FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Nehruvian tale of woe
Quiz about A Nehruvian tale of woe

A 'Nehruvian' tale of woe! Trivia Quiz


Pandit Jawarharlal Nehru was India's first (and finest?) Prime Minister; so here I am - exploring the lesser known facts.....

A multiple-choice quiz by ace_sodium. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
ace_sodium
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
107,838
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
815
- -
Question 1 of 10
1. Jawarhal Nehru was famous (or notorious) for his affair with a married woman; a love story with an ironical twist! Who was this lady? Hint


Question 2 of 10
2. According to the very controversial book 'Murder of Democracy' by Balraj Madhok, which of the following reasons was pivotal in ensuring that Nehru became the First Prime Minister of India? Hint


Question 3 of 10
3. This leader was pivotal in convincing Gandhi that Nehru should have been made the first prime minister of India; since then he publicly admitted to it being the gravest mistake in his entire life. He was so disillusioned with Nehru that he later became the 'patron saint' of a new party called 'Swantantra' party,and members of this party included ex-Congress members(who were more right wing in nature). Name this leader with 'no regrets'? Hint


Question 4 of 10
4. Who said, "those who attack Congress and spare Nehru are fools. They do not know the A.B.C of politics ... "? Hint


Question 5 of 10
5. In 1950, elections for the president of the Congress party, where Patel and Nehru nominated two different candidates for the post. It was the first test of popularity for the two leaders (within the Congress party). Needless to say, Sardar Patel's candidate was victorious by an overwhelming margin. Who was his candidate? Hint


Question 6 of 10
6. This leader led the opposition of Pt. Nehru; he was once a member of the Constituent Assembly; he resigned from the same after differences with Pt.Nehru. His mysterious death in Srinagar jail after his arrest in Jammu & Kashmir raised a lot of eyebrows. Even more strange was the wrong statement by Nehru in Lok Sabha (Parliament) regarding his death and the stubbornness of Nehru to order a judicial enquiry into this leader's death (despite demands from all quarters including Congress party members). Who was this leader? Hint


Question 7 of 10
7. After the defeat of his candidate in the 1950 Congress elections, Nehru reportedly asked one of his trusted lieutenants to form a separate party, so that in case things didn't work out for him in the Congress, he could 'switch' to this party. What was the name of this party? Hint


Question 8 of 10
8. While treaty commitments and vital Indian interests compelled India to ally herself with Tibet for a long time. However, dishonoring all such commitments, Pt.Nehru signed a treaty with the Chinese under which India 'recognised' Tibet as a part of China. What was the name of this treaty? Hint


Question 9 of 10
9. After the signing of the treaty in 1954, Indian-Tibet was converted into an Indian-Chinese border, which later resulted in border disputes between the two nations. Pt. Nehru, who claimed to be expert on international relations, didn't secure any written commitment from China with respect the Macmahon Line (which maps the borders of the two nations). Later when Chinese claims were made, Pt. Nehru claimed the Chinese Premier promised to respect the Macmahon line, a claim rejected by the Chinese Premier. Who was the Chinese Premier at that time? Hint


Question 10 of 10
10. Though initially Pt. Nehru stood by his Defence minister during the Indo-China war of 1962, he had to change his stance after widespread protests and when it became clear to him that if such a move was not taken, his own position would have come under threat. In short, this Defence minister was made the 'scapegoat' for the defeat in the Indo-China war. Who was this defence minister? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jawarhal Nehru was famous (or notorious) for his affair with a married woman; a love story with an ironical twist! Who was this lady?

Answer: Lady Edwina Mountbatten

The solid evidence, in this matter, is in the form of love letters between the two. Lord Mountbatten was the last British Governor General of India - he played a pivotal role in the partition of India; It is even speculated Lord Mountbatten was aware of his wife's 'relationship'!
This is mentioned in sites like www.indiastar.com/kak2.htm. This is also illustrated (along with some of his 'blunders') in a book called "Jawaharlal Nehru: Rebel and statesman" by B.R Nanda - the review of which is accessible at www.lib.virginia.edu/area-studies/SouthAsia/Ideas/tlsnehru.html
2. According to the very controversial book 'Murder of Democracy' by Balraj Madhok, which of the following reasons was pivotal in ensuring that Nehru became the First Prime Minister of India?

Answer: Gandhi wanted to 'repay' the favour Motilal Nehru did for him (helping Gandhi climb the ranks of INC)

It was widely known that Motilal Nehru (Jawarharlal's father) and C.Rajaji were pivotal in ensuring Gandhi rose in the Indian National Congress hierarchy. Sardar Patel was the first choice except among a group of members in the left wing of the Congress.

The extent of Patel's popularity was not known until the elections for the Congress President later and Sardar Patel was second in Congress hierarchy at the time of Independence
3. This leader was pivotal in convincing Gandhi that Nehru should have been made the first prime minister of India; since then he publicly admitted to it being the gravest mistake in his entire life. He was so disillusioned with Nehru that he later became the 'patron saint' of a new party called 'Swantantra' party,and members of this party included ex-Congress members(who were more right wing in nature). Name this leader with 'no regrets'?

