FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Elections 2009
Quiz about Indian Elections 2009

Indian Elections 2009 Trivia Quiz


This is a quiz on some of the notable winners and losers from the General Elections held in India in 2009. Just identify the person based on the clues.

A multiple-choice quiz by srini701. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
srini701
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
310,276
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
800
- -
Question 1 of 10
1. This person was one of the most impressive winners in the 2009 elections. He hails from a politically very famous family and has in fact won an election before from the same constituency. Who among the following has won the Amethi seat for the Congress in 2009? Hint


Question 2 of 10
2. This man has been a chief minister of his state and a former Union minister. One of the most vocal leaders in Indian politics, he was expected to lead his party to a big win and was expected to play a crucial role in the formation of the government. However, he surprisingly lost his election from the Pataliputra constituency in Bihar. Who? Hint


Question 3 of 10
3. Another former chief minister whose son is also a chief minister of the state, this man contested the 2009 elections against his own sister and won the Srinagar seat. Who? Hint


Question 4 of 10
4. This man has been a former Prime Minister of India and both he and his son have been the chief ministers of their state. He won in 2009 from the Hassan constituency of Karnataka state. Which astute politician am I talking about? Hint


Question 5 of 10
5. This man is one of the biggest and most surprising losers in the 2009 elections. He had once won the same Hajipur seat in Bihar with a world record margin and was confidently expected to enter the parliament yet again. Which politician am I talking about? Hint


Question 6 of 10
6. This man has been a former captain of the Indian cricket team and was making his political debut in 2009. Which among the following was a surprise winner from the Moradabad constituency of Uttar Pradesh, although he hails from the Andhra Pradesh state? Hint


Question 7 of 10
7. This firebrand lady is one of the most vocal leaders from Andhra Pradesh and has served as a Union minister before. She had twice won from the Khammam seat and was widely expected to make it a hat-trick of wins in 2009. However she failed to pull it off, despite a very strong showing in the rest of the state by her party. Who? Hint


Question 8 of 10
8. This former athlete had won gold medals in the Asian Games and had also won the most prestigious award in Indian sports, the Rajiv Gandhi Khel Ratna. After retiring from sports, she won elections to the parliament from West Bengal in 2004 and was expected to win in 2009 too from the Krishnanagar seat as her party the CPI (M) had a very strong hold there. However she lost rather tamely. Which athlete am I talking about? Hint


Question 9 of 10
9. This former actor had starred in many super hit Hindi movies of the 1980s. He twice won elections on the BJP ticket from Gurdaspur in Punjab, despite being an "outsider" to the state and had also served as a union minister. He however failed to make it a hat-trick in 2009, losing by a very narrow margin. Which hero am I talking about? Hint


Question 10 of 10
10. This former actress hails from Andhra Pradesh and has starred in many in Telugu, Tamil, Kannada and Hindi films in the 1970s and 1980s. She made her entry to the upper house of the Indian parliament as a Telugu Desam member but broke away from the party and joined the Samajwadi Party, on whose ticket she won from Rampur in Uttar Pradesh in 2004. After a bitter campaign in 2009 involving her own party leaders, she managed to retain her seat. Which actress is this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 42: 1/10
Jan 31 2024 : sam388: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This person was one of the most impressive winners in the 2009 elections. He hails from a politically very famous family and has in fact won an election before from the same constituency. Who among the following has won the Amethi seat for the Congress in 2009?

Answer: Rahul Gandhi

Rahul Gandhi won the Amethi seat by a margin of well over 3 lakh (300,000) votes. Varun Gandhi, his cousin, won from the Pilibhit seat as a BJP candidate, while Sonia Gandhi, his mother, won the Rae Bareli seat. Maneka Gandhi, mother of Varun Gandhi, is also a member of the Indian parliament.
2. This man has been a chief minister of his state and a former Union minister. One of the most vocal leaders in Indian politics, he was expected to lead his party to a big win and was expected to play a crucial role in the formation of the government. However, he surprisingly lost his election from the Pataliputra constituency in Bihar. Who?

Answer: Laloo Prasad Yadav

Laloo Parasad Yadav, leader of the Rashtriya Janata Dal (RJD), lost the Pataliputra seat in Bihar, but managed to win from Saran constituency in the same state. Nitish Kumar is the chief minister of Bihar state.
3. Another former chief minister whose son is also a chief minister of the state, this man contested the 2009 elections against his own sister and won the Srinagar seat. Who?

