FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Reticulating Splines
Quiz about Reticulating Splines

Reticulating Splines Trivia Quiz


The nonsensical phrase "reticulating splines" has been used in several games, especially those of the "Sims" franchise. Do you know some of them? Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Video Games Mixture
  8. »
  9. Something in Common

Author
Lpez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,323
Updated
Jul 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
219
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first game to use the phrase "reticulating splines" was "SimCity 2000". Which of these options best describes that game? Hint

Life simulation game
Puzzle game
Vehicle simulation game
City-building simulation game

2. In 1996, Electronic Arts released a game developed by Maxis, which was a flight simulator, and was the first to use the language Simlish. Which type of vehicle did the game allow the player to drive? Hint

Car
Airplane
Truck
Helicopter

3. "The Sims" is one of the most successful life simulation video games of the latest times. Which of these is the currency used in this game? Hint

Sporebuck
Simoleon
Scrip
Ducat

4. "SimCity 4" was released in 2003, and introduced night and day cycles. Which of these game modes did "SimCity 4" did NOT have? Hint

Mayor mode
MySim mode
God mode
Emergency mode

5. "The Sims 2" was released in 2004 as the sequel for "The Sims", and also released several expansion packs over time. Which of these expansion packs offered vacations for the Sims? Hint

Nightlife
FreeTime
Bon Voyage
Apartment Life

6. Another game that used "reticulating spines" was a biological simulation game released in 2008 by the creators of previous "Sims" games. Which of these games, which includes creatures going through a cell stage and a tribal stage, is this? Hint

HighGrow
Spore
Odell Lake
Avatar

7. "The Sims 3", released in 2009, featured new public events and goals within the video game storyline, and released versions for a few consoles. Which of these was NOT one of those consoles? Hint

GameCube
Wii
Xbox 360
Playstation 3

8. "The Sims Social" was launched in 2011 on a social media platform, although it only lasted two years, since it was shut down in 2013. In which of these social media could you have played "The Sims Social"? Hint

Twitter
Facebook
MySpace
Hi5

9. In 2012, Maxis and Electronic Arts announced the release of "SimCity Social", which would be available on a social network. Which other recognized game developer helped in the making of "SimCity Social"? Hint

Avalanche
Gameloft
Disney
Playfish

10. The man who thought of "reticulating splines" is also the man behind all of "The Sims" games. Who founded the company Maxis and created many successful video games in "The Sims" franchise? Hint

Will Wright
Peter Moore
Trip Hawkins
Pharell Williams


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first game to use the phrase "reticulating splines" was "SimCity 2000". Which of these options best describes that game?

Answer: City-building simulation game

"SimCity 2000", which was actually released in 1994, was first made as a personal computer videogame, developed by the company Maxis. The game, designed by Fred Haslam, won the Origins award for Best Military or Strategy Computer Game in 1995. Some of the game's features included the addition of many buildings (in comparison to its prequel, "SimCity"), and a tool that reveals information of buildings upon request.
2. In 1996, Electronic Arts released a game developed by Maxis, which was a flight simulator, and was the first to use the language Simlish. Which type of vehicle did the game allow the player to drive?

Answer: Helicopter

A 3D game, "SimCopter" allows the player to pilot a helicopter through a 3D city, and maps of this city correspond to those of the game "SimCity 2000". The helicopter pilot can work in several jobs, like rescuer, criminal catcher or directing traffic. "SimCopter" was exclusively released for PCs.
3. "The Sims" is one of the most successful life simulation video games of the latest times. Which of these is the currency used in this game?

Answer: Simoleon

Represented by the symbol , "The Sims" uses Simoleons as their currency. Each player begins with 20,000, which can be used to purchase either a house or a lot. After doing this, the player can do several other activities such as work, read, and receive guests.

"The Sims" won the 2000 GameSpot Game of the Year Award.
4. "SimCity 4" was released in 2003, and introduced night and day cycles. Which of these game modes did "SimCity 4" did NOT have?

