FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gandhi
Quiz about Gandhi

Gandhi Trivia Quiz


"I am not a saint who has strayed into politics - I am a politician who is trying to become a saint." -Gandhi

A multiple-choice quiz by Fiachra. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Indian Government

Author
Fiachra
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,721
Updated
Jan 20 22
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1902
Last 3 plays: Guest 1 (14/15), Guest 182 (10/15), Guest 51 (0/15).
- -
Question 1 of 15
1. Maritzburg was a turning point in Gandhi's career. Where is Maritzburg? Hint


Question 2 of 15
2. What newspaper was founded by Gandhi in 1903? Indian ____ Hint


Question 3 of 15
3. By 1907, Gandhi had organised a SATYAGRAHA campaign in direct response to the Transvaal Indian Registration Act. What did this campaign involve? Hint


Question 4 of 15
4. With which of these leaders did Gandhi negotiate a compromise to end Satyagraha? Hint


Question 5 of 15
5. By 1915, Gandhi was back in India. What did he advocate for his country in his pamphlet HIND SWARAJ? Hint


Question 6 of 15
6. What is the DHOTI, that Gandhi began wearing at this time? Hint


Question 7 of 15
7. Who did the protest at CHAMPARAN involve? Hint


Question 8 of 15
8. In 1919, in Amritsar 400 people were murdered and 1,200 injured in a single event. Who was responsible for this massacre? Hint


Question 9 of 15
9. Gandhi's first step in 1920 was to re-organise the ____ Party and to introduce a Satyagraha campaign. Hint


Question 10 of 15
10. How long did the SALT MARCH (SALT TREK) take in 1930? Hint


Question 11 of 15
11. How did the authorities deal with the protest at the DHARSANA SALT WORKS? Hint


Question 12 of 15
12. Where was the Round Table Conference held in 1931? Hint


Question 13 of 15
13. Who led the Muslim League? Hint


Question 14 of 15
14. What statesman called Gandhi "a seditious lawyer ... posing as a half dressed fakir"? Hint


Question 15 of 15
15. Gandhi was assassinated in 1948. Which US politician described him as "a spokesman for the conscience of all mankind"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 1: 14/15
Feb 18 2024 : Guest 182: 10/15
Jan 30 2024 : Guest 51: 0/15
Jan 22 2024 : Guest 5: 3/15
Jan 14 2024 : Guest 42: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Maritzburg was a turning point in Gandhi's career. Where is Maritzburg?

Answer: South Africa

Gandhi had a first class ticket, but Indians were obliged to travel third class. When he protested, he was thrown off the train and had to spend the night at Maritzburg Station.
2. What newspaper was founded by Gandhi in 1903? Indian ____

Answer: Opinion

Gandhi really appreciated the power of the press, and used it to highlight injustices.
3. By 1907, Gandhi had organised a SATYAGRAHA campaign in direct response to the Transvaal Indian Registration Act. What did this campaign involve?

Answer: Passive Resistance

Satyagraha is the "force of truth and love."
4. With which of these leaders did Gandhi negotiate a compromise to end Satyagraha?

Answer: General Smuts

This compromise recognised Indian weddings and abolished a tax on Indians living in South Africa, but it did not give Indians full civil rights.
5. By 1915, Gandhi was back in India. What did he advocate for his country in his pamphlet HIND SWARAJ?

Answer: Home Rule

Gandhi travelled in third class train carriages all over India trying to get acquainted with his homeland. He had been away for over twenty years. He was appalled by much of what he saw.
6. What is the DHOTI, that Gandhi began wearing at this time?

Answer: Loincloth

It was done as an act of solidarity with hard pressed textile workers. They earned very little. Cotton was grown in India but was exported, in the raw state, to England. Then, it was re-imported as finished cloth, putting native weavers out of work.
7. Who did the protest at CHAMPARAN involve?

Answer: Poor Peasants

Gandhi collected evidence of the high rents being demanded from the poor by British landlords. He was arrested. But peasant pressure and the fear of a backlash made the authorities back down. This was the first time Gandhi showed that the poor could have political clout.
8. In 1919, in Amritsar 400 people were murdered and 1,200 injured in a single event. Who was responsible for this massacre?

Answer: General Dyer

Dyer was only reprimanded for this action. His comment, "There could be no question of undue severity, I thought I would be doing a jolly lot of good." After this event, Gandhi felt that full independence was essential for India.
9. Gandhi's first step in 1920 was to re-organise the ____ Party and to introduce a Satyagraha campaign.

Answer: Congress

One of his biggest problems was to overcome the caste system. Later in 1936, Gandhi went on a 7 day fast to ensure that the "untouchables" and the higher castes formed one political party. He also fasted in an attempt to unite Muslims and Hindus.
10. How long did the SALT MARCH (SALT TREK) take in 1930?

Answer: 24 days

Salt is very important in the Indian climate. It was illegal to obtain salt except through the British, who controlled all salt production. Gandhi marched to the sea, paddled and picked up a few grains of salt left from evaporated sea water. He was arrested, but the poor began collecting salt all along the coast.
11. How did the authorities deal with the protest at the DHARSANA SALT WORKS?

Answer: Beat the workers

400 policemen, armed with steel covered batons, beat each row of workers as they approached the gates. "Not one of the workers raised even an arm to fend off a blow" Webb Miller wrote for United Press.
12. Where was the Round Table Conference held in 1931?

Answer: London

Gandhi lived among London's poor instead of a posh hotel. He visited Lancashire and won the support of the textile workers there. The Conference did not achieve anything. When Gandhi got back to India, the Congress Party had been outlawed and its leaders jailed. When he called for renewed civil disobedience, he was also arrested.
13. Who led the Muslim League?

Answer: Jinnah

Nehru was a faithful disciple of Gandhi. Tagore was a poet and artist.
Gokhale was Gandhi's mentor when he returned to India in 1915. Jinnah feared for Muslim equality in a Hindu state and looked for a separate state for Muslims. Pakistan and Bangladesh came into being as a result.
14. What statesman called Gandhi "a seditious lawyer ... posing as a half dressed fakir"?

Answer: Churchill

Churchill opposed Indian independence as it would break up the Empire.
15. Gandhi was assassinated in 1948. Which US politician described him as "a spokesman for the conscience of all mankind"?

Answer: Marshall

Martin Luther King Jr. was described as the "American Gandhi" when he visited India in 1959.
Source: Author Fiachra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us