FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Golden Age of Television
Quiz about The Golden Age of Television

The Golden Age of Television Trivia Quiz


Answer the first nine questions correctly to reveal what these shows have in common.

A multiple-choice quiz by AlexT781. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV Mixture
  8. »
  9. TV Common Bond

Author
AlexT781
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,875
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
903
Last 3 plays: Guest 209 (6/10), Guest 174 (6/10), Guest 184 (10/10).
Question 1 of 10
1. This show, airing in 1949, opened with "From Hollywood, Camel Cigarettes presents..." Another show ten years later had the same name. Hint


Question 2 of 10
2. Our next TV show first aired in 1970, cast Betty White as the "Happy Homemaker", and spawned several spin-offs, most of which failed. Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the TV show whose final episode, which aired in 1983, holds the record for the most watched US TV episode? Hint


Question 4 of 10
4. Our next program first aired in 1973, and 40 years later was still going strong even though most the original cast has long been written out. According to Nielsen, from 1988 to 2015, it was the most watched daytime television drama series. Hint


Question 5 of 10
5. The fifth TV series on our list is tied with the "The Cosby Show" for most consecutive seasons as the most watched television series, at 5. The star of this show was also the co-star of the series "In the Heat of the Night", where he played a sheriff. Hint


Question 6 of 10
6. This TV series, following the lives of a Virginia family during the Great Depression, gave us one of the most well-known TV lines ever. The series aired from 1971 to 1981, and has no relation to Sam. Hint


Question 7 of 10
7. This next early TV show aired from 1955 to 1957, and was named after the sponsor. With many shows like it, such as "The Texaco Hour", it may be tough to guess. Think aluminum! Hint


Question 8 of 10
8. After starring as Maverick, James Garner went on to play a private investigator who was convicted for a crime he didn't commit. Hint


Question 9 of 10
9. Two very popular TV stars of their time, one annoying ottoman. Name the show. Hint


Question 10 of 10
10. Take the first letter of each answer (excluding "The") and the word will spell what all these shows have in common.

Answer: (Two words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 209: 6/10
Feb 27 2024 : Guest 174: 6/10
Feb 27 2024 : Guest 184: 10/10
Feb 26 2024 : Guest 174: 5/10
Feb 12 2024 : Guest 50: 10/10
Feb 10 2024 : firemike1016: 7/10
Feb 09 2024 : Guest 108: 9/10
Feb 06 2024 : Guest 174: 9/10
Feb 06 2024 : Guest 99: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This show, airing in 1949, opened with "From Hollywood, Camel Cigarettes presents..." Another show ten years later had the same name.

Answer: "The Ed Wynn Show"

"The Ed Wynn Show" lasted only one season, but Ed Wynn reappeared 10 years later with another comedy show aptly enough called "The Ed Wynn Show". Supposedly, Ed Wynn found it hard to adjust to TV after many years in radio broadcasting.
2. Our next TV show first aired in 1970, cast Betty White as the "Happy Homemaker", and spawned several spin-offs, most of which failed.

Answer: "The Mary Tyler Moore Show"

Starring Mary Tyler Moore, Ed Asner, and Betty White, among others, "The Mary Tyler Moore Show" aired until 1977. Interestingly, as Betty White became more and more popular on "The Mary Tyler Moore Show", which was aired on CBS, NBC decided to remove her as the long-running host of the Macy's Thanksgiving Day Parade.
3. What is the name of the TV show whose final episode, which aired in 1983, holds the record for the most watched US TV episode?

Answer: "M*A*S*H"

The final episode of "M*A*S*H" still holds the record for single episodes as of 2016. Counting all TV broadcasts however, the top seven places are held by the Super Bowl.
4. Our next program first aired in 1973, and 40 years later was still going strong even though most the original cast has long been written out. According to Nielsen, from 1988 to 2015, it was the most watched daytime television drama series.

Answer: "The Young and the Restless"

"The Young and the Restless" first became Nielsen's number one rated program in 1988, when it finally beat "General Hospital". In 2013, according to Nielsen, "The Young and the Restless" was the highest rated daytime television program for 25 consecutive years.
5. The fifth TV series on our list is tied with the "The Cosby Show" for most consecutive seasons as the most watched television series, at 5. The star of this show was also the co-star of the series "In the Heat of the Night", where he played a sheriff.

Answer: "All in the Family"

Carroll O'Connor's most famous role is probably that of Archie Bunker. This show introduced us to characters starring in spin-offs such as "The Jeffersons".
6. This TV series, following the lives of a Virginia family during the Great Depression, gave us one of the most well-known TV lines ever. The series aired from 1971 to 1981, and has no relation to Sam.

Answer: "The Waltons"

"The Waltons" was based off of series creator Ed Hamner's real family. Each member of the Walton family was based off of Hamner's siblings, parents, and grandparents.
7. This next early TV show aired from 1955 to 1957, and was named after the sponsor. With many shows like it, such as "The Texaco Hour", it may be tough to guess. Think aluminum!

Answer: "The Alcoa Hour"

"The Alcoa Hour" was sponsored by Alcoa, founded in 1888 as the Aluminum Company of America. Until 1956, it wasn't really cost effective to include commercials within TV programs. Once technology caught up (and the revelation that sponsors were fixing game shows), program sponsorship fell by the wayside in favor of extending a 30 minute program to an hour with commercials, as we all love today.
8. After starring as Maverick, James Garner went on to play a private investigator who was convicted for a crime he didn't commit.

Answer: "The Rockford Files"

"The Rockford Files" aired from 1974 to 1980, and was one of a long list of shows created and produced by Stephen J. Cannell that dominated TV during the '70s and '80s.
9. Two very popular TV stars of their time, one annoying ottoman. Name the show.

Answer: "Dick Van Dyke Show"

During the opening montage, Dick Van Dyke walks into his house and immediately trip over the ottoman in the middle of the living room. Mary Tyler Moore was his co-star, playing Laura Petrie, and later went on to star in her own television series.
10. Take the first letter of each answer (excluding "The") and the word will spell what all these shows have in common.

Answer: Emmy Award

All of these shows have won Emmy Awards for their respective categories between 1949 and 1983.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Gamemaster1967 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us