FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indian Politics
Quiz about Indian Politics

10 Difficult Questions about Indian Politics


Ten questions on Indian politics, politicians, events and on the Constitution of India.

A multiple-choice quiz by deepakmr. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
deepakmr
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
279,008
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2380
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 152 (10/10), Guest 122 (5/10), Guest 42 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who founded the Indian National Congress (INC) party? Hint


Question 2 of 10
2. The Vajpayee government was defeated in a historic vote on the floor of the Lok Sabha in 1998 by a margin of just one vote! Who was the one MP who violated his party whip and voted against the government thus probably being the one member who caused the fall of the government? Hint


Question 3 of 10
3. The world's first democratically elected Communist Government was formed in which Indian state? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the president of India who had actually threatened to dismiss the prime minister and had (for some time) created a crisis? Hint


Question 5 of 10
5. If the two chambers of the Indian Parliament (Lok Sabha and Rajya Sabha) meet for a joint session, who is authorised under the constitution to chair this joint session? Hint


Question 6 of 10
6. If the President of India has to resign, to whom should he submit his resignation letter? Hint


Question 7 of 10
7. The preamble of the Indian Constitution 'We the people _____', contains some key terms. This preamble has been amended later. Which of the following words in the preamble was not present when the Constitution first came into effect? Hint


Question 8 of 10
8. Prevention of cow slaughter is a fundamental duty of citizens as prescribed by the Constitution of India.


Question 9 of 10
9. What does the Tenth schedule of the Indian Constitution contain? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following prime ministers of India did NOT die in office? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 152: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 122: 5/10
Feb 27 2024 : Guest 42: 5/10
Feb 20 2024 : Guest 117: 5/10
Feb 15 2024 : Guest 117: 4/10
Feb 05 2024 : Guest 76: 4/10
Feb 03 2024 : Guest 89: 1/10
Feb 01 2024 : Guest 76: 2/10
Jan 30 2024 : Guest 103: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who founded the Indian National Congress (INC) party?

Answer: None of these

The Indian National Congress party was founded in 1885 thanks to the efforts of an Englishman (Scotsman) named Allan Octavian Hume. WC Bannerjee was the first president of the party. Mahatma Gandhi was the Congress President in 1924 and Pandit Nehru presided over the party in 1929 & 1930.
2. The Vajpayee government was defeated in a historic vote on the floor of the Lok Sabha in 1998 by a margin of just one vote! Who was the one MP who violated his party whip and voted against the government thus probably being the one member who caused the fall of the government?

Answer: Saifuddin Soz

The National Conference party of Farooq Abdullah had issued a whip to its members to vote in favour of the Vajpayee government, but Saifuddin Soz violated the whip and voted against the government bringing it down. This probably turned to be a blessing in disguise as Vajpayee came back to power with a more stable majority.
3. The world's first democratically elected Communist Government was formed in which Indian state?

Answer: Kerala

It was Kerala which first elected a Marxist government (which was the very first elected communist government in the world) with EMS Namboodripad as the Chief Minister. This was also one of the first states that was a victim of the draconian Article 356 of the Indian Constitution. The central government headed by Pandit Nehru dismissed it and imposed President's rule in 1959.
4. Who was the president of India who had actually threatened to dismiss the prime minister and had (for some time) created a crisis?

Answer: Zail Singh

In the late 1980s, the relation between Prime Minister Rajiv Gandhi and President Zail Singh had grown so bad, that he had actually threatened to use his constitutional powers and dismiss the government. The crisis was finally resolved after the Information & Broadcasting minister KK Tewary (who initiated the crisis) was sacked. Even in the 1960s, there was tension between President Radhakrishnan and Prime Minister Nehru, but it was resolved amicably and there was no crisis in the government.
5. If the two chambers of the Indian Parliament (Lok Sabha and Rajya Sabha) meet for a joint session, who is authorised under the constitution to chair this joint session?

Answer: Speaker

The Speaker of the Lok Sabha is all powerful and enjoys immense power, including the right to chair joint sittings of the Lok Sabha and Rajya Sabha.
6. If the President of India has to resign, to whom should he submit his resignation letter?

Answer: Vice-President

If the president has to resign, he has to submit his resignation to the vice-president. This is as mentioned in Article 56 of the Indian Constitution.
7. The preamble of the Indian Constitution 'We the people _____', contains some key terms. This preamble has been amended later. Which of the following words in the preamble was not present when the Constitution first came into effect?

Answer: Secular

The words 'socialist' and 'secular' were not part of the original preamble of the Indian constitution and was inserted by the Indira Gandhi Government during the emergency period (Forty Second amendment).

The preamble of the Indian Constitution reads 'We the people of India having solemnly resolved to constitute India into a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic and to secure to all it's citizens
JUSTICE, social, economic and political;
LIBERTY, of thought, expression, belief, faith and worship;
EQUALITY, of status and of opportunity; and to promote among them all
FRATERNITY assuring the dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation;
.... in our constituent assembly this twenty-sixth day of November, 1949, do hereby adopt enact and give to ourselves this Constitution.'
8. Prevention of cow slaughter is a fundamental duty of citizens as prescribed by the Constitution of India.

Answer: False

Prevention of cow slaughter is mentioned not as a fundamental duty, but in the directive principles of state policy. These are not enforceable by law unlike the fundamental duties.
9. What does the Tenth schedule of the Indian Constitution contain?

Answer: The Anti-defection act

The list of states & union territories is in the first schedule of the Constitution, the eight schedule contains the list of languages recognized by the Indian constitution, the laws beyond court jurisdiction is in the ninth schedule and the anti-defection bill is in the tenth schedule.
10. Which of the following prime ministers of India did NOT die in office?

Answer: Rajiv Gandhi

Nehru and Shastri died while serving as PM and Indira Gandhi was assassinated while she was the PM of India. But when Rajiv Gandhi was assassinated, he was not the prime minister, but was the leader of the opposition in parliament.
Source: Author deepakmr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us