Answer: C.Rajagopalachari

C.Rajagopalachari (or C.Rajaji) was the first Indian Governor-General (and the last Governor-General). He was widely respected among the political circles. 'No regrets have I" is a famous poem by Rajaji.
4. Who said, "those who attack Congress and spare Nehru are fools. They do not know the A.B.C of politics ... "?

Answer: Dr B.R. Ambedkar

Completing the quote, "As things are there are many good and honest men in the Congress. But they are not allowed to come up by Pt.Nehru whose only passion is power. He may sell India to Soviet Union to remain in power". Dr Ambedkar was the architect of the Indian constitution and was a champion for the cause of the 'Scheduled castes'.
5. In 1950, elections for the president of the Congress party, where Patel and Nehru nominated two different candidates for the post. It was the first test of popularity for the two leaders (within the Congress party). Needless to say, Sardar Patel's candidate was victorious by an overwhelming margin. Who was his candidate?

Answer: Shri P.D Tandon

Kriplani was Nehru's candidate; ironically after Sardar Patel's death in December, 1950, Pt.Nehru forced Tandon to resign and became the president of the Congress - thus becoming the head of the party as well as the government at the same time.
6. This leader led the opposition of Pt. Nehru; he was once a member of the Constituent Assembly; he resigned from the same after differences with Pt.Nehru. His mysterious death in Srinagar jail after his arrest in Jammu & Kashmir raised a lot of eyebrows. Even more strange was the wrong statement by Nehru in Lok Sabha (Parliament) regarding his death and the stubbornness of Nehru to order a judicial enquiry into this leader's death (despite demands from all quarters including Congress party members). Who was this leader?

Answer: Dr Shyama Prasad Mookherji

In October 1951, Dr Shyama Prasad Mookherji formed the Bharatiya Jana Sangh (the 'predecessor' of the Bharatiya Janata Party or BJP). He is credited with the first major attempt to unite opposition against the rule of Pt.Nehru. The events leading to his death were intriguing, to say the least.

He was first denied permission to enter Jammu & Kashmir, then allowed and later he was arrested and put in jail (the state was, at that time, outside the jurisdiction of the Supreme Court of India). After his death, Pt.Nehru made an incorrect statement in parliament regarding the 'permission' granted to Dr. Mookherji.
7. After the defeat of his candidate in the 1950 Congress elections, Nehru reportedly asked one of his trusted lieutenants to form a separate party, so that in case things didn't work out for him in the Congress, he could 'switch' to this party. What was the name of this party?

Answer: K.M.P.P

The 'Kisan Mazdoor Praja Party' was formed by Shri Rafi Ahmed Kidwai, a trusted supporter of Nehru. The party was formed after Nehru's candidate lost in the Congress Presidency elections.
However the death of Sardar Patel in December 1950 helped Nehru consolidate his position in the Congress and soon dissident voices within the party vanished.
8. While treaty commitments and vital Indian interests compelled India to ally herself with Tibet for a long time. However, dishonoring all such commitments, Pt.Nehru signed a treaty with the Chinese under which India 'recognised' Tibet as a part of China. What was the name of this treaty?

Answer: Panch Sheel Treaty

While the Panch Sheel agreement was signed in 1954, It didn't solve the problems between India and China, which later resulted in an Indo-China war in 1962. The treaty was accused of being too idealistic, without touching on any of the 'controversial' points.
9. After the signing of the treaty in 1954, Indian-Tibet was converted into an Indian-Chinese border, which later resulted in border disputes between the two nations. Pt. Nehru, who claimed to be expert on international relations, didn't secure any written commitment from China with respect the Macmahon Line (which maps the borders of the two nations). Later when Chinese claims were made, Pt. Nehru claimed the Chinese Premier promised to respect the Macmahon line, a claim rejected by the Chinese Premier. Who was the Chinese Premier at that time?

Answer: Mr. Chou-en-Lai

Ironically after an Indian Patrol was shot down by the Chinese in Aksai Chin area of Ladakh, Pt. Nehru tried to downplay the incident by stating that the frontier between Ladakh and Tibet was undefined and then made a 'disturbing' statement that not a blade of grass grew in the area occupied by China( in Ladakh).
10. Though initially Pt. Nehru stood by his Defence minister during the Indo-China war of 1962, he had to change his stance after widespread protests and when it became clear to him that if such a move was not taken, his own position would have come under threat. In short, this Defence minister was made the 'scapegoat' for the defeat in the Indo-China war. Who was this defence minister?

Answer: Krishna Menon

With the Chinese advance in full flow in the North - East India, Pt.Nehru was pressured to approach U.S.A and U.K for effective military support; however on November 20, 1962, the Chinese government ordered a unilateral ceasefire and thus the war ended.

This is generally attributed to the fact that Pt. Nehru was an ally of the communists in India (with respect to his socialist policies) and it was widely feared that the entry of western powers would end this type of regime.
Source: Author ace_sodium

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us