Answer: Farooq Abdullah

Farooq Abdullah has been the chief minister of Jammu Kashmir before and his son Omar Abdullah is the present chief minister of the state (May 2009). Iftikar Hussain Ansari is the candidate who lost the elections in 2009 to Farooq Abdullah.
4. This man has been a former Prime Minister of India and both he and his son have been the chief ministers of their state. He won in 2009 from the Hassan constituency of Karnataka state. Which astute politician am I talking about?

Answer: H D Deve Gowda

Deve Gowda won the Hassan seat with a whopping margin of over 2 lakh (200,000) votes. He was the 14th prime minister of India during 1996-1997. His son, Kumaraswamy, has also served as the chief minister of Karnataka. S Bangarappa and S M Krishna have also been chief ministers of Karnataka.
5. This man is one of the biggest and most surprising losers in the 2009 elections. He had once won the same Hajipur seat in Bihar with a world record margin and was confidently expected to enter the parliament yet again. Which politician am I talking about?

Answer: Ram Vilas Paswan

Ram Vilas Paswan has been in the cabinet of every Indian council of ministers since 1996 and had been expected to play a major role in 2009 too. However he not only lost in a most surprising manner, but his party, the Lok Janashakti Party (LJP) failed to win a single seat.
6. This man has been a former captain of the Indian cricket team and was making his political debut in 2009. Which among the following was a surprise winner from the Moradabad constituency of Uttar Pradesh, although he hails from the Andhra Pradesh state?

Answer: Mohd Azharuddin

Mohammad Azharuddin contested the Moradabad seat as a Congress candidate and was widely expected to lose. But he emerged a surprise winner. Chetan Chauhan and Kirti Azad are also cricket players who entered politics and have been members of the Indian parliament before.
7. This firebrand lady is one of the most vocal leaders from Andhra Pradesh and has served as a Union minister before. She had twice won from the Khammam seat and was widely expected to make it a hat-trick of wins in 2009. However she failed to pull it off, despite a very strong showing in the rest of the state by her party. Who?

Answer: Renuka Chowdary

Renuka Chowdary was the minister of state for women and child development in the previous government and is famous for making some very controversial statements over the years. Jayasudha and Roja are actresses who contested the Andhra Pradesh state assembly elections in 2009 while Purandareswari is also a member of the Indian parliament.
8. This former athlete had won gold medals in the Asian Games and had also won the most prestigious award in Indian sports, the Rajiv Gandhi Khel Ratna. After retiring from sports, she won elections to the parliament from West Bengal in 2004 and was expected to win in 2009 too from the Krishnanagar seat as her party the CPI (M) had a very strong hold there. However she lost rather tamely. Which athlete am I talking about?

Answer: Jyotirmayee Sikdar

Jyotirmayee Sikdar had won the 800 m and 1500m gold in the 1998 Asian Games. All the other names mentioned here are famous athletes from the Kerala state.
9. This former actor had starred in many super hit Hindi movies of the 1980s. He twice won elections on the BJP ticket from Gurdaspur in Punjab, despite being an "outsider" to the state and had also served as a union minister. He however failed to make it a hat-trick in 2009, losing by a very narrow margin. Which hero am I talking about?

Answer: Vinod Khanna

Vinod Khanna was once the highest tax-payer in Mumbai in 1990! He had served as the union minister of state in the external affairs but lost in 2009 by just over 8,000 votes. Navjot Sidhu and Shatrughan Sinha both won elections in 2009 on the BJP ticket.
10. This former actress hails from Andhra Pradesh and has starred in many in Telugu, Tamil, Kannada and Hindi films in the 1970s and 1980s. She made her entry to the upper house of the Indian parliament as a Telugu Desam member but broke away from the party and joined the Samajwadi Party, on whose ticket she won from Rampur in Uttar Pradesh in 2004. After a bitter campaign in 2009 involving her own party leaders, she managed to retain her seat. Which actress is this?

Answer: Jayaprada

Jayaprada has won many awards in her film career and was once labeled by the famous director Satyajit Ray as the "most beautiful woman" in India. Mallika Sarabhai is a famous dancer who also contested the 2009 elections against L K Advani in Gandhinagar.
Source: Author srini701

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us