Answer: Emergency mode

"SimCity 4", as its predecessors, allowed the player to build and manage a city. It had three game modes; God mode, which permitted the player to choose where the city would be built, as well as cause natural disasters, Mayor mode, where the player manages the city and its public services, and MySim mode, which allows players to use their own Sims.
5. "The Sims 2" was released in 2004 as the sequel for "The Sims", and also released several expansion packs over time. Which of these expansion packs offered vacations for the Sims?

Answer: Bon Voyage

"The Sims 2" offered a complete 3D view, as well as going through life's different stages. The game, available for a variety of consoles, released eight expansion packs, such as Bon Voyage, a package that enabled the Sims to explore several parts of the world as a vacation.
6. Another game that used "reticulating spines" was a biological simulation game released in 2008 by the creators of previous "Sims" games. Which of these games, which includes creatures going through a cell stage and a tribal stage, is this?

Answer: Spore

The game "Spore" enables players to make their own creatures, which go through cell stage, creature stage, tribal stage, civilization stage, and space stage. The game has a few expansion packs, and several games for different consoles have been developed.
7. "The Sims 3", released in 2009, featured new public events and goals within the video game storyline, and released versions for a few consoles. Which of these was NOT one of those consoles?

Answer: GameCube

The Nintendo GameCube was a great console! Too bad it was discontinued in 2007, therefore making it impossible for "The Sims 3" to produce a GameCube version. However, the game was available to be played in Nintendo DS and 3DS, Wii, Xbox 360 and Playstation 3.

In the game, players can build houses, interact and have children (including same-sex couples) and there is an option to chat with other Sims to improve the previous "social" techniques used in former games.
8. "The Sims Social" was launched in 2011 on a social media platform, although it only lasted two years, since it was shut down in 2013. In which of these social media could you have played "The Sims Social"?

Answer: Facebook

"The Sims Social" allows users to engage in interaction with Sims of their Facebook friends. Different to other "Sims" games, users could only go for three careers: Rocker, Artist and Chef. Electronic Arts announced on April 2013 that, after two years on the social network created by Mark Zuckerberg, the game would be closed down and would no longer be playable.
9. In 2012, Maxis and Electronic Arts announced the release of "SimCity Social", which would be available on a social network. Which other recognized game developer helped in the making of "SimCity Social"?

Answer: Playfish

Playfish developed a couple of known games such as "Restaurant City" and "Pet Society", before becoming defunct in 2013 and then owned by Electronic Arts. The British company helped design "SimCity Social" with Maxis. The game allowed Facebook users to interact with their Facebook friends via their cities. The game shut down on 2013 alongside "The Sims Social".
10. The man who thought of "reticulating splines" is also the man behind all of "The Sims" games. Who founded the company Maxis and created many successful video games in "The Sims" franchise?

Answer: Will Wright

Will Wright is the founder of Maxis and creator of "The Sims". He first released "SimCity" in 1989, unleashing an impressive amount of success and many sequels. Maxis, which Wright founded alongside Jeff Braun, was bought by Electronic Arts in 1997, but Wright kept developing "Sims" games with Maxis, as a subsidiary of EA.

Will once said in an interview that the phrase "reticulating splines" was added because it "sounded cool". The phrase has been included in many Maxis games, as a joke.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Author Challenges by Lpez:

A collection of quizzes I've written based on titles from the FunTrivia Author Challenges list. Enjoy!

  1. The Great American Hamburger Easier
  2. Things That Make Other Things Easier
  3. It's Not Easy, Being a Plankton Easier
  4. Cooking with Octopus Easier
  5. I'm Aiming to Quease Average
  6. Aibohphobia Average
  7. That's Not How You Do It! Easier
  8. Manic Monday Average
  9. Fighting for Peace Average
  10. Sad Pandas Very Easy
  11. The Hens Are Coming Home to Roost Average
  12. My Way or Norway? Average

9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us