
Plays
846
- -
Question 1 of 20
1. In 2000-2001 who led the league in short handed goals? Hint


Question 2 of 20
2. In 2000-2001 who led the league in short handed goals - how many did he score?

Answer: ( Number)
Question 3 of 20
3. In 2001-2002 which three teams started 4 different goalies? Hint


Question 4 of 20
4. Who is the first player in NHL history to lead three different Canadian NHL teams in scoring?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 5 of 20
5. When Mats Sundin reached the 40 goal plateau in 2001-02 it was the ____ time he had achieved this feat? Hint


Question 6 of 20
6. Who wore the number 82 for the Montreal Canadiens in 2001-02?

Answer: ( Two words, or just surname ... French Canadian)
Question 7 of 20
7. Who scored the first goal in Minnesota Wild history? Hint


Question 8 of 20
8. What former number 1 draft pick was traded straight across for the number 2 pick Wade Redden? Hint


Question 9 of 20
9. What team was originally drafted Ulf Dahlen? Hint


Question 10 of 20
10. Who are the original members of the Montreal Canadiens smurf line? Hint


Question 11 of 20
11. Pavel Bure achieved career lows in goals with 6 goals, 7 assists, and 13 points in 95-96 how many games did he play? Hint


Question 12 of 20
12. I'm the second player in history to score two short handed goals in one playoff period: who am I? Hint


Question 13 of 20
13. How many 50 goal scorers were there in 1997? Hint


Question 14 of 20
14. Who scored the over time goal in the game 7 of the 1994 Eastern Conference Finals between the Rangers and Devils? Hint


Question 15 of 20
15. In the playoffs there was a streak of missed penalty shots from 92-97, it was broken on May 11th, 1997 when ______ scored on Steve Shields in the eastern Conference Finals? Hint


Question 16 of 20
16. Who was the 2001-2002 Captain of the Edmonton Oilers?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 17 of 20
17. Who was the 2001-2002 captain of the Los Angeles Kings?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 18 of 20
18. When Chicago traded Dominek Hasek to Buffalo, Chicago got a goalie and a draft pick in return. Who did that draft pick become? Hint


Question 19 of 20
19. Doug Gilmour has played for ________ teams in his NHL career? Hint


Question 20 of 20
20. In the 1993 entry draft the order players drafted went 1. Alexandre Daigle, 2. Chris Pronger, 3. _____________ and 4.______________ ?

Answer: (Two Words .. surnames only of the 3rd and 4th)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 2000-2001 who led the league in short handed goals?

Answer: Steve Sullivan

2. In 2000-2001 who led the league in short handed goals - how many did he score?

Answer: 8

3. In 2001-2002 which three teams started 4 different goalies?

Answer: Vancouver, Montreal, Atlanta

VAN - Dan Cloutier, Alex Auld, Peter Skudra, and Martin Brochu MTL - Jose Theodore, Jeff Hackett, Stephane Fiset, and Matheiu Garon ATL - Damien Rhodes, Pasi Nurminen, Milan Hnlicka, and Fredric Cassivi
4. Who is the first player in NHL history to lead three different Canadian NHL teams in scoring?

Answer: Vincent Damphousse

Montreal, Toronto, Edmonton.
5. When Mats Sundin reached the 40 goal plateau in 2001-02 it was the ____ time he had achieved this feat?

Answer: 3rd

94-95, 96-97, and 2001-2002.
6. Who wore the number 82 for the Montreal Canadiens in 2001-02?

Answer: Donald Audette

7. Who scored the first goal in Minnesota Wild history?

Answer: Marian Gaborik

8. What former number 1 draft pick was traded straight across for the number 2 pick Wade Redden?

Answer: Brian Berard

Ottawa traded Berard for the Islanders pick of Redden.
9. What team was originally drafted Ulf Dahlen?

Answer: New York Rangers

7th overall in 1985.
10. Who are the original members of the Montreal Canadiens smurf line?

Answer: Saku Koivu, Valeri Bure, Oleg Petrov

11. Pavel Bure achieved career lows in goals with 6 goals, 7 assists, and 13 points in 95-96 how many games did he play?

Answer: 15

12. I'm the second player in history to score two short handed goals in one playoff period: who am I?

Answer: Rod Brind Amour

13. How many 50 goal scorers were there in 1997?

Answer: 4

Tkachuk 52, Selanne 51, LeClair 50, Lemieux 50.
14. Who scored the over time goal in the game 7 of the 1994 Eastern Conference Finals between the Rangers and Devils?

Answer: Stephane Matteau

Rangers went on to win the Stanley cup over the Vancouver Canucks in 6.
15. In the playoffs there was a streak of missed penalty shots from 92-97, it was broken on May 11th, 1997 when ______ scored on Steve Shields in the eastern Conference Finals?

Answer: Eric Lindros

16. Who was the 2001-2002 Captain of the Edmonton Oilers?

Answer: Jason Smith

17. Who was the 2001-2002 captain of the Los Angeles Kings?

Answer: Mattias Norsrtom

18. When Chicago traded Dominek Hasek to Buffalo, Chicago got a goalie and a draft pick in return. Who did that draft pick become?

Answer: Eric Daze

19. Doug Gilmour has played for ________ teams in his NHL career?

Answer: 7

St. Louis, Calgary, Toronto, New Jersey, Chicago, Buffalo, and Montreal.
20. In the 1993 entry draft the order players drafted went 1. Alexandre Daigle, 2. Chris Pronger, 3. _____________ and 4.______________ ?

Answer: Gratton Kariya

Daigle to Ottawa, Pronger to Hartford, Gratton to Lightning, Kariya to the Mighty Ducks.
Source: Author grippermark

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Goons Tough
2. NHL Hockey Teasers Tough
3. Mixed NHL Tough
4. NHL Mixture Tough
5. Arena Nicknames and Players Tough
6. Little Known Hockey Tidbits Tough
7. NHL Mixture Tough
8. Time to Play Hockey Tough
9. Hockey Potpourri Tough
10. Miscellaneous Hockey Tough
11. Hockey Volume 3 Tough
12. Hockey Mania II Tough

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us