FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Great Indian  APJ Abdul Kalam
Quiz about A Great Indian  APJ Abdul Kalam

A Great Indian - A.P.J Abdul Kalam Quiz


A quiz on a great man, who has contributed to India's growth and development.

A multiple-choice quiz by kaushik_twin. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
kaushik_twin
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
180,834
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1981
Last 3 plays: Lipika109 (8/10), Guest 111 (9/10), Guest 1 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Into what position was Dr. Kalam sworn in on 25 July, 2002? Hint


Question 2 of 10
2. What is the full form of the "APJ" in Dr. Kalam's name? Hint


Question 3 of 10
3. With what honour has Dr. Kalam been decorated, the highest honour that an Indian citizen can receive? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of Dr. Kalam's inspirational autobiography? Hint


Question 5 of 10
5. Dr. Kalam was the chief of India's Defence Research and Development Program.


Question 6 of 10
6. Who was Dr. Kalam's mentor and guide? Hint


Question 7 of 10
7. Where was Dr. Kalam born? Hint


Question 8 of 10
8. What religion is Dr. Kalam a follower of? Hint


Question 9 of 10
9. What is Dr. Kalam's dream for India called? Hint


Question 10 of 10
10. A.P.J Abdul Kalam was awarded the Padma Bhushan, Padma Vibhushan and the Bharat Ratna.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Lipika109: 8/10
Feb 14 2024 : Guest 111: 9/10
Feb 11 2024 : Guest 1: 6/10
Feb 11 2024 : wjames: 6/10
Feb 11 2024 : sw11: 10/10
Feb 11 2024 : fletch1165: 5/10
Feb 11 2024 : dee1304: 4/10
Feb 11 2024 : gracemercy1: 10/10
Feb 11 2024 : james1947: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Into what position was Dr. Kalam sworn in on 25 July, 2002?

Answer: President of India

Dr. APJ Abdul Kalam was sworn in as the eleventh president of India.
He is famous for his humility, sincerity, dediction and love for children.
2. What is the full form of the "APJ" in Dr. Kalam's name?

Answer: Avul Pakir Jainulabdeen

Dr. Kalam is the son of a boat owner in Rameswaram, Tamil Nadu. He is a symbol of how in India, anybody can aspire even to the highest office.
3. With what honour has Dr. Kalam been decorated, the highest honour that an Indian citizen can receive?

Answer: The Bharat Ratna

The Bharat Ratna was conferred on Dr. Kalam by K. R. Narayanan who was then President of India.
4. What is the name of Dr. Kalam's inspirational autobiography?

Answer: Wings of Fire

'Wings of Fire' is a truly inspirational book that shows how, through hard work and with God's grace, anything is possible in this world.
I recommend this book to all, not only Indians, as a great read.
5. Dr. Kalam was the chief of India's Defence Research and Development Program.

Answer: True

Dr. Kalam created Agni, Prithvi, Akash, Trishul and Nag, missiles that became household names in India and raised India to the level of a missile power of international reckoning.
6. Who was Dr. Kalam's mentor and guide?

Answer: Dr. Vikram Sarabhai

Dr. Vikram Sarabhai was a great visionary and could be called the father of Indian missile technology. He aided Dr. Kalam, helped him, and gave him valuable advice on how to always reach for the stars.
7. Where was Dr. Kalam born?

Answer: Rameswaram, Tamil Nadu

Dr. Kalam was born in Rameswaram to poor parents. He studied hard and by pure hard work got a seat in one of India's best colleges and became the head of India's Rocket Development and Missile Development program.
8. What religion is Dr. Kalam a follower of?

Answer: Islam

Dr. Kalam is a devout Muslim. His father's best friend, incidentally was a Hindu priest.
9. What is Dr. Kalam's dream for India called?

Answer: Vision 2020

Vision 2020 sees India as a world leader in all fields and a prosperous, happy country without poverty.
10. A.P.J Abdul Kalam was awarded the Padma Bhushan, Padma Vibhushan and the Bharat Ratna.

Answer: True

A.P.J Abdul Kalam's life is an inspiration to all Indians and he can truly be called a 'Jewel of India' (Bharat Ratna).
Source: Author kaushik_twin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us