FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Prime Ministers Through the Ages
Quiz about Indian Prime Ministers Through the Ages

Indian Prime Ministers Through the Ages Quiz


Recognise the Prime Minister of India on basis of a short description.

A multiple-choice quiz by getkuku. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
getkuku
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
716
- -
Question 1 of 10
1. This Indian PM is very well known for his speech named "A Tryst with Destiny". Hint


Question 2 of 10
2. This PM introduced the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan" and earned part of his name from Kashi Vidya Peetha. Hint


Question 3 of 10
3. He was the first acting prime minister of India. Hint


Question 4 of 10
4. He is the only Indian prime minister to receive the highest civil awards of both India(Bharat Ratna) and Pakistan(Nishaan-e-Pakistan). Hint


Question 5 of 10
5. He started off as a pilot in the Indian Airlines, before entering politics. Clue: A memorial is built at the place of his assassination in Sriperumbudur. Hint


Question 6 of 10
6. He was the first prime minister from the Samajwadi Janta Party. Hint


Question 7 of 10
7. Who was the Prime Minister associated with Operation Blue Star? Hint


Question 8 of 10
8. This was the PM associated with the famous Bofors Scandal. Hint


Question 9 of 10
9. Name the first prime minister from South India. Hint


Question 10 of 10
10. This PM is commonly referred to as the "Chanakya" of modern India. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 30 2024 : Guest 51: 4/10
Jan 14 2024 : Guest 42: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Indian PM is very well known for his speech named "A Tryst with Destiny".

Answer: Jawaharlal Nehru

The speech served as an inaugural address at the stroke of midnight on 15 August,1947 when India became independent.
2. This PM introduced the slogan "Jai Jawan, Jai Kisan" and earned part of his name from Kashi Vidya Peetha.

Answer: Lal Bahadur Shastri

"Jai Jawan, Jai Kisan" means "Hail soldiers, Hail farmers". It was used to encourage the soldiers during the attack by Pakistan and encourage farmers to fight the food grain scarcity, both the events occurring during Shastri's tenure.

Shastri was the title acquired from Kashi Vidya Peetha.
3. He was the first acting prime minister of India.

Answer: Gulzarilal Nanda

He was made acting prime minister twice, after the deaths of Jawaharlal Nehru and Lal Bahadur Shastri for a period of 13 and 14 days respectively.
4. He is the only Indian prime minister to receive the highest civil awards of both India(Bharat Ratna) and Pakistan(Nishaan-e-Pakistan).

Answer: Moraji Desai

He belonged to the Janata party and first non-Congress party prime minister.
5. He started off as a pilot in the Indian Airlines, before entering politics. Clue: A memorial is built at the place of his assassination in Sriperumbudur.

Answer: Rajiv Gandhi

He was the son of Indira Gandhi and was made Prime minister by the Indian National Congress after his mother's death.

He was assassinated while campaigning in Sriperumbudur by LTTE(Liberation Tigers of Tamil Eelam) suicide bomber Dhanu.
6. He was the first prime minister from the Samajwadi Janta Party.

Answer: Chandra Sekhar

Samajwadi Janata Party is a break away half of the Janata Dal started by Chandra Shekhar and Devi Lal and was led to victory in elections under Chandra Sekhar in 1990.
7. Who was the Prime Minister associated with Operation Blue Star?

Answer: Indira Gandhi

Operation Blue star was an Indian military operation ordered by Indira Gandhi against the Sikh separatists who were gathering weapons in the Golden Temple at Amritsar, Punjab.
This event later led to Indira Gandhi's assassination by 2 of her own Sikh bodyguards.
8. This was the PM associated with the famous Bofors Scandal.

Answer: Rajiv Gandhi

Rajiv Gandhi and several others were accused of receiving illegal payments from a company named Bofors AB for winning a bid to supply the Indian field howitzer(short barrel artillery piece)in the 1980s.
9. Name the first prime minister from South India.

Answer: P V Narasimha Rao

He was born in Karimnagar, Andhra Pradesh and was also known as Father of Indian Economic Reforms.
10. This PM is commonly referred to as the "Chanakya" of modern India.

Answer: P V Narasimha Rao

He was known so for his ability to command all types of economic and political legislation in the parliament even when he headed a minority government.
Source: Author getkuku

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us